Het kan nog niet op andere oordopjes, maar Apple laat zijn AirPods binnenkort oortests uitvoeren. De oordopjes, die ook al officieel zijn goedgekeurd als gehoorapparaten, kunnen straks dus ook worden gebruikt om te testen hoe het met je gehoor is.
Ergens is dat ironisch: het zijn ook juist vaak oordopjes waardoor we gehoorbeschadiging oplopen. Als je veelvuldig naar muziek luistert boven het aanbevolen niveau, dan heb je het risico op gehoorbeschadiging. Zeker naarmate je ouder wordt, neemt je gehoor af, en harde muziek luisteren of de televisie thuis op standje 100 zetten, dat versterkt dit effect. Maar goed, tegelijkertijd zijn oordopjes tegenwoordig wel tot veel meer in staat om je gehoor juist te beschermen.
Zo is er inderdaad die grens waarop het nog oke is qua volume en waarop het te veel wordt, die je ook echt voor de voeten gegooid krijgt als je eroverheen wil gaan. Ook kun je door noise cancelling nu je oordopjes veel zachter zetten: je hebt het geluid inmiddels niet meer nodig om de omgevingsherrie te overstemmen. Ben je bang dat het bij jou al te laat is, dan hoef je niet per se naar de Beter Horen: je kunt een klinische test doen op je iPhone. Het kost vijf minuten om je gehoor te analyseren en dan krijg je een rapportje van hoe het ermee staat. Dat is te vinden in de Gezondheids-app van het bedrijf.
Er zijn drie opties die uit de test komen: de eerste betekent dat je geen of geen noemenswaardige gehoorschade hebt, de tweede is dat je wel schade hebt, maar nog oke bent met wat assistentie en de derde is een stuk ernstiger: met dat advies kun je beter wel naar de audicien gaan. AirPods Pro kunnen je helpen beter te horen en als een soort gehoorapparaat dienen, maar dat is alleen als je tot de tweede categorie behoort.
Als je de Pro-variant van de AirPods hebt, dan kun je die straks dus ook gebruiken als gehoorapparaat. De nieuwe mogelijkheid wordt op 28 oktober uitgerold, evenals de test om te kijken hoe je gehoor ervoor staat. Dit is een functie die we ook graag zouden zien op meer andere merken oordopjes, maar die hebben daar dan waarschijnlijk wel toestemmingen voor nodig van medische instanties.
In ieder geval ligt de focus momenteel wel op gehoorproblemen. Zo is net bekendgemaakt door de Federal Communications Commission dat in ieder geval in Amerika alle telefoonmakers moeten zorgen dat hun toestellen werken met gehoorapparaten. Misschien denk je bij gehoorapparaten nog aan grote dingen, maar inmiddels zijn het slimme, kleine boontjes die je gebruikt en die zo slim zijn, dat je ze met je telefoon kunt verbinden en ook gewoon kunt gebruiken om muziek te luisteren. Reden voor de FCC om te zeggen: daar moeten alle telefoons mee kunnen werken, en dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen, want het maakt dit gedeelte van de techwereld weer een stukje inclusiever.