De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het programma van de zevende editie van TEDxAmsterdam, die op vrijdag 27 november plaatsvindt in de Stadsschouwburg in Amsterdam, is bekendgemaakt. Waarom huilen we? Wat is de toekomst van Afrika? Kent liefde geen beperking? Wat kunnen we leren van een goudvis?
De sprekers van TEDxAmsterdam geven antwoord op Big Questions, het thema van dit jaar. Het sprekersprogramma is samengesteld door Monique van Dusseldorp. Lucas de Man van Stichting Nieuwe Helden verzorgt de artistieke invulling van de dag.
SPREKERS
Ad Vingerhoets – Waarom huilen we? Ad Vingerhoets is professor Sociale en Gedragswetenschappen met expertise op het gebied van stress, emotie en levenskwaliteit. Hij is globaal huilexpert en deed ruim 20 jaar onderzoek naar de momenten waarop en redenen waarom mensen huilen. Een internationaal bejubelde publicatie van Vingerhoets is: Waarom alleen mensen wenen. Het ontrafelen van het tranenmysterie.
Mark Dingemanse – Huh? Mark Dingemanse is onderzoeker bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Hij won in 2015 de lg. Nobelprijs voor zijn werk dat aantoont dat Huh? – een woord dat mensen gebruiken wanneer ze gemist hebben wat een ander zojuist zei – een universele uitdrukking is.
Damiaan Denys (België) – Wat kunnen we leren van een goudvis? Damiaan Denys is professor en voorzitter van de Afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (AMC). Denysleidt klinisch en neurobiologisch onderzoek naar angst- en obsessieve-compulsieve stoornissen. Een bijzondere focus van zijn onderzoek is de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie voor psychiatrische stoornissen.
Maurice Mikkers – Het Imaginarium der tranen – hoe worden tranen verhalen? Maurice Mikkers is professioneel fotograaf die menselijke tranen op moleculair level heeft vastgelegd. Door de tranen onder een microscoop te plaatsen, krijgen we kristallisaties te zien die aan sneeuwvlokken doen denken.
Siyanda Mohutsiwa (Botswana) – Wat is de toekomst van Afrika? Siyanda Mohutsiwa is schrijfster en woonachtig in Botswana. Mohutsiwa is ook wel bekend als Siyanda-Panda, die de hashtag #IfAfricaWasABar bedacht. Massa’s mensen reageerden hierop met posts zoals: ‘#IfAfricaWasABar South Africa would be drinking all kinds of alcohol and begging them to get along in its stomach…’
Maite Hontelé – Hoe wordt een Nederlandse een salsa-ster in Colombia? Maite Hontelé is een Nederlandse latin-trompettist en is groot geworden in Colombia. Ze is genomineerd voor een Latin Grammy Award voor Beste Salsa Album en wordt geroemd om haar magische talent en unieke manier van optreden.
Leo Kouwenhoven – Kunnen we quantum-technologie ook echt laten werken? Leo Kouwenhoven is professor in Toegepaste Natuurkunde. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de quantum-nanowetenschap. Kouwenhoven is wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. In 2012 slaagde Kouwenhoven erin om Majorana-deeltjes te laten verschijnen in een laboratoriumopstelling, wat voor grote opwinding zorgde onder natuurkundigen over de hele wereld. De vondst van het enige deeltje ter wereld dat ook zijn eigen anti-deeltje is, vormt de basis voor de quantum-computer: de computer die de rekenkracht van alle bestaande computers belooft te overtreffen.
Matt Stopera (USA) – Waar is mijn telefoon? Waarschijnlijk heeft menig mens zichzelf deze vraag al eens gesteld: waar is mijn telefoon? Matt Stopera, Amerikaans adjunct-hoofdredacteur bij BuzzFeed, stond hierbij stil nadat hij beelden van een onbekende Aziatische man ontving in zijn foto-stream. Dat terwijl zijn telefoon al een jaar geleden was gestolen in een café in New York. Zijn gestolen telefoon bleek echter nog in verbinding te staan met zijn online fotomap. Stopera besloot op onderzoek uit te gaan en volgde zijn gestolen telefoon over de hele wereld, werd een bekendheid in China en vond een vriend voor het leven.
Zelda La Grange (Zuid-Afrika) – Hoe kunnen mensen veranderen? Hoe kunnen mensen veranderen? Zelda La Grange is geboren in Pretoria, Zuid-Afrika, en groeide als blanke jonge vrouw op in een conservatief gezin dat het apartheidsregime volmondig steunde. Desondanks koos Nelson Mandela, vlak voordat hij de eerste zwarte president werd van Zuid-Afrika, Zelda La Grange tot zijn persoonlijk assistent. Twintig jaar lang liep La Grange aan de zijde van een van ’s werelds meest geliefde politici. Hoe veranderde zij, en hoe veranderden de mensen in Zuid-Afrika?
Avi Yaron (Israël) – Was mijn hersentumor het beste dat me kon overkomen? Avi Yaron is een Israëlisch ondernemer in de medische technologie. In 1993 werd na een motorongeluk een hersentumor ontdekt bij Yaron. De hersentumor kon niet verwijderd worden door de complexe plaats in de hersenen en het gebrek aan instrumenten die destijds beschikbaar waren. Hij ontwikkelde het instrument waarmee vervolgens zijn hersentumor verwijderd kon worden.
