Events08.03.2021

​Evolutionair vooruit vrezen om coronaproof evenementen


De Fieldlab Evenementen zijn inmiddels in volle gang. Dit betreft een initiatief van de evenementenbranche en zij worden daarin ondersteund door de overheid. Doelstelling van deze zgn. coronaproof evenementen is om te onderzoeken hoe er in de nabije toekomst weer evenementen kunnen worden georganiseerd. Veelvuldig vooraf testen vormt daarbij één van de te implementeren strategieën. Dutchcowboys schreef al eerder een interessant artikel over deze Fieldlab Evenementen.

Fantastisch nieuws, toch? Maar op de een of andere manier roept het bij mij toch ook een onderbuikgevoel van weerstand op. Waarvan ik in elk geval overtuigd ben, is dat dit geen jaloezie betreft. Nee, het moet iets wezenlijks anders zijn dat mij intuïtief doet twijfelen of dit wel de juiste weg is. Maar wat dan eigenlijk precies? Midden in de nacht schrok ik wakker en wist ik het opeens, mijn gevoel van weerstand blijkt te zijn gebaseerd op evolutionair vooruit vrezen.

Evolutionair vooruit vrezen

Vanwege de laatste maanden steeds frequenter opduikende coronavirusmutaties overal ter wereld vraag ik mij steeds vaker af of de wereld ultimo 2022 wel gereed komt met dit ellendige virus? Zouden de regelmatig opduikende en voor de huidige vaccins soms minder gevoelige virusmutaties de ingezette vaccinatiecampagnes niet stevig in de wielen kunnen rijden? Daarom begin ik steeds meer te vrezen dat de hele coronacrisis wel eens tot ruim voorbij 2022 kan voortduren. Evolutionair vooruit vrezen noem ik dat.

Maar wat heeft evolutionair vooruit vrezen dan te maken met de Fieldlab Evenementen, vraag je je misschien af? Nou, ik ben oprecht bang dat met name het opzoeken van de grenzen binnen de huidige coronamaatregelen in combinatie met het veelvuldig vooraf testen op besmettingen kan leiden tot een veranderde selectiedruk op het virus. De selectiedruk op een virus is de evolutionaire of natuurlijke selectie die wordt uitgeoefend op de overleving en de verspreiding van een virus. Virusmutaties die in dat opzicht beter presteren, worden uiteindelijk dominant. Precies zoals nu met het Britse virus gebeurt. Wanneer we pech hebben dan blijken sommige van dergelijke nieuwe varianten bovendien minder gevoelig voor de huidige vaccins. Zoals dat nu al het geval lijkt te zijn met de Zuid-Afrikaanse variant.

Theoretische modelsituatie-onder relatief beperkte overdrachtsmogelijkheden valt er weinig te winnen voor virusmutaties

De basismaatregelen: thuis blijven bij klachten, regelmatig handen wassen, anderhalve meter afstand houden, voldoende ventileren en het beperken van sociale contacten, mits correct in acht genomen, vormen zowel in potentie van verspreiding als in potentie van selectiedruk een voor het coronavirus moeilijk neembare barrière. Er is namelijk sprake van relatief beperkte overdrachtsmogelijkheden. Het is vrijwel onmogelijk voor het virus om zich zodanig aan te passen dat dergelijke maatregelen geen nut meer hebben. Een dichte deur blijft een dichte deur. Dus ongeacht welke mutaties er opduiken, vormen deze modelsituatie en de basismaatregelen in theorie hindernissen die moeilijk vallen te slechten voor coronavirussen. Voor potentieel onderscheidende virusmutaties valt er daarom weinig te winnen en is er dienovereenkomstig nauwelijks sprake van een serieuze selectiedruk op het virus.

In vergelijking met deze theoretische modelsituatie zijn de besmettingen die wel plaatsvinden het gevolg van het niet voldoende in acht nemen van de basismaatregelen of het in overdrachtelijke zin open laten staan van de deur. De besmettingen die als gevolg daarvan plaatsvinden, komen potentieel overeen met de volgende theoretische modelsituatie van relatief ongehinderde overdrachtsmogelijkheden, zoals deze wordt beschreven in de eerstvolgende alinea.

Theoretische modelsituatie-onder relatief ongehinderde overdrachtsmogelijkheden valt er weinig te winnen voor virusmutaties

Het ontbreken van een serieuze selectiedruk geldt tevens voor het andere uiterste van het spectrum waar er juist min of meer ongehinderde overdracht kan plaatsvinden. Overeenkomstig deze theoretische modelsituatie kunnen virusmutaties betrekkelijk weinig onderscheid maken en valt er weinig te winnen. Dit vormt het automatische gevolg van het feit dat alle verschillende varianten in dit geval geen strobreed in de weg worden gelegd. Er zal daardoor nauwelijks sprake zijn van een serieuze selectiedruk. Deze modelsituatie is potentieel te vergelijken met die situaties waarin individuele mensen weinig acht slaan op de basismaatregelen.

Theoretische modelsituatie-onder zgn. gelimiteerde overdrachtsmogelijkheden valt er VEEL te winnen voor virusmutaties

Ergens op het spectrum tussen theoretisch relatief beperkte en theoretisch relatief ongehinderde overdrachtsmogelijkheden lijkt zich echter een gebied te manifesteren waarbinnen virusmutaties zich beter kunnen onderscheiden van de massa of de bulk en er dus in principe sprake kan zijn van een specifieke selectiedruk naar besmettelijkere virusvarianten. Ik benoem dit gebied hierbij als de zone waarbinnen er zgn. gelimiteerde overdrachtsmogelijkheden bestaan. Mijn hypothese en vrees is dat deze zone weleens overeen zou blijken te kunnen komen met de coronaproof evenementen, waarbij er veelvuldig vooraf getest wordt en waarmee inmiddels volop geëxperimenteerd wordt.

