Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
China mag dan een opkomende economie zijn, deze week is het land niet al te positief in het nieuws. Zo is de koolstofuitstoot van het land net zo hoog als zo’n beetje alle Westerse landen bij elkaar. Bovendien bevindt zich ergens boven onze aarde een Chinese raket die dit weekend vers vanuit de ruimte op de aarde neercrasht. Geen zorgen, de risico’s zijn ‘extreem laag’ dat hierbij mensen gewond raken.
Chinese Long March 5B-raket
De kapotte raket is niet bepaald een kleine jongen: met 30 meter en 22 metrische ton is het een groot exemplaar. Het gaat om een Chinese Long March 5B-raket die heeft geholpen bij het creëren van een nieuw ruimtestation. Ergens dit weekend komt de raket weer terug op aarde, maar de kans is volgens analisten groot dat hij in de oceaan terecht komt. Op zich hoef je geen knappe kop te zijn om die statistieken te bedenken: oceanen beslaan 72 procent van de oppervlakte van de aarde.
Niet dat we geen idee hebben waar de raket zich bevindt, want de US Space Command houdt nauw in de gaten waar de 27.000 stukjes ruimte-afval van 10 centimeter en groter zich bevinden en daar is deze raket er één van. Echter kan er pas een paar uur voor de raket de atmosfeer van onze planeet inkomt worden bepaald waar hij precies neerstort, schrijft TheVerge. Toch zou het technisch gezien kunnen gebeuren dat je morgen in een park wandelt en een raket op je hoofd krijgt.
^Hier zie je hoe de raket vorige week vertrok.
Ruimte-afval
Omdat de raket stuk is, kan hij niet een andere kant op worden gestuurd. Vorig jaar viel er nog een stuk van een Long March 5B-raket bij Ivoorkust in Afrika. Grappig detail: elke dag zijn er objecten die onze atmosfeer in komen, alleen zijn ze vaak verbrand voordat ze de grond raken. Er is zelfs een soort baan om de aarde met allemaal ruimte-afval. Hoe vaker dat ruimteafval met elkaar in botsing komt, hoe harder het gaat rondvliegen. Als er op een gegeven moment teveel ruimte-afval op een te hoge snelheid blijft rondvliegen, dan wordt het bijna onmogelijk voor de mensheid om aarde te verlaten. Het zou immers veel te gevaarlijk zijn. Dat ruimte-afval reist gemiddeld snel: 8 kilometer per seconde.
We kunnen je aanraden extra op te passen de komende dagen, maar laten we eerlijk zijn: het is waarschijnlijk moeilijk om op tijd weg te springen. We zijn benieuwd wanneer -en of- het US Space Command lukt om nauwkeurig en op tijd te vertellen waar we het gigantische gevaarte -of stukken ervan- kunnen verwachten. Gelukkig ging dat gisternacht beter met de SpaceX-raket.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024