Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.
Donderdag 5 oktober was er een bijeenkomst in Houten met als onderwerp: Kansen Blockchain voor de overheid.
Het event was georganiseerd door Caesar overheid. Een van de sprekers was Paul Bessems. Paul is pionier, Blockchain Consultant en (co-)auteur van negen managementboeken. Hij is een expert op het gebied van Blockchain Organiseren. Hij helpt organisaties bij de transitie: ‘Van bedrijf naar netwerkorganisatie’ en met de vraag: Wat betekent Blockchain Organiseren voor onze organisatie en hoe kunnen we hiermee starten?’
Blockchain
Paul: Wil je het nieuwe begrijpen, moet je het oude loslaten. Blockchain is belangrijker dan het internet. Het is een extra laag om het internet.Internet is ooit opgericht om peer to peer informatie te delen op een goedkope, snelle manier. Je kunt ook waarden met elkaar delen. Informatie kunnen we kopiëren maar waarde kun je niet twee keer uitgeven.
Internet
Internet was gedecentraliseerd, democratisch van opzet. Internet heeft ons niet productiever gemaakt. Bijv. privacy is niet geregeld en we zijn afhankelijk geworden van een aantal databedrijven in Silicon Valley. Het is niet meer gedecentraliseerd of democratisch. Met Blockhain krijgen we een tweede kans. Internet is onze basis maar hoe gaan we internet herorganiseren?
Zijn we door internet minder gaan werken? Nee is het antwoord. Hiervoor zijn andere krachten nodig dan alleen technologie. Technologie alleen doet te weinig. Manier waarop we organiseren is niet veranderd. We zijn wel gaan scrummen en agile gaan werken maar dat is allemaal gebaseerd op de oude manier van organiseren. Er is een overschot van medewerkers werkzaam in kantoren en een tekort in zorg en onderwijs. Wij moeten ons anders organiseren om tekorten tegen te gaan. Blockchain maakt mogelijk om in een korte tijd zaken te organiseren. Hiervoor moeten we de transactiekosten theorie bestuderen. Oliver E. Williamson stelt dat institutionele arrangementen met de laagste transactiekosten overleven in de voortdurende concurrentiestrijd (Williamson, 1996a). Kern van blockchain zijn transacties!
Vertrouwen is de kern van zaken doen. Reduceren van onzekerheid in transacties hebben geresulteerd in verschillende hulpmiddelen door de eeuwen heen. Hulpmiddelen om elkaar te kunnen vertrouwen, daar is een hele economie door ontstaan. Deze hulpmiddelen hebben heel lang goede diensten gedaan, maar het loopt tegen zijn grenzen aan. Deze hulpmiddelen worden georganiseerd door instituten zoals: banken, overheden, auditors, accountants en advocaten. ‘We gebruiken dus allerlei specialisten om elkaar te kunnen vertrouwen. Vervolgens worden deze specialisten niet goed op elkaar afgestemd. Hierdoor nemen complexiteit en wantrouwen toe. We raken steeds meer gevangen in een trust paradox: om elkaar beter te kunnen vertrouwen, neemt het wantrouwen toe’ aldus Paul Bessems.
Hulpmiddelen beginnen averechts te werken. Als we kijken naar de Edelman Trust Barometer van 2017 zien we dat vertrouwen nooit zo laag is geweest. Vertrouwen in media, politiek en bedrijfsleven. ‘Gelukkig is er nu een manier om vertrouwen te organiseren, zonder dat de complexiteit toeneemt. Deze manier heet blockchain organiseren.’
Wij denken aan minder bureacratie door lean en mean te werken maar aantal managers is sinds 1980 verdubbeld! Er moet een protocol komen waardoor je vertrouwen niet meer nodig hebt. Protocol is van niemand, het is een open standaard.
Economie
Onze hele economie is gebaseerd op volledige werkgelegenheid. Waarom innoveren wij met machines en robots als je het idee niet loslaat dat iedereen moet werken? Een voorbeeld van vergaande automatisering is Japan. Ze hebben nu mensen in dienst die bij een roltrap staan om aan te geven dat de desbetreffende roltrap omhoog of omlaag gaat. We hebben een nieuwe sphere nodig. Blockchain organiseren geeft meer ruimte tot nadenken. Wij moeten nadenken wat we moeten doen met de tijd die we overhouden. We moeten uit de kantoren komen!
Daarna sprak Marloes Pomp, Programma Officer Blockchain bij de Nederlandse overheid, die ons meenam in 25 pilots die momenteel lopen binnen de overheid, te zien op: Blockchainpilots.nl
Bron: Oliver E. Williamson, The Mechanisms of Governance, Oxford University Press, 29 feb. 1996.
[Afbeelding © vege – Fotolia]
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024