Gadgets14.09.2010

Waarom een e-Reader Neo BeBook gekocht?


Vorige week kreeg ik zowel de beschikking over een eigen iPad als over een Neo BeBook. Een groter verschil in het vermogen om te betoveren is bijna niet denkbaar. Op vrijwel alle fronten legt de BeBook het af tegen de iPad. Echter op twee punten na: de leesbaarheid bij veel licht en de beschikbaarheid van titels.

Wat betreft lichtinval is de iPad irritant vanwege de extreme spiegeling op het scherm en de onleesbaarheid in zonlicht. Op dat punt wint het Neo BeBoo het van de iPad: prima leesbaar in de zon en dus ook aan de rand van een zonnig zwembad. Maar de techniek (Vizplex eInkt) van de eReaders is hierop dan ook geoptimaliseerd: revolutionaire techniek van scherm weergave (eInkt), traag maar het werkt! Het is weliswaar een zwart-wit-scherm (grijstinten), maar kleur toepassing komt dit jaar er nog aan.

En dan beschikbaarheid van titels, voor de iPad eBook minimaal, met alleen oude gratis titels (Max Havelaar, Jules Verne, Alleen op de Wereld), voor de eReaders groot en snel groeiend, want de uitgevers hebben voor de eReader (én hun kopieerbeveiliging!) gekozen en helpen Apple dus niet met het verder uitbouwen van de eBook variant door het aanbieden van populaire nieuwe boeken tegen aantrekkelijke prijzen.

Maar leesbaarheid en titels zijn wel juist de twee beste argumenten waar verstokte lezers mogelijk over de brug van elektronisch lezen kunnen worden meegenomen!

Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om de iPad te vergelijken met een eReader apparaat als Neo BeBook. iPad is voor andere gebruikers en andere situaties ontworpen, en zeker niet alleen om elektronische boeken mee te lezen. Toch heeft het zin als eReader ontwerpers en producenten hun product tegen de specificaties wan een iPad aanhouden, immers de iPad zal een nieuwe categorie van huiskamer raadpleeg apparaten worden, veel tablets zullen volgen die allemaal hun best zullen doen de superieure gebruikers-interface te benaderen. Kortom tablets gaan een nieuwe norm zetten wat betreft het raadplegen en bedienen, en eReaders vallen nu eenmaal in die categorie. Als de tablets niet qua interface groeien naar de norm iPad zal dat een definitieve doorbraak in de consumenten-markt danig in de weg staan. Hoe onterecht ook vanuit het perspectief van alleen boeken, tijdschriften en kranten elektronisch lezen.

Natuurlijk kan je als consument kiezen voor een apart apparaat voor het lezen, maar afgezien van de gaming-industrie is eigenlijk elke introductie van een dedicated apparaat niet erg succesvol geweest.  Daarmee is het succes van apparaten als de Kindle en Neo BeBook wel erg afhankelijk van de voorkeuren en vooroordelen van de – waarschijnlijk wat oudere – doelgroep van verstokte lezers. Zal de vertrouwde geur van drukinkt en papier het winnen van het (relatieve) gemak een vracht aan literatuur in een apparaat onder handbereik te hebben. Ondanks het feit dat het elektronisch lezen van boeken ook door uitgevers uiteindelijk is omarmd, durf ik zelf nog steeds niet te voorspellen dat deze vorm van lezen definitief en massaal is doorgebroken. De functionaliteit van de BeBook zal zeker niet erg hulpvol zijn:

Daar waar de iPad bij het aanzetten de gebruiker direct bedient, moet de eReader gebruiker nog wel steeds bijna twintig tellen wachten voordat het apparaat is opgestart.

Daar waar de iPad gemakkelijk en intuitief met (twee) vingers is te bedienen, doet je het op de BeBook met een combinaatie van een stylus en knoppen/navigatiewiel. Het probleem van aanwijsstokjes is dat ze nog wel eens weg kunnen zijn op het moment dat je ze echt nodig hebt.

Daar waar de iPad direct op het “bureaublad” je een overzicht geeft van alle applicaties, moet je bij de BeBook je eerst door menu’s klikken en daarbij de weg wel leren kennen. Het scherm werkt ook niet snel op het aanraken dus als je ongeduldig bent gaat er nog wel eens wat fout.

Daar waar je op de iPad gewoon Itune-apps aanklikt en kunt beginnen met het kiezen van de gewenste applicaties, moet je bij Bebook eerst naar het internet, wifi starten, en één van de aanbieders kiezen. Bij iTunes heb je direct een account om standaard mee af te rekenen, met de Bebook kon ik bij bol.com geen account openen, dat kon kon ik alleen op een echte PC-doen. Zo helpt de content-industrie niet erg het apparaat tot een succes brengen.

Daar waar iPad schittert door de afwezigheid van bedieningsknoppen (eigenlijk maar één) + aan/uitzetten, heeft BeBook drie knoppen (aan/uit, wifi, en een besturingswiel met een “enter” en “pijltjes”-knoppen, waarbij het “wiel” een onduidelijke functie heeft. Het verschil tussen “prev” en “back” is bijvoorbeeld in het gebruik onduidelijk.

Daar waar je op iPad je scherm draait met je apparaat, moet je orientatie van het scherm via menu-knoppen ‘omzetten’. Dan draaien daarbij de “pijltjes”-knoppen van de BeBook niet mee: dat geeft direct intuïtieve bedieningsfouten nadat je het scherm hebt omgezet.

Daar waar de eBook applicatie van Apple een overzichtelijk afbeelding van een op het scherm passende pagina (of dubbele pagina’s geeft), waarbij je altijd weet (inclusief bladwijzer) waar je met het lezen bent gebleven, is de informatie op de Neo BeBook beperkt en moet je laveren dus middels het scrollen van een pagina over het – dan te kleine – scherm en het “omdraaien” van pagina’s.

