Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Vandaag zijn tijdens het TEDxAmsterdam-evenement in de Amsterdamse Stadsschouwburg, twee ideeën in het spotlicht gezet. Paul Rispens, penningmeester van Stichting TEDxAmsterdam, reikte de TEDxAmsterdam Award uit aan Ice from the Sky, een ballon die voor gekoeld water op aarde zorgt.
Naast de TEDxAmsterdam Award werd een prijs uitgereikt voor een idee dat oplossingen biedt voor stedelijke uitdagingen. Wethouder Gehrels reikte namens de stad Amsterdam de TEDxAmsterdam City of the Future Prize uit aan Integrated Roof Wind Energy System, een in een gebouw geïntegreerde windtunnel. Eerdere winnaars waren The Winddrinker (2010) en Metfarm (2011).
Uit ruim 250 inzendingen werden de 30 beste geselecteerd door vertegenwoordigers van de TEDxAmsterdam partners KPN, ING, Deloitte, Shell, Philips, McKinsey, Liander en de Universiteiten in Leiden, Eindhoven en Delft. Na deze selectie werden de ideëen uitgenodigd voor een workshop waarin ze onderling met ondernemers, experts en adviseurs zijn verbonden. Een jury voorgezeten door Alexander Rinnooy Kan selecteerde uiteindelijk de twee winnende inzendingen.
Naast een bokaal kregen de winnaars de kans om een eigen TEDtalk te geven op het podium van TEDxAmsterdam. Daarnaast ontvangen zij ondersteuning vanuit het Ideas Worth Doing-programma, waarin wereldverbeterende ideëen worden verbonden aan het netwerk van TEDxAmsterdam, zodat het project in uitvoer versneld kan worden met behulp van TEDxAmsterdam fans en -partners.
TEDxAmsterdam Award – Ice from the sky
Kunstmatige verkoeling kost veel energie. Niet overal in de wereld is deze capaciteit beschikbaar. Van nature is ‘groene koude’ overal in de atmosfeer; op een paar kilometer hoogte. Door aan een gekoppelde ballon een bak water te hangen, zal het water bij de juiste hoogte bevriezen. Als dit met twee ballonen gebeurt, is er een pendel en kost het minder energie om deze vrieskast op en neer te bewegen. Bedenker Marcel Verduyn: “Deze prijs is een bewijs voor mij dat we op het juiste pad zitten met mijn idee. Ik ben dan ook erg blij dat het Ideas Worth Doing programma kan helpen het idee te realiseren.“
City of the Future Prize – Integrated Roof Wind System
“Met het oog op de snelgroeiende verstedelijking besloot Stichting TEDxAmsterdam dit jaar naast de TEDxAmsterdam Award ook een prijs uit te reiken aan een idee dat een oplossing biedt voor maatschappelijke uitdagingen die opdoemen, onder meer op het gebied van energie, voedsel, verbondenheid, vervoer en vervuiling“, aldus Diederick Croese, operationeel directeur TEDxAmsterdam.
“De meeste windmolens zijn opvallend logge apparaten, niet passend voor een stad. Rossella Ferraro toonde een manier om de windenergie te ‘vangen’ met een gebouw. Door de vorm van het dak kan ook bij zachte wind energie worden opgewekt. Als de wind het dak binnenkomt, wordt het gebundeld en geaccelereerd. Wij zullen ook krachten bundelen om het idee versneld te realiseren.”
De acht andere ideeën waren:
Too Good to Waste: voedselproducten van bijna overrijpe groente en fruit (Chantal Engelen (29) uit Utrecht)
Social Energy: een platform van bedrijven en softwareontwikkelaars die producten ontwikkelen die het gebruikers gemakkelijk maakt energie te besparen (Richard van Det (46) uit Leidschendam (KPN) en Lisette Stamsnijder (25) uit Enschede)
CO2 Converter: zet CO2, water en zonne-energie om in brandstof, net als een boom {Paul Cardinal (54) uit Texas)
Amplino: een malariatest voor zwangere vrouwen in derdewereldlanden (Wouter Bruins (28) uit Leiden)
Repair Café: een ontmoetingsplaats waar mensen kapotte spullen kunnen repareren (Martine Postma (42) uit Amsterdam)
Palmleather: leer gemaakt van palmbladeren (Tjeerd Veenhoven (36) uit Groningen)
Cleantech Playground: een duurzame woongemeenschap (Eva Gladek (28) uit New York)
Prostate Cancer Diagnostics: een nieuwe nauwkeurige techniek voor vaststelling van (prostaat)kanker (Massimo Mischi (39) uit Eindhoven)