De afgelopen 18 maanden moeten bijzonder zijn geweest voor Dave Morin. In het najaar van 2011 lanceerde hij een nieuwe versie van zijn “mini-sociale netwerk” Path en sindsdien groeide het bedrijf in ledenaantallen. Opvallend, aangezien het bedrijf al bijna 2 jaar bezig was. Volgens Morin bleek timing alles: er is behoefte aan een herdefinitie van online privacy. Tijdens een gesprek met Krista Smith van Vanity Fair op SXSW ging de Amerikaan er helaas niet verder op in.
Het ontbrak tijdens de laatste sessie van de vrijdag duidelijk aan cohesie. Ook dat bleek een geval van timing, want Morin was duidelijk van plan om zijn plek op het podium te gebruiken om meer aandacht te geven aan de nieuwste versie van zijn eindproduct. Veel gepraat over de nieuwe features van Path dus.
Tussen de verkoop door liet Morin zich bij tijd en wijle uit balans brengen door Smith, die in het begin van het gesprek al een behoorlijk frons op het gezicht van de CEO kreeg door te vragen naar de immense boete van 800 duizend dollar die het bedrijf recent kreeg.
Morin mompelde wat, maar nam vervolgens keurig de tijd om toe te lichten dat de oorzaak van de boete niet lag in een privacy issue rond het adresboek (wat wel het idee was), maar te maken had met het aantal leden dat het netwerk had dat jonger was dan 13 jaar, wat bij wet in de Verenigde Staten is verboden.
Als fervent gebruiker van Path was ik uiteraard erg benieuwd hoe Morin zijn eigen dienst precies ziet. Aan de hand van een anekdote van Smith, die zich soms irriteerde aan de onophoudelijke stroom van content op Facebook, bleek Morin in staat om er een mooie draai aan te geven: “The way we think about it: people love to have a home, to go home and have a private conversation at your dinner table. Going away from the rush of the day, be with the people you love and have a quite conversation. That’s what we’re trying to build.”
De kracht van Path zit hem ook in de limieten. Er zijn slechts 150 “vrienden” te maken op Path en dat zorgt voor een kritische analyse van wie je toelaat. Dat waren er overigens 50, in het begin. Op verzoek van de leden werd het echter opgehoogd, al is Morin nog niet overtuigd van het ideale getal. Zelf test hij afwisselend met meer dan 1000 connecties en dan weer met 30 om te kijken hoe het de interactie verandert.
“Software needs to be more human”, aldus de Path-founder. “the reason we choose a limit on Path is the human factor: you can only manage that many connections in real life as well”.
Morin is van mening dat een groot deel van de bewaking van je privacy zit in de nauwkeurige selectie van je online peers. De manier waarop een app als Path je uitdaagt om daar kritisch naar te kijken is volgens hem een belangrijke eerste stap in de herdefinitie van online privacy.
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Verder lezen over SXSW
Startups23.03.2016
#SXSW16: Uber-verliefd op Lyft
Events23.03.2015
Maak van geluid een lust – geen last
Events23.03.2015
Vier manieren om met Millenials om te gaan #SXSW
Events19.03.2015
AI: de grens van ons inbeeldingsvermogen
Online27.03.2014
Doorbraak verwacht met nieuwsplatform Blendle
Entertainment27.03.2014
SXSW award winnende documentaire “Print the Legend” naar Netflix
Events18.03.2014
SXSW: De Nasa is zo moeilijk nog niet
Events18.03.2014