Zgn. gelimiteerde overdrachtsmogelijkheden maken evolutionair onderscheid mogelijk

Gaan wij namelijk actief sleutelen aan de basismaatregelen, hetzij daarbinnen actief de grenzen opzoeken, dan ontstaan er potentieel situaties waarin de selectiedruk onbedoeld zo wordt ingericht, dat bepaalde coronavirusmutaties een kans krijgen. Daarvoor lijkt er met name sprake te moeten zijn van zgn. gelimiteerde overdrachtsmogelijkheden. Daaraan lijken met name coronaproof evenementen, waarbij er veelvuldig vooraf getest wordt, te voldoen. Geen volstrekt beperkte overdrachtsmogelijkheden en ook geen volstrekt ongehinderde overdrachtsmogelijkheden. Juist in zulke gevallen kan er mogelijk een specifieke selectiedruk ontstaan naar heimelijkere en/of besmettelijkere varianten.

Virusmutaties onder een selectiedruk van veelvuldig vooraf testen

Zo kan ik mij bijvoorbeeld voorstellen dat er met het veelvuldig vooraf testen een heel gerichte selectiedruk op het virus ontstaat om dergelijke testen te ontlopen door langer onder de radar te blijven en/of om besmettelijker te worden. Door langer onder de detectiegrens te blijven kan een virusmutatie er toch in slagen om binnen te komen. Door – al dan niet tegelijkertijd – besmettelijker te worden kunnen die virusmutaties die er toch in slagen om binnen te komen zich vervolgens succesvoller verspreiden. Ik kan mij voorstellen dat toevallige coronavirusmutaties onder een zodanig serieuze selectiedruk met name dergelijke eigenschappen benutten. Zulke virusmutaties lijken aanzienlijk meer kans te maken in omgevingen waarbinnen er zgn. gelimiteerde overdrachtsmogelijkheden bestaan en er daardoor daadwerkelijk iets te winnen valt voor heimelijkere en/of besmettelijkere varianten. Ergo: coronaproof evenementen waarbij er veelvuldig vooraf getest wordt op besmettingen.

Vormen coronaproof evenementen een paard van Troje?

Aan bovenstaande randvoorwaarden wordt nog adequater voldaan vanwege de aanwezigheid van mensen uit veel verschillende geledingen en geografische regio’s binnen onze maatschappij. Zodat er voor de zich onderscheidende coronavirusmutaties op de langere termijn daadwerkelijk iets valt te winnen in termen van overleving en verspreiding. Onbedoeld creëren we met coronaproof evenementen hierdoor misschien de voorwaarden voor een significante selectiedruk op het coronavirus en halen we dus mogelijk een paard van Troje binnen. Coronaproof evenementen creëren potentieel een proeftuin of een snelkookpan voor coronavirusmutaties die vaste grond onder hun spreekwoordelijke voeten proberen te krijgen. Het grootste gevaar schuilt vervolgens in de verspreiding van nieuwe varianten waarop de huidige vaccins minder vat hebben.

Maar hoe zit het dan met versoepelingen van de huidige lockdown?

Kan bovenstaande evolutionaire hypothese echter ook niet worden losgelaten op de aankomende versoepelingen van de huidige lockdown? Ik waag dat te betwijfelen, omdat de coronaproof evenementen veel meer als een proeftuin/snelkookpan fungeren als gevolg van het veelvuldig vooraf testen en de aanwezigheid van mensen uit veel verschillende geledingen en geografische regio’s binnen onze maatschappij. Dit lijken de ideale omstandigheden te zijn voor het ontstaan van een specifieke selectiedruk op het virus. Daarentegen gelden met betrekking tot de versoepelingen mijns inziens onveranderd de door mij eerder omschreven modelsituaties.

Wat vormt dan het alternatief voor coronaproof evenementen?

Afgaande op mijn analyse en hypothese vraag je je misschien af hoe dan wel verder? Ik denk dat versoepelingen wanneer de besmettingsaantallen dat enigszins toelaten uiteindelijk minder risico’s inhouden voor het ontstaan van bijzondere virusvarianten dan het toestaan van coronaproof evenementen in tijden van blijvend potentieel hoge besmettingsrisico’s. Geforceerde coronaproof evenementen onder veelvuldig vooraf testen schijnen me teveel een proeftuin/snelkookpan met volstrekt onvoorspelbare gevolgen voor het ontstaan van nieuwe virusvarianten.

Geen viroloog, weliswaar een bevlogen Darwinist

Uiteindelijk ben ik natuurlijk geen viroloog, niettemin wel een bevlogen Darwinist. Gebaseerd op evolutionaire gevolgtrekkingen kan ik mij echter niet aan de indruk ontrekken dat hoewel coronaproof evenementen aanvankelijk niet tot grote aantallen besmettingen zullen leiden, ze misschien wel uitgelezen mogelijkheden bieden voor toevallige coronavirusmutaties om hun verspreiding aan te passen aan hoe wij onze – uiterst kwetsbare blijkt nu wel – wereld trachten in te richten!

Fotocredits: Vishnu R Nair via Pexels.

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

...

Verder lezen over Coronavirus

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS