Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.
Blockchain Innovation Conference werd voor de vijfde keer georganiseerd en werd gehouden op 7 juni in Utrecht op het hoofdkantoor van de Rabobank. Vincent Everts was de conference director en dagvoorzitter. Partners van BIC18 zijn ondermeer Rabobank, IBM, KPMG, Bitfury en HPE. Het thema van #BIC18 dit jaar was ‘Blockchain: From Proof of Concept to Real World Solutions’.
Fintech
Eerste spreker was David Birch. Birch is een van de oprichters van Consult Hyperion, een fintech expert op het gebied van digitaal geld: “Ik heb de theorie dat Bitcoin niet de toekomst van het geld is, maar dat tokens dat wel zouden kunnen zijn.”
Een token is in feite niets meer dan een nieuwe term om te verwijzen naar een door een particuliere entiteit uitgegeven eenheid van waarde.Hoewel tokens veel overeenkomsten vertonen met bitcoins (ze hebben een waarde die door een gemeenschap wordt geaccepteerd en zijn blockchain gebaseerd), dienen ze een veel breder doel. Tokens zijn meer dan een munteenheid, omdat ze in een breder scala van toepassingen kunnen worden gebruikt.
“Ik ben nu een week in Nederland en ik weet echt niet wat voor currency jullie hebben, ik heb nooit cash gebruikt. Alle betalingen gingen digitaal. Enige plek waar ze cash willen is een coffeeshop.”
Tokenisation
Birch had een interview laatst met Jonathan Larsen, Corporate Venture Capital Manager bij Ping An en CEO van hun Global Voyager Fund (dat een miljard dollar onder beheer heeft). Birch: “Toen ik hem vertelde dat de tokenisation van activa een revolutie zou worden, zei hij dat “tokenisation een echt enorme trend is… een veel groter verhaal dan cryptocurrencies, initial coin offerings (ICOs), en zelfs Blockchain. Wanneer de tokenisation markt goed gereguleerd is en de technologie stabiel is, alles getokeniseerd zal zijn.
De Zwitserse FINMA, Swiss Financial Market Supervisory Authority heeft een aanpak ontwikkeld die gebaseerd is op het onderliggende doel van de tokens die gemaakt worden. FINMA deelt de tokens in drie types in: Betalings tokens (d.w.z. geld), Utility tokens (tokens die bedoeld zijn om digitale toegang te verschaffen tot een toepassing of dienst) en Asset-tokens (die activa vertegenwoordigen zoals belangen in bedrijven of een recht op dividend). Natuurlijk zijn hybride vormen mogelijk en in de praktijk zijn er waarschijnlijk een paar verschillende configuraties of te wel een “digital bearer instrument” (DBI). DBI is een combinatie van tokens.
Birch was sceptisch over de mensen die te veel waarde hechten aan Blockchain. “Jullie zullen het zeker gehoord hebben, Blockchain zal de vluchtelingencrisis, klimaatverandering, wereldhonger etc. oplossen, maar niemand legt uit hoe dit dan zal gebeuren.”
Birch vervolgde: “Het allerbelangrijkst is dat er een mechanisme is die double spent tegengaat. Ik stuur je een waarde, dan heb jij de waarde, ik niet meer. Bitcoin heeft geen betekenis. De Bitcoin prijs is geen echt ding. Bitcoin markt cap is niet echt iets. Je krijgt het geld toch niet. 1/3 van de bitcoins zijn sowieso kwijt. Een hond die een hardware wallet heeft opgegeten, kwijtgeraakte telefoons, hard disks die niet meer te redden zijn,” Birch gelooft meer in kwantum computers.
Birch was ook voorstander van regulatie. “Bitcoin mensen zeggen soms dat het net het Wilde Westen is. Als het Wilde Westen prachtig zou zijn, dan leefden we er nog in! Mensen willen niet in het Wilde Westen leven. Crypto is niet bedoeld voor een paar insiders, markt manipulators en early adaptors om de portemonnee van het publiek leeg te roven.” Birch denkt dat er vijf instituten zijn die nieuw geld kunnen starten.
Hij hield een pleidooi voor regionalisering. De Centrale Bank was vroeger de Bank van Amsterdam, daar gaan we ook weer naar toe, aldus Birch.
Bart Mellink van Gartner “Is Blockchain alleen cool of lost het ook een probleem op? Meeste Blockchain projecten zouden sneller en goedkoper worden opgelost zonder Blockchain. Distributed database bestaat al veel langer. Waar veel bedrijven naar op zoek zijn is distributed trust. Heel veel bedrijven willen snel een persbericht sturen waarmee ze aan de wereld willen laten zien dat ze bezig zijn met blockchain. Er wordt snel iets in elkaar gezet en heel veel bedrijven hebben alleen een proof of concept. Alle bedrijven moeten eerst bedenken welke business probleem er met blockchain wordt opgelost in plaats van “We moeten iets met blockchain doen.”
Hierna kwamen er voorbeelden van bedrijven die een werkende Blockchain applicatie hebben.
Rabobank
CEO van Rabobank, Wiebe Draijer, vertelde trots dat ze als bank een werkend handelsplatform gaan lanceren dat is gebaseerd op blockchain. We.trade consortium, waar Rabobank de enige Nederlandse partij in is, is mede ontwikkeld door IBM. We.trade is een initiatief van negen Europese banken actief in elf landen. Ze staan open voor alle banken en hopen dat er meer banken zullen aanhaken. We.trade moet een platform worden dat binnenlandse en grensoverschrijdende handel voor EU bedrijven eenvoudiger moet maken. Bedrijven die zaken doen met het buitenland maken zich zorgen over de tegenpartij, gaan ze wel leveren? Gaan ze wel betalen. Door een standaard te bieden kunnen ze instant zekerheid bieden aan alle betrokken partijen. Doordat een blockchain platform transparantie biedt en digitaal wordt beheerd, is het voor de banken die meedoen gemakkelijk om garanties en financiering te bieden. Nadat banken alle benodigde gegevens hebben ingevoerd, ontvangen de banken van de klanten het verzoek om de transactie af te wikkelen. Alleen als er aan de voorwaarden van een smartcontract is voldaan, worden de betalingen automatisch geactiveerd.
Rabobank heeft nog een aantal initiatieven binnen Blockchain waaronder Rabobit (ontwikkelen van een cryptowallet die binnen je online bankieren omgeving past).
Koopman
Als eerste logistieke dienstverlener in Europa zet Koopman Logistics Group blockchain-technologie in om logistieke processen in het vervoer en opslag van nieuwe en gebruikte auto’s volledig te digitaliseren. Jon Kuiper, CEO Koopman Logistics Group kwam het podium op met een stapel papieren. Dit waren papieren afkomstig van 1 truck met maar 8 auto’s. Er rijden 300 trucks per dag!
Autoleveranciers vragen aan Koopman waar hun auto is. Koopman moet dit dan uitzoeken in een stapel papieren (die ze volgens de wet ook jaren moeten bewaren). Iedereen weet wat er allemaal kan gebeuren met stapels papieren. Er worden 1 miljoen auto’s per jaar vervoerd!
Dit zijn nieuwe auto’s maar er worden ook nog eens 45 miljoen gebruikte auto’s per jaar vervoerd. Hierin wordt er veel fraude gepleegd:
- kilometer fraude.
- auto met een zogenaamde schade (er wordt iets beschadigd) wordt goedkoper verkocht en de schade wordt dan verholpen na de aankoop.
- auto’s worden in zijn geheel uit elkaar gehaald en als individuele onderdelen verkocht (daarna weer in elkaar gezet).
Koopman heeft de eerste auto waarvoor geen papieren vrachtbrief is aangemaakt al geleverd. Voor de opdrachtgever van het transport, Pon Logistics, betekent dit een volledige digitalisering van het vervoer van de auto van de opslaglocatie naar de dealer. Daarmee wordt het afleverproces volledig digitaal afgehandeld. Omdat het hele proces zich bevindt in een blockchain-omgeving, zijn data optimaal beveiligd en onveranderbaar.
Everledger
CEO van Everledger, Leanne Kemp, was de volgende spreker die als een van de eerste een werkend blockchain oplossing op de markt heeft gezet. Everledger gebruikt de blockchain om eigenschappen zoals diamantslijp en kwaliteit te volgen, maar ook om diamanten uit oorlogsgebieden te controleren.
Everledger gebruikt meer dan 40 functies, waaronder kleur en helderheid, om een diamant ID te maken. Deze informatie, die in de blockchain is opgenomen, wordt een certificaat dat het eigendom van het juweel van de mijn tot de ring vastlegt. Everledger heeft meer dan een miljoen diamanten gedigitaliseerd en samengewerkt met bedrijven zoals Barclays.
Everledger wil nu ook oplossingen bieden voor andere conflict minerals zoals Kobalth en Lithium.
ICO
Een aantal ICO’s mochten pitchen voor Blockchain-startup de Best Dutch ICO. De winnaar Tykn is een bijzondere startup, opgericht door de ‘onzichtbare man’ Tey El-Rjula. Als vluchteling is de in Koeweit geboren El-Rjula zijn identiteit kwijtgeraakt toen zijn geboortepapieren werden vernietigd tijdens de Golfoorlog.
El-Rjula kwam via Dubai in Nederland terecht met een werkvisum, maar al zijn documenten werden ingenomen toen dat afliep.
Vanuit een asielzoekerscentrum in Zeist is hij een startup begonnen die vluchtelingen zonder papieren voorziet van een digitale identiteit door middel van Blockchain-technologie. Hij werkt inmiddels onder andere samen met het 510-datateam van het Rode Kruis.
De award werd uitgereikt door prins Constantijn van Oranje-Nassau, special envoy van StartupDelta en enthousiast over de mogelijkheden van Blockchain-technologie.
Is Blockchain alleen cool? Een hype? Of lost het ook een probleem op? Er zijn voorbeelden van bedrijven die dankzij Blockchain een bepaalde oplossing hebben gevonden voor bepaalde problemen. Hopelijk komen er nog meer concrete voorbeelden nu en in de toekomst.
[Afbeelding © zemkooo2 – Adobe Stock]
Verder lezen over Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024