Tika Stardust – Kent liefde geen beperking? De Haagse Tika Stardust is seksueel verzorgende en werkt met mensen met een lichamelijke en geestelijke handicap. Jarenlang werkte Stardust in de reguliere gezondheidszorg, maar merkte dat er weinig aandacht is voor seksuele verzorging en hier nog altijd een taboe op rust. Haar werk werd onlangs vastgelegd in het boek Een stukje liefde.
Gaudencio Mondano (Fillippijnen) – Hoe voorkom je een ramp? Kapitein Gaudencio Mondano werkte een groot deel van zijn leven in Papoea-Nieuw-Guinea, waar hij bomen plantte voor de Japanse papierindustrie. Toen hij terugkeerde naar zijn geboortedorp aan het Mainitmeer in de Fillippijnen, zag hij de ravage die de jaarlijkse overstromingen daar aanrichten. Hij begon aan de enorme taak om de oevers van het meer weer vol bomen te zetten.
Nationale Wetenschapsagenda – Wat weet de wetenschapper? Op 27 november wordt De Nationale Wetenschapsagenda door de ministerraad en kenniscoalitie in Den Haag gepresenteerd. Het Nederlandse publiek heeft 11.700 vragen ingestuurd om door de wetenschap te laten beantwoorden. De meeste vragen zullen jaren van onderzoek nodig hebben, maar sommige kunnen wel degelijk beantwoord worden. Een selectie van wetenschappers van de Nationale Wetenschapsagenda zal het publiek van TEDxAmsterdam van antwoorden voorzien.
PERFORMANCES
Stichting Nieuwe Helden Presentator en theatermaker Lucas de Man verzorgt dit jaar de artistieke invulling van TEDxAmsterdam. Hij is verantwoordelijk voor regie, licht, geluid, decor en performances. In samenwerking met enkele performers zorgt Stichting Nieuwe Helden dit jaar voor een unieke eindperformance: interactie met het publiek die direct online terug te zien is.
Khadija Massaoudi Khadija Massaoudi is theatermaakster, tv-presentatrice, schrijfster en zangeres. In samenwerking met Stichting Nieuwe Helden en de International School Amsterdam stelde zij Big Questions aan kinderen.
FALT FALT is een elektropoptrio. Hun muziek balanceert bij hun live performance tussen pop, (deep)house en minimal disco. Het trio is tevens kwartfinalist van De Grote Prijs van Nederland.
Victoria Roosenrot Victoria Roosenrot is een Nederlandse circusartieste, gespecialiseerd in aerial rope (corde lisse) en dansacrobatiek. Tijdens haar optreden op TEDxAmsterdam zal zij Hiraeth uitvoeren, een onderdeel van het programma ‘Onder de TENT’.
Romano Haynes Aanstormend talent Romano Haynes zit in het derde jaar van de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht. Hij speelt in de voorstelling Rumble in da Jungle, geregisseerd door Junior Mthombeni. Tijdens TEDxAmsterdam zal hij eenspoken word performance doen, waarbij hij ingaat op herkenbare vragen voor iedereen.
Jacqueline Hamelink Jacqueline Hamelink is een klassiek geschoold celliste en multidisciplinair theatermaker. Tijdens TEDxAmsterdam vertelt zij over de voorstelling BachTherapie! waarin de suites van J.S. Bach centraal staan. Zij zal iemand uit de zaal deze muziek op een unieke manier laten ervaren.
Robin Coops Film- en operaregisseur Robin Coops zorgt voor een bijzondere performance waarbij beeld, tekst en zang worden gecombineerd tot een electric opera performance over de zin van het leven en de zoektocht die hiermee gepaard gaat.
PIPS:lab PIPS:lab is een bekende van TEDxAmsterdam. Dit jaar zal deze formatie van vijf kunstenaars met The Irony of being Selfies het publiek verwonderen met technologie, grote vragen en een dosis theatrale absurde humor.
Ntjam Rosie Ntjam Rosie stond eerder op het North Sea Jazz Festival. De van oorsprong Kameroense kwam op haar negende naar Nederland. Als singer-songwriter haalt zij haar inspiratie uit haar thuisland en combineert zij soul, jazz, folk, gospel en wereldmuziek tot haar eigen Europees-Afrikaanse sound.
Voor meer info over het programma of de de livestream check je tedx.amsterdam.
Verder lezen over Amsterdam
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
DC Business29.07.2024
Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?
Gaming15.07.2024
E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets
Events30.05.2024
Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival
A New Definition of GrowthNieuws30.12.2023
Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel
Lifestyle13.12.2023
5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen
Events04.12.2023
De leukste winterse tips om nog dit jaar met vrienden te doen
Gadgets03.11.2023
Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland
Verder lezen over TEDx
Technology12.07.2021
TEDtalks komen naar Clubhouse en die kun je alleen daar horen
Events30.10.2020
Digitaal half zo leuk? Niet als het aan TEDxAmsterdamWomen ligt
Ideeënplatform houdt voor de elfde keer ‘event’ in AmsterdamDC Business30.07.2020
TEDxAmsterdamWomen krijgt na 10 jaar nieuwe licentiehouder
Het platform zoekt in 2020 de verbinding opNieuws05.12.2019
TED wil met YouTubers de klimaatcrisis oplossen
Nieuws02.10.2019
De plasticvanger van Boyan Slat veegt succesvol plastic op
Technology17.08.2019
Vijf interessante TED-talks over tech
Events07.12.2018
Veel emotie bij TEDxAmsterdamWomen dat equality bespreekbaar maakt
Video24.08.2017