Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Een fitnesstracker van een paar tientjes kan het, maar tegenwoordig kunnen steeds meer smartwatches het ook: de zuurstofwaarden van je bloed meten. Meestal vertelt het apparaat er ook nog bij of het goed is of niet en daarmee is de kous wel af. Toch kun je interessante data uit dat zuurstofgehalte halen. Data die zelfs kan wijzen op besmetting met het coronavirus.
Sp02-sensor
Voor we in de werking duiken, is het waarschijnlijk handig om er even bij stil te staan wat zo’n zuurstofmeter eigenlijk doet. De SpO2-sensor in je wearable meet met licht hoe hoog het zuurstofgehalte in je bloed is. Zuurstofrijk bloed absorbeert infraroodlicht, terwijl bloed dat te weinig zuurstof bevat dit juist doorlaat.
Zowel in de medische wereld als voor de ‘fun’ om pols wordt deze meting gedaan met bijvoorbeeld LED-lampjes, die communiceren op verschillende lichtfrequenties. Eentje kan infrarood licht schijnen, het andere gewoon rood licht. Door dat licht door je huid te schijnen, doet de meter zijn werk. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om dat zuurstofgehalte te meten, maar deze is standaard voor smartwatches en fitnesstrackers.
De zuurstofmeter van je smartwatch
Hoewel het zeker niet hetzelfde doet, kun je de zuurstofmeter hetzelfde zien als je hartslagmeter. Juist door vaak te kijken hoe het ervoor staat op een bepaald moment op de dag -of in je workout-, kun je bepaalde patronen zien. Dat betekent dat je dus ook sneller ziet wanneer het afwijkt van het normale. Dat betekent mogelijk dat je ziek bent, of ziek wordt.
Het zou inderdaad kunnen betekenen dat je het coronavirus hebt, maar let op: een wearable kan nooit accuraat genoeg zijn om dat vast te stellen. Het kan wel iets zijn om wat meer alert op te zijn, wanneer je inderdaad ziet dat je waarden veranderen. Toch kan het dan ook talloze andere oorzaken hebben.
Zuurstof in je bloed
Een zuurstofmeter is er niet alleen om te kunnen zien of je mogelijk ziek bent. Het is ook handig bij je workout: dat is vaak wel het moment waarop je veranderingen ziet in dat zuurstofgehalte. Als je sportief gezien teveel van jezelf vraagt, dan duikt je zuurstofgehalte naar beneden: immers pompt je hart zuurstof rond in je lijf.
Als je lichaam meer zuurstof nodig heeft, dan gaat je hart dus ook sneller kloppen. Gevolg? Een verhoogde hartslag en een verlaagd zuurstofgehalte. Kortom, je lichaam zegt dat je waarschijnlijk iets te hard van stapel loopt.
Dat zuurstofgehalte van je bloed hoort trouwens vrij hoog te zijn: zo’n 95 procent. Heb je vaak minder dan 90 procent, dan kan het goed zijn om eens bij de dokter langs te gaan. En dat is sowieso belangrijk advies: uiteraard is het niet de bedoeling dat je je wearable gebruikt in combinatie met Google en het bij een zelfdiagnose laat.
Als je waarden enorm afwijken van het normale, ga dan altijd naar je huisarts, Die kan je van medisch advies voorzien, plus een doorverwijzing naar een specialist.
Verder lezen over Wearables
Tech in Asia08.11.2024
Baidu gaat een slimme AI-bril lanceren tijdens Baidu World
Gadgets20.09.2024
Er zijn veel klachten over Fitbit maar dit doet het wél beter
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile04.07.2024
Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt
Gadgets06.02.2024
Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit
Wereldrecord marathon onder de 2 uur?Gadgets31.01.2024
Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt
Gadgets12.12.2023
Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis
Technology31.10.2023