Vliegen met een drone is heel leuk, maar zeker als je het ding (semi-)professioneel gebruikt is er altijd die angst dat het ding een keer verbinding verliest of anderszins getroffen wordt door een probleem. Dat betekent in veel van die gevallen hetzelfde: ineens is je stukje techniek van rond de 1000 euro of meer niet veel aerodynamischer dan een baksteen en kan je nog één keer kijken hoe je DJI of andere drone kapot valt.
Inmiddels zijn er al verschillende manieren om je drone daar tegen te beschermen en de Drone Rescue parachute is niet eens de enige drone-parachute die er is, maar het systeem dat de startup klaar heeft zit wel heel vernuftig in elkaar. Het bedrijf uit Oostenrijk laat hun twee modellen DRS-5 en DRS-10 deze week op de Intergeo-beurs in Frankfurt zien.
Zoals je zou vermoeden zijn de twee modellen bedoeld voor bepaalde gewichtsklassen van drone. De DRS-5 kan drones tot acht kilo redden en en de DRS-10 is bedoeld voor drones tussen de vijf en twintig kilo. Er is ook nog een speciale versie voor de DJI Matrice 600, blijkbaar een heel populaire drone bij video- en fotoprofessionals.
De constructie van de hardware rondom de parachutes is in de basis voor alle modellen hetzelfde. De parachute zit in een carbonfiber kooi die vol zit met sensoren. Dat zorgt er voor dat de kooi zelf kan reageren op een plotselinge val van een drone, dus ook (of eigenlijk vooral) als een drone niet meer op je besturing reageert. De sensoren meten dat er een plotselinge versnelling richting harde grond optreedt en binnen enkele milliseconden wordt niet alleen de parachute uitgegooid, ook worden de rotors van de drone gestopt, zodat de weg naar beneden niet gestuurd, maar in elk geval wel rustig gaat.
Een ander voordeel van het systeem van Drone Rescue is dat er geen micro-explosieven nodig zijn om de parachute te laten opengaan. Je kunt als gebruiker na een val gewoon in een paar minuten de parachute terugvouwen en dan kun je weer zorgeloos verder vliegen. Daarnaast heeft het systeem ook nog black box-functionaliteit, zodat je de GPS-data en de acceleratie en hoogte van de drone kunt terugzien na een niet-crash. Die GPS-data beheert het bedrijf zelf, volgens hen om te kunnen waarborgen dat er bij verzekeringsclaims data is waarvan een verzekeraar zeker kan weten dat er niet mee geknoeid is door drone-eigenaren.
Het lijkt er dus op dat ze aan alles gedacht hebben bij de parachutes. Drone Rescue gaat tegen het einde van dit jaar de eerste lichting parachutes aan klanten uitleveren, maar daarna zal het systeem breder beschikbaar gaan zijn. De grote vraag daarbij wordt echter op hun site niet beantwoordt: wat dat dan allemaal moet gaan kosten. Als het er al niet bij staat zal het niet goedkoop zijn, maar de vraag is of welke prijs dan ook opweegt tegen wat je moet dokken als je drone in stukken op de grond ligt.
[Afbeeldingen © Drone Rescue]