Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschappij met Swappie en Netflix, maar is het ook slim?
Swapfiets is natuurlijk het schoolvoorbeeld van de abonnementsmaatschappij. Mensen willen lang niet altijd meer van alles bezitten. De consumeertijd die voornamelijk in de jaren ‘ 90 hoogtij vierde laten we steeds meer achter ons. Minder bezitten, want dat scheelt weer ruimte in huis, of drukte in het hoofd. Huren betekent ook iets anders: als het stuk gaat, dan krijg je vaak gewoon een nieuwe.
Er is dus zeker wel iets voor te zeggen, dat huren. Heb je maar een half jaartje een fiets nodig, dan is een Swapfiets huren een beter alternatief dan zelf een nieuwe tweewieler te moeten kopen. Gaat het echter om de lange termijn, dan zal je met een eigen fiets waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Dat is ook waardoor oudere generaties vaak hun wenkbrauwen optrekken bij het idee van Swappie. Nu is een fiets op zich een redelijk standvastig object: je kunt hem gewoon laten maken bij de fietsenmaker (of zelf) en je hoeft niet bang te zijn dat hij op een gegeven moment geen updates meer krijgt.
Dat is echter anders als het gaat om elektronica. Je kunt natuurlijk zelf een laptop kopen, maar die gaat waarschijnlijk niet zo lang mee als de gemiddelde fiets. Het zijn apparaten die afhankelijk zijn van updates. Nu zit het updatebeleid van Apple wel goed, maar ook MacBooks worden op een bepaald moment wat langzamer, de tech verouderd en je doet er beter aan om voor een nieuw exemplaar te kiezen. In dat opzicht is het huren van zo’ n apparaat dan ook eigenlijk wel aantrekkelijk: je kunt op die manier wat vaker wisselen van apparaat.
Bij Amac heb je bovendien lagere kosten dan wanneer je het apparaat zelf zou bezitten. Als je kijkt naar wat je per maand betaalt, dan is dat minder dan het apparaat nieuw zou kosten. Het Amac-abonnement laat je na het verschil betalen dat bestaat tussen de nieuwwaarde van de gadget en de restwaarde na een jaar of 2 of 3. Amac wil dus ook graag dat je relatief regelmatig van gadget wisselt, want zij gebruiken het apparaat dan om door te verkopen of te refurbishen. Zo ontstaat er wel een betere ‘circle of life’ van een apparaat dan dat je hem ergens in een hoek gooit als een soort alternatief dat je waarschijnlijk toch nooit meer gebruikt als je eenmaal iets nieuws hebt.
Het idee is dat je bijvoorbeeld een iPhone van 1000 euro ‘huurt’, waarbij er is bedacht dat de restwaarde na twee jaren op 400 euro komt. Dat betekent dat je 25 euro per maand moet betalen, want er blijft 600 euro over en die moet je in die twee jaar dus betalen, plus rente. Heb je na twee jaar zo genoten van het toestel en wil je hem houden, dan kan dat, maar moet je natuurlijk nog wel betalen.
Dat huren van gadgets is best slim: zeker als je vaak wil wisselen van apparaat en wel zuinig bent op je spullen (hoewel dat ook bij bezit een voordeel is). Het nadeel is dat je op een huurtoestel misschien geen stickers mag plakken, als je dat heel graag wil doen om het iets meer te personaliseren. Wel moet je ook goed kijken wat er wordt gedaan als je apparaat wordt gestolen of stuk gaat: in hoeverre is huren dan voordeliger dan bezitten?
Toch kom je er bij techproducten waarschijnlijk wel op uit dat huren beter is. Op die manier blijf je meer up-to-date, omdat je makkelijker even van apparaat wisselt. Het nadeel is wel dat je elke maand geld kwijt bent aan het apparaat, in plaats van in een keer, maar daarvoor krijg je wel veel vrijheid terug, zoals bijvoorbeeld financiele ruimte omdat je een laptop nodig hebt maar niet meteen 1000 euro voor handen hebt. Aan de andere kant heb je met een eigen apparaat geen rentes om te betalen, geen betalingen die je kunt missen: je betaalt dat (als het goed is) in een keer en dan ben je er vanaf. Je behoudt wel wat meer onafhankelijkheid zonder al die abonnementen. Elk abonnement klinkt misschien niet zo heel duur per maand, maar het stapelt wel op.
Toch heeft het ook zo zijn voordelen, zeker waar het gaat om de cirkel des levens en up-to-date blijven. Het klinkt alsof het helemaal niet zo’ n gek idee is van Amac. Dit zullen ook de oudere generaties die Swapfiets maar vreemd vinden vast wel beamen.