Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Google toonde gisteren op de valreep zijn nieuwe augmented reality-bril. Een verrassing, maar ook weer niet: immers heeft Google ooit zijn Google Glass uitgebracht. Echter kwam die met de nodige problemen en het is de vraag of de wereld er nu wel klaar voor is. Augmented reality-brillen hebben zo hun plussen en minnen.
Voordeel: Nog sneller op de hoogte
Het grootste voordeel van augmented reality vlak voor je ogen is dat je meteen op de hoogte bent. Handig als je op straat wandelt en je ziet een berichtje binnenkomen, dat je dan ook snel even kunt lezen. Dat scheelt weer een telefoon uit een zak moeten pakken, unlocken en naar beneden kijken. Je leest het berichtje en kijkt dan meteen weer voor je. Ook als er bijvoorbeeld een aardbevingswaarschuwing is of een storm op komst, dan zie je bijvoorbeeld meteen een melding voor je ogen verschijnen.
Nadeel: Zorgen om privacy
Het grootste nadeel van augmented reality-brillen is dat het voor anderen niet zo prettig is. Veel mensen zijn toch niet zeker wat jij allemaal op je augmented reality-bril aan het doen bent. Ben je die persoon aan het scannen, aan het filmen, zit je stiekem appjes te lezen? Het is één van de redenen dat Google Glass tien jaar geleden geen hit is geworden, want er waren simpelweg te veel zorgen rondom de privacy van mensen die er misschien helemaal niet op zitten te wachten ‘gezien’ te worden.
Voordeel: Je ziet nog steeds de echte wereld
Het voordeel van augmented reality, zeker ten opzichte van virtual reality, is dat je nog steeds de echte wereld ziet. Je krijgt immers een virtuele laag over de echte wereld heen, waardoor je je nog steeds bewust bent van je omgeving. Dat mis je als je een virtual reality-bril op hebt. Zelfs als je op je telefoon kijkt dan word je heel even uit de echte wereld gehaald en dat is niet het geval als je een AR-bril op je neus hebt.
Nadeel: Het kan afleiden
Maar natuurlijk kan het ook problemen geven. Stel dat je in de auto zit en er komt een berichtje binnen, dan kan dat toch enorm afleiden en voor gevaarlijke situaties zorgen. Je kunt je ogen wel op de weg houden, maar als er een berichtje oppopt is de kans groot dat je toch even daar naar kijkt. Nu is het uiteraard niet aan te raden om een augmented realitybril te dragen bij het autorijden, maar zelfs als je op straat wandelt of bijvoorbeeld kookt dan kan de bril net 1 seconde afleiding bieden terwijl je je ogen moet houden op wat je aan het doen bent.
Voordeel: Directe vertalingen
Google heeft nog weinig vrijgegeven over zijn augmented reality-bril, maar zegt wel dat het live vertalingen mogelijk maakt. Denk je eens in: je gaat naar Japan, zet je bril op, en je kunt met iemand die ook zo’n bril op heeft een gesprek voeren terwijl je je eigen taal spreekt (en leest, wanneer die ander spreekt). Natuurlijk is dit nog toekomstmuziek en zal het vooral goed werken in bijvoorbeeld Engels, maar het idee is natuurlijk fantastisch. Tech heeft de wereld al aanzienlijk kleiner gemaakt en als we zelfs taalbarrières kunnen overstijgen, dan wordt bijvoorbeeld zaken doen en vrienden maken nog makkelijker.
Nadeel: Brillen beslaan
We hoeven gelukkig nu even geen mondkapjes op (maar nog wel in het vliegtuig), maar dat kan zomaar weer moeten. Ook als je in een warm land bent of zelf simpelweg heel erg warm bent, dan kan je bril beslaan. Dan zie je even niets meer. Uiteraard heeft een augmented reality-bril dezelfde problemen als een gewone bril. Ze zijn bijvoorbeeld ook erg kwetsbaar, dus één keer per ongeluk op de bril zitten en hij is stuk. Aan de andere kant heeft deze bril wel als voordeel dat hij misschien in de toekomst zelfs op sterkte kan, waardoor je als brildrager een soort ultrabril kunt opzetten en hetzelfde ziet als de persoon die de standaard AR-bril opzet.
Voordeel: Minder telefoontijd
Al die schermen waar we de hele dag naar turen: het bezorgt sommige mensen slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeide ogen, enzovoort. Het voordeel van een augmented reality-bril is dat je niet constant op je telefoon zit te kijken. Als je met iemand praat en je krijgt een berichtje binnen op je augmented realitybril, dan kun je die veel subtieler lezen dan wanneer je je telefoon tevoorschijn moet halen. Laat staan als je op je smartwatch leest, waarbij het lijkt alsof je bij jezelf denkt: ‘Duurt het nog lang?’ Je hebt minder schermtijd op je telefoon en omdat je ook de echte wereld ziet, is het hopelijk minder zwaar voor de ogen.
Nadeel: Er moeten aparte apps voor worden gemaakt
Op dit moment bestaan er nog weinig apps die je kunt gebruiken op een augmented realitybril, dus hiervoor zal een heel nieuw ecosysteem moeten worden opgezet. Krijgt de Play Store en de App Store straks een aparte categorie voor AR-brillen? Waarschijnlijk wel. In ieder geval moeten appmakers erover gaan nadenken hoe hun apps worden gestroomlijnd om te werken met een augmented realitybril. Dat biedt uiteraard ook geweldige kansen om helemaal anders naar apps te kijken.
Voordat we straks met een augmented reality-bril op ons gezicht lopen duurt nog wel even, maar het is in ieder geval goed om er alvast naar te kijken. Veel bedrijven werken al aan AR-brillen, waaronder Meta, Snap en dus ook Google.
Verder lezen over Augmented Reality
Gadgets29.10.2024
Snapchat brengt zijn camerabril Spectacles ook in Nederland uit
Gadgets25.09.2024
Meta presenteert zijn eerste augmented reality-bril Orion
Technology23.08.2024
Meta stopt met zijn concurrent voor Apple Vision Pro
Gadgets24.06.2024
Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet
Technology13.05.2024
De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur
Gadgets26.12.2023
Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten
Marketing30.11.2023
Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen
Social Media09.11.2023
Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Virtual
Metaverse14.06.2022
Metaverse: Straks heb je een digitale tweeling die als jij denkt
Metaverse10.11.2021
Wat is een metaverse nou eigenlijk?
Technology21.04.2021
Kunstenaar Abner Preis maakt virtual reality-kunstwerk voor HP
Nothing beats the human touchNieuws27.01.2021
Herdenkingsdag voor de Holocaust: bezoek Auschwitz virtueel
Technology01.12.2020
Journalistiek platform zet VR in om verhaal te vertellen
Spot On StoriesOnline18.03.2020
Virtuele assistent helpt thuiswerkers met het genereren en opvolgen van leads
Technology02.05.2019
Groei gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg
Entertainment02.03.2019
Virtual Park is het grootste Virtual Reality-park van Europa
te vinden in Moeskroen (BE)Verder lezen over Virtual Reality
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Video07.10.2024
Apple maakt short voor Vision Pro waardoor je naar adem hapt
Gadgets25.09.2024
Meta presenteert zijn eerste augmented reality-bril Orion
Technology23.08.2024
Meta stopt met zijn concurrent voor Apple Vision Pro
Gadgets24.06.2024
Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet
Technology13.05.2024
De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur
Lifestyle29.04.2024
Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht
Metaverse27.04.2024