Je denkt er vermoedelijk niet bij na, maar er gaat op de wereld elke dag een ongelofelijke hoeveelheid roerstaafjes doorheen. Al die tall foam soy latte’s moeten toch geroerd worden en ook bij de ‘gewone’ koffieautomaat wordt er wat afgeroerd. En koffie willen we blijven drinken, want dan leven we langer. Elke dag worden er zo rond de 400 miljoen staafjes weggegooid en de belasting op het milieu is dus fors, zelfs als het houten staafjes zijn. De Stircle wil dat oplossen door high-tech te gaan roeren.
Het apparaatje is een soort glazen koker waar je drankje of wat dan ook ingezet wordt en die dan vervolgens zowel gaat draaien als lichtjes op en neer bewegen. Dat zorgt er voor dat alles in een beker of glas geroerd wordt. Zoals je in de onderstaande video kunt zien werkt het echt: prut op de bodem komt omhoog en wordt door de hele vloeistof verdeeld en zo is het in elk geval technisch een waardig alternatief voor een roerstaafje, en nog gemakkelijker ook! Je hoeft alleen maar je drankje er in te zetten (en op een knop te drukken, vermoedelijk) en dan gaat de rest vanzelf.
Het apparaat is voornamelijk bedoeld voor koffietenten en andere zaken waar veel geroerd wordt en waar – niet onbelangrijk – drankjes worden meegegeven met een deksel er op. Dat verklaart ook de prijs: een Stircle moet op dit moment nog 345 dollar kosten, maar economisch en vooral ecologisch is de winst groot, zo zeggen makers amron experimental. Een Stircle zou 50.000 koppen kunnen roeren voor tien cent, oftewel 0,000002 per keer. Dat zorgt er al voor dat het 99 procent goedkoper is dan roerstaafjes na de aanschaf. Natuurlijk helpt het ook dat de prullenbakken minder snel vol zitten, dat er geen stokjes meer vervoerd hoeven te worden en ga zo maar door.
Een ander voordeel is dat als werknemers de drankjes voor je roeren, er geen lepel meer gebruikt hoeft te worden en dat er dus geen enkele kans is dat je smaakcontaminatie krijgt omdat er net iemand voor je aan de beurt was die iets anders dan wat je lekker vindt in de koffie had. Allemaal tof dus, al is het wel irritant en een beetje vreemd dat wat er onder de Stircle in de tafel zit (wat je ziet kan niet het hele apparaat zijn) niet getoond wordt en je dus geen idee hebt hoe groot dat is.
Het belangrijkste aspect van de Stircle is echter toch het motto van de makers: “Less trash, less CO2, less money and more trees.” Als dat geen goed excuus is om zo’n ding te proberen, dan weten wij het ook niet meer. Wel niets er in zetten zonder deksel, anders wordt het een zooitje.
[Afbeeldingen © Diego Cervo – Adobe Stock]