Walter de Brouwer, CEO van Scanadu, over de toekomst van de gezondheidszorg.
Mindblowing! In 30 minuten gaat Walter de Brouwer door de komende 20 jaar van healthcare. Gezondheid gaat ons allemaal aan en door de mogelijkheden die hij ziet, komt zijn verhaal eng dichtbij jou en mij: “Consumerisation of Healthcare”.
Walter de Brouwer is CEO van Scanadu, een startup die focused op “mobile medical solutions for consumers”. Dus op je smartphone, voorbij de stappentellers en niet voor pharmaceuten of ziekenhuizen. Over enkele weken komt een nieuw product van hen uit, de Scanadu Scout. Ze noemen het ook wel de “Medical Tricorder” en meet onder andere vitale functies als hartslag, zuurstof-saturatie en bloeddruk.
A complete hospital in your hand
Hij voorziet binnen twee jaar “a complete hospital in your hand”: je smartphone is dan voorzien van allerlei sensoren die samen met software in staat zijn een diagnose te stellen. Doktersbezoek is nog steeds nodig, maar hij is ook kritisch op de 3,4 minuut die je gemiddeld aan face-to-face contact met de dokter hebt voor diagnose en behandeling. Hij ziet de arts meer als informatieanalist die aan de slag gaat met alle informatie die jij met hem kan delen op basis van apparaten als de Scout.
Outsourced diagnostics
Waarbij hij nog opmerkt dat alles dat ze maken goedgekeurd moet zijn door de Amerikaanse waakhond van de gezondheidszorg, de FDA. Dezelfde club die medicijnen goedkeurt voordat ze op de markt mogen. Artsen zullen dus moeten gaan wennen dat ze data van de patiënt zelf krijgen en daar ook hun diagnose op kunnen baseren. Je ziet zo eigenlijk al twee nieuwe bronnen ontstaan die hij ook wel “outsourced diagnostics” noemt:
1. Actuele informatie over je lichaam zoals met de Scanadu Scout en andere sensoren.
2. Genetische informatie over jou: 23andMe, een bedrijf van Anne Wojcicki (vrouw van Google-oprichter Sergey Brin) levert voor 99 dollar (!!) jouw genetische profiel, inclusief genetische tests voor aanleg voor borstkanker en andere ernstige ziekten.
Hoe ver deze diagnose gaat toont De Brouwer onder andere aan met het voorbeeld dat trillingen van je stembanden kunnen aantonen of je Parkinson hebt of krijgt. Het duurt niet lang voordat 112 eerst via jouw smartphone checkt wat er met je aan de hand is en dan de juiste mensen en apparatuur stuurt.
Verdere toekomst
Het is een situatie die volgens de Brouwer binnen vijf jaar realiteit is. Zijn verhaal gaat echter door tot 2031. Vier punten uit dat tweede deel:
A Tricorder in every household
De Brouwer gaat voor “A tricorder in every household”, nou ja eigenlijk voor ieder persoon. Volgens mij zal dit artsen, zorgverzekeringen en farmaceuten niet vervangen, maar zal het systeem fundamenteel veranderen. Het systeem moét veranderen, want zoals Anne Wojcicki zegt: farmaceuten verdienen vooral geld als je hun medicijnen blijft gebruiken, niet als je beter wordt, of zelfs voorkomt dat je ziek wordt. Ik denk ook dat meer druk op de grote conservatieve farmaceuten zal komen want het gaat immers over je gezondheid. Zeker als het over je leven gaat zal je alles doen om het systeem te bewerken of er om heen te werken. Noem het disruption of de Arabische lente in de healthcare, het gaat gebeuren.
Data & Privacy
De data uit al deze bronnen is natuurlijk ultiem belangrijk voor onderzoek en bijvoorbeeld voor de overheid om een uitbraak van een griepepedimie te bestrijden: wie vertoont waar en wanneer griepsymptonen?
23andMe stelt de generieke data beschikbaar via een API. Ik ben erg benieuwd wat voor onderzoek en app’s dit zal voortbrengen.
Ik vroeg De Brouwer wat ze met mijn data gaan doen. Zijn antwoord: “We don’t want your data. Like airlines we want to give you the ultimate flight experience, but don’t want to be stuck with your luggage”. Daarnaast gaf hij aan dat een onderzoek aantoonde dat het merendeel van de mensen bereid is hun data te delen voor 800 dollar.
Omdat De Brouwer écht een toekomstvisie heeft was dit een erg inspirerende sessie. Hij heeft een creatieve vooruitstrevende kijk op healthcare en weet dit ook te vertalen naar concrete producten die hij op de markt brengt. Ik heb de Scanadu Scout enige maanden geleden besteld en ben erg benieuwd hoe deze gaat werken in de praktijk. Nog een paar weken en ik heb ‘m. Ik zal zo nu en dan verslag doen op Twitter.
Deze blogpost is geschreven door Jeroen Heydendael van Tam Tam.