De finalisten van de felbegeerde Postcode Lottery Green Challenge 2012 zijn bekend. Zes groene ondernemers, waaronder 1 Nederlander, maken kans op het winnen van deze challenge.
Uit 509 ondernemersplannen die startende ondernemers vanuit de hele wereld inzonden, koos de prejury zes finalisten. Zij maken dus kans op de hoofdprijs van 500.000 euro om hun groene plan te realiseren en zo bij te dragen aan een structurele vermindering van de CO2-uitstoot. De finalisten zijn: Peerby BV. Skip To Renew, Inc. Mango Materials. Naporo. Kokoboard. En CarbonScape.
Op maandag 17 september presenteren de zes finalisten hun plan op het PICNIC Festival 2012 in Amsterdam voor een vakjury en het publiek. Daarna bepaalt de vakjury welke drie ondernemers doorgaan naar de finale. Voor het eerst in de geschiedenis van de competitie vindt de finale plaats in New York. Tijdens een speciaal diner, georganiseerd door de Postcode Loterij in samenwerking met de jaarlijkse Clinton Global Initiative bijeenkomst, wordt op zondag 23 september bekendgemaakt welke finalist de hoofdprijs van 500.000 euro ontvangt . De andere twee finalisten krijgen een bedrag van 100.000 euro voor hun veelbelovende groene plan.
Meer over de 6 finalisten:
– Daan Weddepohl (Nederland, Amsterdam): Peerby BV.
Peerby brengt door middel van een website en app mensen uit de buurt met elkaar in contact zodat ze spullen van elkaar kunnen lenen of huren. Peerby wil hiermee een alternatief voor de wegwerpcultuur bieden. Hierdoor is er minder behoefte aan nieuwe producten.
– Stig Westling (Verenigde Staten): Skip To Renew, Inc.
Skip To Renew gebruikt oliën van algen en planten om er niet-giftige, biologisch afbreekbare, industrieel en mechanisch toepasbare smeermiddelen van te maken die CO2 opnemen.
– Molly Morse (Verenigde Staten): Mango Materials.
Mango Materials gebruikt bacteriën om methaan om te zetten in biologisch afbreekbaar plastic. De producten die worden gemaakt van dit afbreekbare plastic kunnen uiteindelijk weer worden gerecycled.
– Robert Schwemmer (Oostenrijk): Naporo.
Naporo maakt biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor gebouwen van de Lisdodde plant.
Het materiaal slaat CO2 voor lange tijd op en verlaagt het energieverbruik van gebouwen.
– Orapin Sinamonvech (Thailand): Kokoboard.
Kokoboard koopt landbouw restproducten op en verwerkt deze tot duurzame spaanplaten. Hierdoor heft Kokoboard de door afvalverbranding veroorzaakte CO2-uitstoot op en geeft het de boeren tegelijkertijd een aanvulling op hun inkomen.
– Nick Gerritsen (Nieuw Zeeland): CarbonScape.
CarbonScape gebruikt een industriële microgolftechnologie om biomassa van afvalstoffen te verwerken tot hoogwaardige alternatieven voor niet-hernieuwbare fossiele producten.