Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Philips Hue heeft het duidelijk gemaakt tijdens IFA: het komt met een lijn smarthomecamera’s. Bijzonder, want het is voor het eerst dat het bedrijf zich verder in de smarthomewereld begeeft dan met lampen alleen. Maar, naast de aanschafprijs van de camera is er een andere kostenpost om naar te kijken: het abonnement. Ook nieuw voor Philips Hue (of eigenlijk Signify, het bedrijf erachter). Wat zijn nou de pro’s en cons van zo’n abonnement op een smarthome-camera?
Pro: Je kunt beelden terugkijken
Het grootste voordeel aan een abonnement op je smarthome-camera, dat is dat je de beelden kunt terugkijken. De mens is nu eenmaal nieuwsgierig van aard en het is enorm irritant als je wel een melding ziet dat er iemand voor de deur stond, maar je die beelden vervolgens niet kunt terugkijken. Zeker als er ‘s nachts is iets gebeurd. Je kunt je er zelfs wat onveilig door gaan voelen als je de beelden niet terug kunt zien. Dus ja, niet voor niets gaan veel mensen hiervoor oversag en nemen ze een abonnement.
Con: Het kost geld
We gooien meteen het grootste nadeel erin: het kost geld. Je bent maandelijks (of jaarlijks) een bedrag kwijt aan je camera dat je misschien in eerste instantie niet had ingecalculeerd. Daarnaast kan het ook vrij flink oplopen. De duurste abonnementen zijn zo’n 10 euro per maand voor één camera, maar er zijn ook fabrikanten die je per camera geld rekenen. En ja, dan kan het oplopen.
Pro: Je kunt beelden aan de politie geven
Het voordeel aan beelden terugkijken is niet alleen dat je je wat veiliger voelt als je ontdekt dat het slechts een kat was die ‘s nachts voor de camera liep. Maar het kan ook minder positief uitpakken: misschien was er toch een inbreker te zien op de beelden. Hoewel dat niet leuk is, is er wel een voordeel aan dat kunnen terugkijken van beelden om hopelijk de dader te vinden: je kunt je beelden aan de politie geven. Zij kunnen vervolgens beter de dader opsporen, omdat er beeld is. En dat geldt niet alleen voor zaken die jou overkomen: misschien kun je je buren ook wel helpen met je camerabeelden als zich iets heeft voortgedaan.
Con: Je weet dat je moet gaan blijven betalen
Het is dus best het betalen waard, maar heel tof is het niet. Je weet namelijk dat je moet gaan blijven betalen voor al die maanden of jaren dat je dat product gebruikt. En camera’s gaan over het algemeen niet snel stuk, waardoor dat doorbetalen waarschijnlijk erg lang doorgaat. Misschien kun je het nu wel betalen, maar komt er over een jaar een moment waarop je het minder kan missen. Gelukkig kun je de abonnementen vaak wel stopzetten wanneer je wil, maar je weet wel dat je het moet blijven betalen als je dezelfde mate van bescherming wil.
Pro: Je camera wordt langer ondersteund
Maar ja, dat lange gebruik en doorbetalen van je abonnement betekent ook dat de leverancier weer wat meer zijn best zal gaan doen om je product te ondersteunen. Het kan je natuurlijk ‘dwingen’ om een nieuw product te kopen als je echt een oud barreltje hebt, maar over het algemeen zal die oude camera wel wat langer worden ondersteund: wat als je moet wisselen van camera en misschien wel naar een ander merk overgaat? Dan loopt de leverancier inkomsten mis.
Con: Zonder een abonnement heb je weinig aan je smarthomecamera
Het is natuurlijk geen must om een abonnement te nemen, maar het wordt wel erg gepusht om het wel te doen. Kies je er niet voor, dan zal je in de app alsnog worden lastiggevallen met meldingen en gedeeltes in de app die je proberen te verleiden tot dat abonnement. Bovendien kun je vaak ook weinig zonder dat abonnement: dan kun je alleen live kijken, bijvoorbeeld.
Pro: Dankzij cloudopslag kun je de beelden overal bekijken
Die abonnementen zorgen ervoor dat de beelden een x aantal dagen in de cloud hangen, en dat betekent dat ook als je de beveiligingsapp op een nieuwe telefoon installeert, je alsnog de beelden kunt raadplegen: die staan immers in de cloud. Het kan ook als een con worden ervaren, namelijk door mensen die hun privacy liever niet via internet op het spel zettten.
Tot slot is er eigenlijk nog een pro, namelijk dat die abonnementen vaak met meer beveiligingsopties komen. Zo kun je bij Ring door een centrale worden gebeld als er iets vreemds wordt gedetecteerd, en zo zijn er meer opties. Maar goed, het nadeel dat het veel kosten met zich meebrengt weegt tegelijkertijd ook wel zwaar. Aan de andere kant is een camera waarop je de beelden niet kunt terugkijken ook weer niet heel handig als beveiligingscamera, niet?
Verder lezen over Camera
Gadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Video04.09.2024
Nieuwe camera’s van GoPro: de HERO13 Black en de HERO
Mobile03.07.2024
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series
Gadgets15.05.2024
De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken
Mobile16.04.2024
Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola
aangedreven door moto AIGadgets18.03.2024
Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd
Ode aan de camcorderTechnology12.03.2024
Een binnencamera in je Airbnb mag niet meer
Veilig verblijvenGadgets22.02.2024
Deze TikTok-fotografiesensatie heeft een opvolger
Verder lezen over Smarthome
Gadgets18.11.2024
Roborock Black Friday deals: S8, S7 Max Ultra, JONR ED12 nu voor de laagste prijs ooit op Bol
ADVGadgets14.11.2024
‘Apple wil met meer smarthomegadgets komen: dit is de volgende’
Lifestyle29.10.2024
Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie
Gadgets08.09.2024
Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Gadgets10.07.2024