Social Media23.09.2012

Project X Haren – wat je vraagt is wat je krijgt


Als je je vrienden uitnodigt voor een 80’s party, dan komen ze met afro-pruik en op plateauzolen. Nodig je ze uit voor een Halloween-party dan komen ze als weerwolven en mummies. En nodig je ze uit voor een Project X Party, dan krijg je een Project X Party – een uit de hand lopend American-style-mega-big puberfeest waar de sensatie van sex, drugs en het mogen vernielen van rijkeluishuizen, auto’s en alles wat je tegenkomt van afdruipt. Doe dat als eerste in Nederland, in flashmob-style via Facebook, in een Gooi-achtig dorpje in een saaie regio en je hebt nieuws waar de pers wereldnieuws van maakt. Probeer al die opgepompte energie vervolgens te stoppen met een duidelijk “nee”, een noodverordening en een ME-korps en je hebt oorlog: tientallen gewonden, honderden slachtoffers en meer dan een miljoen euro materiële schade. In deze post vraag ik me af: watskeburt, who is to blame, en hoe voorkom je het een volgende keer?

project-x-haren-wat-je-vraagt-is-wat-je-.jpg
project-x-haren-wat-je-vraagt-is-wat-je-.jpg

Het Harense meisje Merthe organiseert haar sweet sixteen party. Ze maakt een event aan op Facebook en nodigt vrienden uit. Een aantal van hen merkt op dat het event ‘public’ is en denkt grappig te zijn door heel veel meer vrienden uit te nodigen. Binnen een dag zijn er 20.000 mensen uitgenodigd. Merthe schrikt en besluit het event te verwijderen. Een paar rakkers laten zich dat feestje niet zo maar ontnemen, maken een nieuw Facebook-event aan en dopen het ProjectX Haren – vrij naar de filmkomedie van regisseur Nima Nourizadeh. De regionale media pikt het op en de kern van het kwaad is gelegd.

Meer jongeren ruiken sensatie en helpen het event groot te maken. Ze uploaden filmpjes naar Youtube, posten links op blogs en fora en nodigen – handig als ze zijn – radio-DJ’s, rappers en andere jeugdiconen uit om aan te haken. De ene DJ brengt het als opmerkelijk nieuws. Een andere DJ kan de onverantwoorde puber in zich niet onderdrukken en roept alle luisteraars op vooral naar Haren te komen. Tienduizenden jongeren kijken met twinkelende oogjes uit naar wat er te gebeuren staat in Haren. Ondernemers ruiken handel en vullen het aanbod aan met afterparties in de stad Groningen.

De gemeente Haren raakt in paniek en burgemeester Rob Bats en zijn mensen buigen zich woensdagavond serieus over het fenomeen. Zoiets hebben ze nog niet eerder meegemaakt. De gemeente is het middelpunt van een jongerenhype. Dit kunnen ze niet overzien. Bats kiest voor veiligheid en een traditionele aanpak. Hij verbiedt alles wat op een feest lijkt. De pubers waar je duidelijk “Nee” tegen zegt zijn hiermee geactiveerd. Meer jongeren en nieuwsmakers haken aan. Haren en ProjectX is in heel Nederland het gesprek van de dag. In heel Nederland staan auto’s en bussen klaar om naar Haren af te reizen.

De dag van het feest breekt aan. Burgemeester Bats kiest voor zekerheid en kondigt een noodverordening af. Hij verklaart hiermee zijn gemeente officieel tot oorlogsgebied. Het wereldnieuws is daar. Meer cameraploegen melden zich in Haren. En ook dat heeft een extra aanzuigende werking op sensatie-bezoekers.

De avond begint gemoedelijk. Enkele duizenden mensen verzamelen zich in en rond de Stationsweg. Ze maken het gezellig. Ze kijken wat, ze drinken wat, ze zingen wat, ze joelen wat en ze stoken een vuurtje. De politie probeert het gezellig te houden, maar de sfeer wordt grimmiger. Zoveel energie van zoveel mensen die eigenlijk komen voor sensatie, maar niets krijgen, hou je niet tegen. De politie grijpt in. Platte petten worden vervangen door ME-peletons. Er wordt met fietsen en dranghekken gegooid. Er blijken voetbalhooligans tussen te zitten. Een groep haalt straatstenen uit de straat. Een andere groep gooit ermee. Alsof het van tevoren zo bedacht is. Een auto gaat in de hens. Meer jongeren voelen zich uitgenodigd en ‘blijven nog even’. Ruiten van winkels worden ingegooid. De Albert Heijn wordt geplunderd. Haren is rampgebied. En het American-style puberfeest, wat uit de hand moest lopen is, een feit. Net als in de film, maar dan iets groter en werkelijker.

Who is to blame? Ten eerste Warner Bros voor het uiterst sensationele basisconcept voor de film. Ten tweede de rakkers die het nieuwe event aanmaakten op Facebook, het feest ProjectX doopten en het slim via social media groot maakten. Ten derde de gemeente die wat onhandig reageerde. Ten vierde de media die de sensatie opbliezen. En natuurlijk iedereen die net even iets langer bleef dan goed was en zich zo zwaar beschamend heeft gedragen. Shame on you!

Hoe voorkom je het een volgende keer? Gemeente en politie kan door gebruik te maken van social media monitoring tools zoals Radian6, Simplify360 of Buzzcapture in een vroeg stadium meer zicht krijgen op de aard en omvang van een dergelijke project, de grote stemmingmakers vinden en met hen ‘in gesprek’ gaan. Via Twitter lukraak reageren op iedereen die aankondigt naar #ProjectX te gaan, werkt niet. Zoek uit waar het gesprek plaats vindt, probeer je daar in te mengen en probeer het af te buigen naar iets waar je tevreden mee bent. En als er zo’n enorme bak energie naar je dorp of stad komt: zorg er dan voor dat je het de feestballon langzaam laat leeglopen in plaats van dat je hem laat knappen in je gezicht. Laat – als daar oor naar is bij de bezoekers – een alternatief feest organiseren of doe iets anders om die ballon met al die druk leeg te laten lopen.

Merthe, de familie, Haren: sterkte. Het zal niet weer gebeuren, denk ik.

Deze blogpost is tot stand gekomen na sparren met onder andere Bram Willemse, Bart Breij en Folkert de Jong.

Ritzo ten Cate

Loop m'n nieuwsgierigheid achterna, blog en geef er lezingen over. Wroet in de samenleving om't leuker, blijer mooier en beter te maken. @gewoonkoffie en @SocialLabs050.

...

Verder lezen over Facebook

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Eerst bood hij zijn excuses aan, maar nu zegt Zuckerberg: sociale media hebben geen causaal verband met geestelijke problemen van tieners.

Social Media26.09.2024

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Geen zin om met al je fans te praten? Laat je AI-avatar het voor je doen. Meta introduceert het nu voor iedereen. Of althans, ook voor niet-influencers in de VS.

Social Media30.07.2024

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Verder lezen over Jongeren

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

De doorstroomtoets is een belangrijk instrument binnen het Nederlandse onderwijssysteem, ontworpen om studenten te helpen bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

Lifestyle13.06.2024

Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Uber kun je alleen gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. Tenminste, dat was altijd de regel. Nu introduceert het bedrijf ook profielen voor mensen van 13 tot 17 jaar. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld veilig thuiskomen n...

Online18.05.2023

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Niet overal even welkom