Er zijn op dit moment voor zowel de iPhone als voor Android toestellen al verschillende Augmented Reality apps. Augmented Reality is het toevoegen van een laag met informatie aan de werkelijkheid en dat is precies wat deze applicaties doen met behulp van de camera op je smartphone.
GeoGoggle bijvoorbeeld voorziet je van geografische informative over de locatie waarop je je bevindt, Nokia City Lens vertelt je precies waar je restaurants, bushaltes en winkels kunt vinden en een app als Color Blindness Simulate Correct toont je hoe de wereld er voor iemand met kleurenblindheid uitziet.
Foto: GeoGoggle
Het is nog niet zo heel lang geleden dat we ons dergelijke ontwikkelingen alleen nog konden voorstellen dankzij de special effects in Hollywoodfilms als bijvoorbeeld Minority Report. Inmiddels behoort Augmented Reality tot de tegenwoordige tijd en eerder genoemde apps zijn slechts het begin. Stel je voor dat je niet meer eerst je smartphone hoeft te pakken, een app hoeft te openen en je toestel op een object hoeft te richten, maar dat je alleen maar ergens naar hoeft te kijken? Dat dachten ze ook bij Augmented Reality ontwikkelaar DAQRI.
“We denken dat er al AR toepassingen zijn voor mobiele apparaten, maar als we het hebben over een altijd actief, hands-free display wordt het pas écht opwindend”, zegt Brian Mullins, oprichter DAQRI, tegen venturebeat.
Hij heeft het hier natuurlijk over de Google Glass, de draagbare computer-bril van Google. Mullins verwacht dat AR over 6 á 7 jaar een miljardenbusiness is en dat alles waar we nu een groot scherm voor nodig hebben, straks allemaal beschikbaar is op een draagbare display. Behalve het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid is een ander doel van het bedrijf om camera’s zo door te ontwikkelen, dat 4D platforms herkennen wat ze zien; “dat is een tafel, dat is een muur, dat is een vloer”. Ook wordt er al gekeken naar de volgende stap: Het bedienen van de techniek met je gedachten.
Wat Mullins betreft hebben we het straks ook niet meer over Augmented Reality. “Augmented Reality is op dit moment nog een ‘informatie supersnelweg’. Als dit straks aanslaat, noemt niemand het meer zo. Dan zal het geen naam meer hebben. Dan is het gewoon de realiteit”.