03.11.2016
Events

TEDxAmsterdam 2016: New Power

By: Marloes de Hooge

BlogEvents

Op 18 november wordt de Stadsschouwburg in Amsterdam weer overgenomen door TEDxAmsterdam. Het thema van de 2016-editie: New Power.

New power

Monique van Dusseldorp, programmadirecteur van TEDxAmsterdam legt uit waarom voor dit thema is gekozen en dat heeft alles te maken met de super power die wetenschap ons heeft. De mens is in staat om DNA dusdanig te programmeren dat daarmee nieuw leven gecreëerd kan worden. En met machine learning kunnen machines de wereld observeren en leren uit de observaties die zij doen. De machtsverhoudingen wereldwijd zijn aan het veranderen en welke nieuwe machten hebben invloed op ons leven? Op 18 november zullen de gasten van TEDxAmsterdam alles horen, zien en leren over New Power.

Er zijn mensen die met argusogen kijken naar technologische ontwikkelingen. Zij zijn bang dat connecties tussen mensen onderling verloren zullen gaan. De sprekers van TEDxAmsterdam hebben daarom de opdracht gekregen om te laten zien waarom we niet bang voor de toekomst hoeven zijn en waarom de toekomst meer dan de moeite waard is. Het is hun taak om de zenuwen om te zetten in enthousiasme.

Sprekers 2016

De eerste sprekers zijn inmiddels aangekondigd. Het complete overzicht van alle sprekers kun je vinden op de website.

  • Khama Rogo – The Power of Health. Er zijn mensen die denken dat Afrika veel kan leren van de westerse wereld, maar is dat wel zo? Is het niet andersom? Khama Rogo, autoriteit op gebied van gezondheidszorg, geeft zijn visie op de gezondheidszorg van Afrika en die visie gaat je waarschijnlijk verbazen.
  • Eloit Higgins – The End of Secrets. Higgins zorgde voor een doorbraak in de MH17-zaak. Dat deed hij op basis van social media: hij gebruikte openbare data om te achterhalen wie verantwoordelijk waren voor het neerhalen van het vliegtuig. Hij laat straks zien welke rol open source onderzoek in zijn werk heeft gespeeld.
  • Maxim Februari – The Power of Data. als schrijver, essayist en filosoof stelde Februari zich de vraag: “als data data het nieuwe machtsmiddel zijn, kunnen we het dan nog oneens zijn met elkaar“. Hij gaat in op de andere kant van deze ontwikkeling, en dus het gevaar dat data de menselijke factor in ons denken zal doen vervagen.
  • Naratana Peesapaty. Deze Indiase wetenschapper ontwikkelde eetbaar bestek om onnodig plastic afval in India tegen te gaan. Zijn project, waarbij hij zich dus inzet voor de verduurzaming van de wereld, is inmiddels een groot succes in India.

Share this post