11.02.2025
Gadgets

5 dingen om op te letten als je een tweedehands e-bike koopt

By: Laura Jenny

BlogGadgets

E-bikes zijn duur en soms moeilijk verkrijgbaar, maar de tweedehands markt met de fietsen bloeit. De ene na de andere verkoper van e-bikes kiest ervoor de fietsen tweedehands aan te bieden en dat maakt zo’n fiets een stuk beter betaalbaar. Maar als je dan voor zo’n tweedehands tweewieler kiest, waar moet je dan op letten?

1. De accu

Het is een inkopper, maar het belangrijkste bij een tweedehands fiets (maar ook bij bijvoorbeeld een tweedehands telefoon of tablet) is de accu. Dit zijn dingen die door het opladen nu eenmaal slijten en dus het eerst problemen vertonen. En die accu is wel essentieel om jou tegen de wind in vooruit te laten komen op een comfortabele manier. Er zijn winkels die batterijtests doen en bij de fiets aangeven wat je van de accu mag verwachten. Kijk hier goed naar en vraag goed na hoe het met de accu van je e-bike zit, want een nieuwe kopen is een dure hobby. Je bent zo een paar honderd euro kwijt aan een ‘simpele’ batterij.

2. De kilometerstand

Ja, het is net als bij het kopen van een auto, maar hoeveel afstand er met een e-bike is afgelegd zegt heel veel. Het gemiddelde is 1000 tot 1500 kilometer per jaar. Als een fiets meer richting 3000-6000 kilometer zit in een jaar, dan is het aan te raden wat gerichter te gaan vragen naar wat er al vervangen is, want is daar niks vervangen, dan is de kans groter dat jij dat straks moet gaan doen en dat kost weer meer geld.

3. Niet kloppende informatie

Je hebt een leuke fiets en wil graag gaan voor een proefrit. Maar hey, het valt op dat de batterij wel heel snel achteruit gaat. Ga niet altijd helemaal uit van wat er op het schermpje staat. Soms is het systeem in de war door kou of ouderdom. Het is moeilijk om op basis van mogelijk niet-kloppende gegevens een besluit te maken over de tweewieler, maar het is nu eenmaal soms enorm scheef wat het schermpje aangeeft en wat de accu nog in huis heeft, helaas juist bij wat meer doorgewinterde e-bikes. Soms is het bij twijfel beter om naar refurbished e-bikes te kijken; die zijn niet zo tweedehands als die op Marktplaats, maar hebben nog een soort onderhoudsbeurt gehad om ze klaar te stomen voor een tweede leven.

4. Doen andere dingen het ook?

Het is misschien een beetje een rare opmerking, maar staar je niet blind op de accu. Check ook of het licht het wel doet, de versnellingen, of de app wel kan verbinden (als hiervan sprake is), etcetera. Anders heb je er misschien alsnog meer kosten aan omdat je toch goed zichtbaar wil zijn in het verkeer en een nieuwe fietslamp moet kopen. Zeker als je precies diezelfde wil als de oude, dan kan dat een vervelende extra aankoop zijn.

5. De diefstalgevoeligheid

Als je een tweedehands e-bike koopt, check dan goed wat er in de fiets zit qua anti-diefstal-opties. Vaak is dat niet veel, en het is verstandig om dan meteen voor goede sloten te kiezen. Check ook bij aankoop of je alle sleutels hebt, want er schijnen de laatste tijd weer veel accu’s van e-bikes te worden gestolen, als de fiets al niet als een geheel wordt meegenomen. Het is soms enorm irritant om elke keer die fiets weer driedubbel op slot te zetten, maar tegelijkertijd krijg je er wel heel veel gemak onderweg voor terug. En is het simpelweg vreselijk als je fiets wordt gestolen. Beter voorkomen dus, let daar vast bij de aankoop op.

Share this post