15.01.2025
Gadgets

Dronemaker DJI stopt met no-fly-zones in de Verenigde Staten

By: Laura Jenny

BlogGadgets

DJI gaat zich niet meer houden aan de no-fly-zones in de Verenigde Staten. Wil iemand de vreselijke branden in Los Angeles van boven vastleggen, dan kan dat gewoon. Ook het Witte Huis en vliegvelden zijn wat DJI betreft niet meer off-limits.

No-fly-zones? No more

Er zijn ook in Europa diverse no-fly-zones waar je DJI-drone simpelweg niet overheen zal vliegen. Dit zit allemaal ingebouwd in de software van de apparaten, zodat mensen ook niet in de verleiding komen om toch wel hun drone omhoog te gooien in een gebied waarin dat om veiligheidsredenen, privacy of natuurbehoud niet mag. DJI heeft nu besloten dat het over en uit is met dit soort gebieden in de Verenigde Staten.

Het merk geeft nog wel een waarschuwing, waardoor je wel weet dat je je in een no-fly-zone bevindt, maar als je desondanks toch denkt: ik moet die beelden schieten, dan houdt DJI je in ieder geval niet meer tegen. DJI schrijft: “Toen DJI het GEO-systeem in 2013 voor het eerst introduceerde, waren drones voor consumenten nog een relatief nieuwe technologie en waren formele regels en voorschriften voor het vliegen met drones schaars. Het geofencing-systeem werd opgezet als een vrijwillige ingebouwde veiligheidsfunctie om verantwoorde vluchtpraktijken te bevorderen en te voorkomen dat DJI-drones onbedoeld in een beperkt luchtruim zouden vliegen, zoals rond overheidsgebouwen, luchthavens of gevangenissen.”

Regelgeving nu aangepast

Het stelt dat sndsdien is de wereldwijde regelgeving en het gebruikersbewustzijn aanzienlijk is geëvolueerd, vooral op het gebied van geo-awareness en Remote ID-oplossingen, waardoor detectie en handhaving veel gemakkelijker zijn. DJI: “Nationale luchtvaartautoriteiten, waaronder de European Aviation Safety Authority (EASA) in de EU, de Civil Aviation Authority (CAA) in het VK en de FAA in de VS, hebben uitgebreide geografische zones ingesteld voor onbemande vliegtuigsystemen (UAS) en handhaven de regelgeving voor drones.”

Klinkt op zich niet eens zo heel gek, maar de timing van de keuze is opmerkelijk te noemen. De VS maakt het DJI al een tijdje moeilijk, mede omdat het een Chinees bedrijf is en daar hebben de Amerikanen moeite mee. Maar zeker nu net een drone-gebruiker juist de brandweer in LA heeft gedwarsboomd bij het bluswerk ligt het uiterst gevoelig. Zelfs al is het een veiligheidssysteem dat DJI vrijwillig inbouwde en waarmee het dus ook alle vrijheid heeft: ook om het te stoppen.

Ook is het natuurlijk opvallend dat het alleen op de Verenigde Staten van toepassing is. In een keer is eri in het hele land geen no-fly-zone meer te bekennen. Althans, die zijn er wel, DJI waarschuwt ook, maar er zit in ieder geval geen restrictie op je drone. Toch is het ook weer geen heel Amerikaanse aangelegenheid: dit schijnt in Europa op plekken al eerder te zijn veranderd. Echter zijn daarbij wel een aantal verplichte no-fly-zones ingesteld waar je echt niet inkomt, namelijk rondom vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk.

Drone

Interessante ontwikkelingen dus, die drones -die al een niet al te beste reputatie hebben- waarschijnlijk een slechtere reputatie gaan opleveren, ook al zijn het nog altijd de mensen die ze hanteren. Het is de vraag of je mensen deze vrijheid moet geven. En ook een beetje: waarom je dat wel zou doen. DJI zegt het te doen om dronegebruikers hun vrijheid terug te geven, maar het is de vraag waarom ze zoveel vrijheid nodig hebben als het om gevaarlijke plekken gaat als vliegvelden en legerbasissen. Vandaar de zorgen van deze nieuwe regels, of eigenlijk: het gebrek eraan.

Share this post