Zo luiden althans de alarmerende conclusies van de meest recente studie van het National Center on Addiction and Substance, verbonden aan Columbia University. (Amerikaanse) tieners die dagelijks gebruik maken van social networking sites hebben tot vijf keer meer kans om ook tabak, marihuana of alcohol te gebruiken. Het onderzoek onder ruim duizend 12-tot-17-jarigen gaf aan dat tieners die dagelijks Facebook of Myspace bezochten (70 procent van de ondervraagden), vijf keer zo vaak roker waren, drie keer zo vaak alcohol-gebruiker en twee keer zo vaak marihuana-gebruiker, als degenen die gewoonlijk niet dagelijks zulke sites bezochten.
De organisatie denkt dat het openbare karakter van sociale media tieners de indruk geeft dat drugsgebruik vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is. Meer dan de helft van de ondervraagde studenten gaf aan dat ze op sociale netwerksites foto’s hadden gezien van drinkende vrienden of vrienden aan de drugs, en dat zou druggebruik acceptabel maken en in de hand werken.
Andere ‘opmerkelijke’ bevindingen uit het onderzoek:
• Een op de vijf tieners gaf aan slachtoffer te zijn van cyber-pesten. Zulke cyber-gepeste tieners (mooi woord voor scrabble) hadden een twee keer zo grote kans om ook gebruiker te zijn van alcohol, marihuana, of tabak dan tieners die niet online werden gepest.
• Tieners die vijf tot zeven keer per week met hun gezin samen het avondmaal nuttigen, zijn veel minder geneigd om drugs te gebruiken dan tieners die drie keer per week of minder met hun familie eten.
Nog een leuk weetje: tieners die keken naar ‘suggestive TV programming’ zoals Jersey Shore, het equivalent van onze OhOh Cherso, hebben een twee keer zo grote kans om roker of drinker te zijn dan de niet-kijkers.
Tja. Wat moeten we nu met zo’n onderzoek? Moeten we er wel iets mee? Of is het vooral anekdotisch? Meestal hoor je dan: “vervolgonderzoek is noodzakelijk”, of “lokaal moet de geldigheid van deze informatie nog maar eens getoetst worden.”
De afzender, ofschoon verbonden aan Columbia, is natuurlijk niet geheel onverdacht. Het is een organisatie die zijn bestaansrecht ontleent aan maatschappelijke ongerustheid over elke mogelijke vorm van ‘misbruik’ van genotsmiddelen.
Wat me eigenlijk het meest verontrust is dat Social Media dus net zo’n verslavingsrisico met zich mee blijkt te brengen als online gepest worden…
Online gepest worden via Social Media. Dat is waarschijnlijk pas écht gevaarlijk! Vervolgonderzoek is noodzakelijk!