Er is wel een nadeel aan de iPad die de Neo BeBook niet heeft: je hoeft niet steeds en continue online zijn op het internet om optimaal van het apparaat te kunnen genieten. Alleen voor het kopen en downloaden heb je even internet nodig. 

Het apparaat zelf oogt en voelt degelijk. Ligt goed in de hand en is een stuk lichter dan de iPad. Steek je dus gemakkelijk in je tasje of binnenzak bij je. Ik vindt het scherm wat klein ten opzichte van de grootte van het hele apparaat, en ik ben er vanovertuigd dat bij regelmatig gebruik de bediening voor de gebruiker ook gewoon natuurlijk en prettig wordt. Zeker omdat ik er van overtuigd dat de volgende generatie gewoon goed werkende touch-screens zal hebben die je met je vingers gaat bedienen.

Maar als je nu al in de herfst in de trein veel boeken gaat lezen, is de Neo BeBoek absoluut het proberen waard!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Ebook

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Luisterboeken kennen we als boeken die zijn ingesproken door mensen. Schrijvers, BN’ers of minder bekende, maar wel prettige stemmen. Je moet er niet aan denken dat Siri of Google Assistent een heel boek gaat voorlezen...

Technology06.01.2023

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Maar dat gaat niet zomaar
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

Stichting Brein verliest het wederom van Ziggo. De rechter heeft bepaald dat Ziggo zijn klanten die aan illegale downloads doen hier niet op hoeft te aan te spreken. Brein wilde graag dat Ziggo een waarschuwing zou sture...

Online09.06.2022

Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

​E-book: Billability kan de gezondheid van je agency schaden

Billability dus, volgens de definitie ‘het percentage gefactureerde uren versus de totale gewerkte uren’. Iedere digitale agency en creatief marketingbureau vindt het een belangrijke KPI, maar pas op: je kunt je er n...

Marketing02.03.2021

​E-book: Billability kan de gezondheid van je agency schaden

advertorial
2021 productief beginnen doe je met deze praktische tips

We starten 2021 in lockdown en werkend vanuit huis. Je hebt de feestdagen achter de rug en wil 2020 het liefst zo snel mogelijk vergeten. We gaan er weer vol goede moed tegenaan! Maar hoe zorg jij ervoor dat je meer grip...

Marketing22.12.2020

2021 productief beginnen doe je met deze praktische tips

advertorial
Build Brilliant Brands: e-book vol advies en inzichten van 22 marketingexperts

Facebook lanceerde onlangs Build Brilliant Brands, een gratis e-book vol advies en inzichten van 22 topexperts in de marketing van over de hele wereld. Allemaal geven ze hun visie over marketing, de huidige uitdagingen,...

Marketing21.09.2020

Build Brilliant Brands: e-book vol advies en inzichten van 22 marketingexperts

Deezer lanceert ook kanaal voor luisterboeken in Nederland

Een steeds groter deel van onze tijd brengen we achter een scherm door. Of dat nu het scherm van je laptop overdag is, de smartphone 's avonds thuis, of de televisie op de slaapkamer voor het slapen gaan. Allemaal hebben...

Media08.09.2020

Deezer lanceert ook kanaal voor luisterboeken in Nederland

Geef je ogen een pauze
Harry Potter fans opgelet: er komen vier nieuwe e-books

Wie fan is van Harry Potter kan 27 juni omcirkelen op de kalender. Dat is namelijk de dag dat er nieuwe e-books worden gelanceerd, geschreven door J.K. Rowling. Uitgeverij Pottermore noemt de vier boeken non-fictie en ze...

Entertainment30.05.2019

Harry Potter fans opgelet: er komen vier nieuwe e-books

Leer meer over de geschiedenis van magie
Efteling maakt de leukste sprookjes en verhalen nu beschikbaar via Storytel

Wie is er bang voor de boze wolf; zou het glazen muiltje Assepoester passen en ontwaakt Doornroosje ooit nog uit haar slaap? Voortaan zijn de alom bekende sprookjes – en veel andere verhalen - van de Efteling te beluis...

Entertainment24.04.2019

Efteling maakt de leukste sprookjes en verhalen nu beschikbaar via Storytel

"Dan kan ik je beter horen."

Verder lezen over iPad

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Apple’s nieuwe iPad mini heeft ondersteuning voor Apple Intelligence

Apple heeft een nieuwe iPad mini onthuld, die beschikt over de A17 Pro-chip. Dit nieuwe model heeft uiteraard een compact design, komt beschikbaar in 4 kleuren en beschikt over een 8,3‑inch Liquid Retina-display. De A17 Pro-chip werkt een stuk sneller en efficiënter, zodat je zelfs de meest veeleisende dingen kunt doen. Deze chip bevat een snellere CPU en GPU, heeft een Neural Engine die twee keer sneller is dan die in de vorige iPad mini en is geschikt voor Apple Intelligence.

Gadgets15.10.2024

Apple’s nieuwe iPad mini heeft ondersteuning voor Apple Intelligence

De Epic Games Store is nu op iPad beschikbaar

Gamen op iPad is een stuk aantrekkelijker geworden, want de Epic Games Store is nu beschikbaar op de tablet van Apple.

Gaming17.09.2024

De Epic Games Store is nu op iPad beschikbaar

Snapchat is eindelijk goed te gebruiken op iPad

Snapchat heeft na dertien jaar eindelijk een iPad-app uitgebracht. Het social medium lanceerde 13 jaar geleden zijn iPhone-app en nu volgt die voor de tablet van Apple.

Social Media28.08.2024

Snapchat is eindelijk goed te gebruiken op iPad

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn