Als evenveel vrouwen als mannen voor een digitaal beroep zouden kiezen, dan zou dat de EU jaarlijks negen miljard euro extra opleveren. Dat zei Eurocommissaris Neelie Kroes vorig jaar oktober naar aanleiding van een EU-studie naar vrouwen in de ICT-sector. De resultaten van die studie waren weinig verrassend. Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de ICT. Van de duizend vrouwen met een bachelordiploma of hoger, hebben slechts 29 een opleiding in ICT gedaan, tegenover 95 mannen. Maar vier van de duizend vrouwen kiest uiteindelijk voor een baan in de ICT-sector. Bovendien verlaten vrouwen de sector halverwege hun loopbaan vaker dan mannen. Vrouwelijke leidinggevenden zijn ook ondervertegenwoordigd: 19,2 procent van de ICT-werknemers heeft een vrouwelijke baas, vergeleken met 45,2 procent van de werknemers in andere sectoren.
Games en animatie
Om deze trend om te buigen is er allereerst een inspanning van de overheid nodig om jongens en meisjes al op jonge leeftijd in contact te brengen met techniek. Dat kan ook steeds makkelijker, omdat techniek de hele dag om hen heen is: veel basisschoolkinderen hebben al een tablet of smartphone en in veel scholen is een smartboard de gewoonste zaak van de wereld. Het moet niet moeilijk zijn om kinderen te interesseren voor alle techniek die daar achter zit. In Amerika en Engeland zijn daarvan al goede voorbeelden. Programma’s die speciaal gericht zijn om meisjes te interesseren voor techniek door in te spelen op hun dagelijkse gebruik van technologie – zoals games of animatie – blijken aan te slaan.
Girlsday
In Nederland is VHTO | Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek onder meer actief met Girlsday, een van oorsprong Duits initiatief waarbij meiden tussen de tien en vijftien jaar kennismaken met techniek door een bedrijf in deze branche te bezoeken. Op 24 april 2014 vond de meest recente editie plaats. Hier deden meer dan driehonderd bèta-/technische en ICT-bedrijven aan mee − waaronder Oracle. Ruim 8.400 meisjes kregen de kans een kijkje te nemen in de fascinerende wereld van bètawetenschap en technologie en om (vrouwelijke) professionals die in deze sectoren werken te ontmoeten.
Voordelen
Meer vrouwen in de techniek heeft niet alleen directe voordelen voor de economie als geheel, maar ook voor individuele bedrijven. Verschillend onderzoeken laten dat zien dat meer diversiteit in het personeelsbestand zorgt voor betere bedrijfsprestaties. Zo zijn vrouwen beter in participatieve besluitvorming, inspireren en het managen van verwachtingen. Ook zijn ICT-producten die door vrouwen zijn ontworpen gebruiksvriendelijker, eenvoudiger te bedienen, stiller en kleiner.
De rol van technologie in de samenleving groeit nog iedere dag. Daardoor blijft er in de IT-sector een stevige vraag naar goed opgeleide, technisch onderlegde mannen én vrouwen. Het is aan de overheid en IT-sector om er samen voor te zorgen dat het op korte termijn voor meisjes net zo gewoon is om een technisch vak te kiezen als voor jongens.
Deze blogpost is geschreven door Jannie Minnema, werkzaam bij Oracle en ze zet zich via VHTO in voor meer vrouwen in de technologiesector.
© Fotolia