Persoonlijk ben ik niet zo van de doemscenario’s, maar het is nu eenmaal een feit dat als we met z’n allen zo doorgaan, we over 20 jaar een tweede aardbol nodig hebben. Dan is deze aarde vol. En op. Ik ben van de generatie die zich toch wel een beetje geneert dat we zo in de problemen zitten. En vooral voor de compleet inefficiënte manier waarop de maatschappij is vormgegeven waardoor we nu in de problemen zitten. Echter, ik ben ook van de generatie die niet houdt van zeuren en gewoon aan de slag gaat. Een generatie die positief is en die de mouwen opstroopt en concrete stappen wil zetten.
Gelukkig ben ik hierin niet de enige en hebben Dominique, Martijn, Thijs en Saskia dit – naast vele anderen – ook. Ze doen mee aan de Nudge Leadership Challenge. Daarmee behoren ze tot een groep jonge mensen die zich actief voor een betere wereld wil inzetten. Ieder op een heel eigen manier, maar allemaal met beide benen op de grond. Niet lullen, maar poetsen. Gelukkig zijn er veel anderen die er ook van overtuigd zijn dat het anders kan en moet. En het goede nieuws is dat een aantal van deze mensen elkaar gaan treffen tijdens de challenge in september. Hier vormen ze een basisnetwerk van jonge leiders met een gemeenschappelijk doel. Een maatschappij realiseren die werkt, efficiënt en eerlijk is en zonder de aarde te schaden.
Uiteraard kom je met daadkracht en een goede dosis energie een heel eind in deze wereld, maar het is toch ook echt nodig om de verbinding te maken met de beslissers van dit moment. Deze oudere garde van leiders voelt zich vandaag de dag net zo verantwoordelijk voor het realiseren van duurzame oplossingen, maar heeft soms nog net dat energieke zetje en die slimme oplossing nodig. In die verbinding ligt een grote kans.
Zo hoorde ik onlangs dat mevrouw Neelie Kroes herself in het FD haar verhaal heeft gedaan over de lichtpuntjes van deze tijd. Daarmee bedoelde ze de getalenteerde mensen die zich inzetten voor verandering en maatschappelijke innovatie. Ze bevinden zich op diverse plekken in de maatschappij, en dat is goed, want op zoveel vlakken is er verandering nodig. Jonge talenten die losbreken uit vastgeroeste patronen. Internet en ICT, schrijft mevrouw Kroes, stellen hen in staat om met beperkte middelen een enorm bereik te hebben. ICT, de motor van de maatschappelijke en commerciële vernieuwing.
Mooie observatie, helemaal mee eens! In september gaan een behoorlijk aantal van deze lichtpuntjes elkaar dus ‘live’ meemaken, naar elkaar luisteren en uitwisselen wat volgens hen zo belangrijk is voor een betere wereld. Dat is de start van een nieuw netwerk dat de zo broodnodige verandering in gang zet. Daar zetten Dominique, Martijn, Thijs, Saskia en ik ons voor in.
Saskia van den Berg – Tromp: