Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en de ‘kast’ waren samengesmolten. Iedereen weet nog wel de leuke gekleurde iMacs uit de jaren ‘90, computers die nog vaak worden gemist, omdat ze zo’n bijzonder en leuk uiterlijk hadden. Maar Mac is er natuurlijk nog steeds.
De eerste Mac was een stuk minder charmant om te zien, al was hij voor die tijd (we hebben het over 1984) wel vrij compact en grappig om te zien. Hij is vierkant, heeft een monitor met daaronder een diskettegleuf en dat zorgde ervoor dat het een soort vierkante cyclops werd met een scheef lachmondje. Maar het ging uiteraard niet zozeer om het uiterlijk in die begindagen van personal computers: het ging om wat hij allemaal kon. Mac was de opvolger en veel betaalbaardere opvolger van Apple Lisa. Mac komt van McIntosh, een appelsoort waarvan Apple-man Jef Raskin erg gecharmeerd was. Echter was er al een Amerikaans bedrijf in de tech dat zo heette, dus werd er een a’tje tussengezet.
Wat erg revolutionair was aan de Mac, dat was dat het apparaat niet zo MS-Dos-computerterminal-achtig was als de concurrentie. Mede door de toevoeging van de muis en de interface die toen al een bureaublad toonde, kon je het apparaat een stuk intuïtiever gebruiken, en dat is een woord dat sowieso bij Apple hoort: je moet er eigenlijk bijna geen uitleg over hoeven krijgen: het moet logisch en vooral heel visueel werken. Nog steeds vind je op Macs van nu dingen die er toen ook al opstonden, zoals de Finder (wat eigenlijk een beetje het ‘my computer’ is van Apple).
Inmiddels is de Mac een hele evolutie doorgegaan en de video in dit artikel laat die verschillen leuk zien. Ook veel nostalgie natuurlijk, want zelfs al heb je er zelf nooit een gehad, je zal sommige Macs zeker herkennen. Apple geeft zelf aan dat de overstap naar Apple Silicon, Apple’s eigen chip. Eind 2020 startte Apple met de overgang en dat betekende dat er niet meer Intel-chips werden gebruikt, maar processoren die door Apple zelf ontworpen waren en daardoor nog meer uit de Mac konden halen.
Macs anno 2024 zijn energiezuinig en leveren toch goede prestaties: je kunt er prima op Photoshoppen of veel dingen tegelijk doen. Naast de Mac-computers zijn er natuurlijk nog veel meer Mac-apparaten bijgekomen, zoals de MacBooks: de laptops van Apple. Ook zijn er veel manieren om de Mac en de iPhone samen te gebruiken, want dat is iets waarop Apple altijd hoog heeft ingezet: zijn eigen ecosysteem. Het zorgt ervoor dat zijn producten feilloos samenwerken, zodat je zelfs als je iets kopieert op je iPhone, je dit op je Mac direct kunt plakken.
Mac blaast vandaag 40 kaarsjes uit, maar ondanks de snelle ontwikkeling van iPad en iPhone, verwachten we niet dat-ie snel zal verdwijnen. Of het nog eens veertig jaar haalt, dat valt te betwijfelen, maar we verwachten over tien jaar zeker wel een nieuw feestje voor de Apple-computer.