Je hebt een mooie nieuwe televisie gekocht, dan hoort daar eigenlijk nog iets bij, toch? We doelen niet op een beugel om hem aan de muur te hangen (al is dat ook geen overbodige luxe): het gaat om een soundbar. Hoe goed televisiemakers het ook proberen, er is in een tlevisietoestel gewoon niet echt veel ruimte voor veel geluid. Een soundbar is dan een goede investering. Dit zijn 5 dingen om op te letten als je een soundbar koopt.
Een soundbar is een luidspreker in de vorm van een balk, die mensen voornamelijk op het televisiekastje zetten (al dan niet met losse, flinke subwoofer). Er zijn ook mensen die hem onder het scherm bevestigen of op een balkje aan de muur plaatsen. Een soundbar bevat diverse luidsprekers, die vaak zo geplaatst zijn dat ze het geluid op een goede manier naar jou op de bank weten te krijgen. En om een surround ervaring te bieden, waardoor het lijkt alsof de kogel die van links naar rechts in het scherm schiet ook echt zo klinkt. De soundbar moet overigens wel aan de televisie worden verbonden door middel van een HDMI-kabel of een audiokabel.
Ja, de meeste soundbars zijn een soort balk, maar er zit nog wel veel verschil in qua design. Sommige zijn echt groot en wat lomp, en passen bijvoorbeeld niet tussen de pootjes van je televisie, mocht je hem neerzetten. Soms kunnen ze meer dan een meter breed zijn. Het design van een soundbar is misschien niet ultrabelangrijk, zou je denken, maar in veel gevallen kijk je er wel voortdurend tegenaan.
Een soundbar is een balk, maar er is ook vaak een subwoofer bij beschikbaar. Het nadeel is dat dit een apart, vaak vrij flink en vierkant apparaat is, het voordeel is dat je daardoor veel meer bas en diepte in het geluid krijgt. Bedenk dus van tevoren goed of je alleen een losse soundbar koopt of meteen voor het hele plaatje gaat. Je hebt voor een subwoofer en eventueel ook nog losse achterluidsprekers ook weer meer stopcontacten nodig en er lopen dan meer kabels. Het verschil in audio is vaak wel merkbaar, zeker als je audio heel belangrijk vindt.
Veel mensen gebruiken hun soundbar ook om audio te streamen van bijvoorbeeld een muziekstreamingdienst, dus niet het geluid van de televisie. Vaak is er wel Spotify Connect aanwezig op een soundbar, maar niet altijd. Ook wil je misschien met je iPhone via Apple Airplay streamen en als dat niet kan, dan kan dat een enorme tegenvaller zijn. Zorg dus dat je voor aankoop bekijkt wat er qua ondersteuning aanwezig is.
Een van de dingen die een soundbar kopen soms moeilijk maken, is budget. Je hebt soms al heel veel geld uitgegeven aan je televisie, en dan komt er ook nog een dure soundbar bij. Of je hebt misschien helemaal niet zo’n heel dure televisie, maar merkt dan dat de soundbar een stuk duurder is, wat voor sommige mensen ook gek voelt. Het is belangrijk om te bedenken hoe belangrijk je audio vindt en wat je daarvoor over hebt. Het voordeel van een soundbar is dat je er wel heel lang mee vooruit kunt: het is geen smartphone die na een paar jaar allemaal problemen krijgt. Het zijn dus vrij ‘steady’ apparaten waar je lang mee kunt doen. Bedenk je dus goed wat je eraan wil uitgeven en check reviews.
We zijn wel gewend om alles online te kopen: het is misschien niet zo’n goed idee om meteen online een soundbar aan te klikken en af te rekenen. Bij zo’n apparaat is luisteren in een winkel erg belangrijk (of bij vrienden), omdat de verschillende in audiokwaliteit heel groot zijn tussen de verschillende soundbars. Doe jezelf een lol en ga een miskoop uit de weg door bij vrienden, familie en in de winkel te luisteren.