22.06.2012
Events

Verslag van Emerce eFashion 2012

By: Jeffrey Bleijendaal

BlogEvents
verslag-van-emerce-efashion-2012.jpg
verslag-van-emerce-efashion-2012.jpg

Donderdag 21 juni werd het 2e eFashion event gehouden in pakhuis Willem de Zwijger, te Amsterdam. Dit event is voor de (online) retailer bedoeld, die meer wil weten over het inzetten van bepaalde online kanalen. Hieronder een verslag van een aantal inspirerende sessies die plaats hebben gevonden.

Noortje de Bruijn van Vente Exclusive
Vente Exclusive is een webshop die zich richt op de flash online customer sales. Eerst even een uitleg wat “flash online customer sales” inhoudt: Een customer die zich eenmalig aanmeldt om toegang te krijgen tot de beste aanbiedingen van de grootste merken. Het enige nadeel hiervan is dat wanneer je een artikel wilt kopen, de kans bestaat dat je net naast de boot vist, omdat het artikel uitverkocht is. Daarom is het bij een dergelijk concept belangrijk dat je er vroeg bij bent.

Vente Exclusive begon 4 jaar geleden met de start up en is nu een community geworden met 1,7 miljoen leden. Zij hebben 130.000 unieke bezoekers per dag. Noortje gaf aan dat het interessant is om als merk met Vente Exclusive samen te werken omdat:

  • Zij veel verkeer hebben naar de website.
  • Imago van het merk blijft intact, omdat je als merk niet tussen de grote bulk kleren ligt op de uitverkooptafel.
  • Na een aantal dagen kan Vente Exclusive  statistieken aanleveren.
  • Ruimere winkeltijden

Voordat Noortje de online marketingstrategie besprak, gaf zij eerst inzicht in de algemene ontwikkelingen op het online retail gebied. Een aantal interessante inzichten werd ons meegegeven:

  • Het hebben van een webshop is niet persé goedkoper dan een fysieke winkel.
  • Het gebruik van mobiele apps is toegenomen.Vrouwen winkelen doelgerichter. Zij oriënteren zich beter en het duurt vaak even voordat een vrouw een aankoop doet.
  • Mannen kopen direct.
  • Duidelijkheid in de online communicatie is van belang om de consument beter te begrijpen en daar de webshop of mobiele app op aan te passen.

De online marketing strategie die Vente Exclusieve toepast:

  • Zij hebben een mobiele app ontwikkeld, omdat het gebruik daarvan fors is gestegen. Noortje, gaf aan dat hiervan 18,5 % oriënterend verkeer is en 6% daadwerkelijk aankoopt via de app van Vente Exclusive.
  • Social media zetten zij in om de online communicatie te verbeteren en om bijvoorbeeld de navigatie van hun mobiele applicatie te verbeteren.
  • Omdat vrouwen doelgericht kopen en 56% daarvan tijdens het ‘winkelkarretje proces’ afhaakt, stuurt Vente Exclusive een dag later een e-mail om hen hieraan te herinneren.

Kortom een aantal interessante inzichten in algemene online marketing op het gebied van online retail, maar ook specifiek hoe Vente Exclusive hun online marketing strategie uitvoert.

Lief!
De tweede interessante sessie die ik bezocht was van Lief! Deze sessie werd gepresenteerd door Michelle, die daar de online marketing doet. Michelle begon in vogelvlucht over het tot stand komen van dit merk. In 2005 is dit merk opgezet in Giessenburg. Lief! werd door velen op een gegeven moment een onwijs interessant merk bevonden, zo interessant dat heel Nederland in Giessenburg voor de winkel stond. Op dat moment zag een van de eigenaren daar een commerciële kans in om meerdere winkels in Nederland te openen. In 2007 ging de webshop online en eind 2010 hadden zij 17 winkels in Nederland, dat momenteel is teruggebracht tot 11 winkels vanwege de crisis. Lief! had een slimme keuze gemaakt door de webshop vroeg online te openen, zodat de franchise ondernemers eraan konden wennen dat Lief! ook een webshop hanteert, maar dat deze niet bedoeld is om de franchise ondernemers te passeren.

De online marketingstrategie van Lief! was helder. Michelle was kort en krachtig met betrekking tot de online marketingstrategie:

  • SEO/SEA Marketing
  • Affiliate Marketing
  • Social Marketing
  • Email marketing

Het leukste aan deze sessie was dat Michelle vertelde dat zij nu samenwerken met veel verschillende licenties. Als eerste is Lief! begonnen met een cosmetica licentie, vervolgens werd dit uitgebreid met bedtextiel en meubelen. In 2013 verwacht Lief! met 40 licentienemers te werken. Kortom een interessante sessie die een beeld geeft vn hoe een merk tot stand komt en hoe zij daar vervolgens online mee om zijn gegaan.

Fabrique
Een andere boeiende sessie was van Fabrique . De spreker van deze sessie was Pieter Jongerius, en hij verblijdde ons met een sessie over het verbinden van online touch points, zodat je deze kunt toepassen om je merk offline en online te versterken. Jongerius gaf als advies om aan de slag te gaan met een touch point strategie, waarna hij toelichtte hoe dit te doen. Hij vertelde dat in desbetreffende strategie het bekende AIDA-marketingmodel werd gebruikt als basis, maar gaf daarbij aan dat het nu veel verder gaat. Hij noemde dit model: “De algemene customer journey” Het bestaat namelijk niet alleen meer uit:

  • Kennisnemen
  • Inspireren
  • Oriënteren
  • Kopen

Nee, het gaat nu verder dan de bovenstaande punten, erbij komen namelijk:

  • Fashion beleving
  • Service
  • Interactie
  • Lovebrand – Wanneer je deze 7 stappen goed zal uitvoeren dan zit de mogelijkheid erin dat je een “lovebrand” kunt worden/zijn. Maar daarvoor is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt om uiteindelijk de juiste touch points te verbinden met jouw merk.

Het is belangrijk dat, met betrekking tot de bovenstaande stappen, het volgende wordt onderzocht:

  • Emotie van de klant
  • Ervaring van de klant
  • Bekijk per stap je huidige touch points
  • Kies nieuwe touch points die overeenkomen met 1, 2, en 3

Door dit model te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je merk nóg sterker in de markt wordt gezet. Verder vertelde Pieter dat het slim is om voor je merk bloggers in te zetten. De impact van bloggers, internationaal en nationaal, ligt momenteel heel hoog en het is slim om daarvan gebruik te maken, zodat je daarmee je branding kunt versterken. Hierin is het wel belangrijk dat een blogger dicht bij zijn of haar stijl blijft, zodat de geloofwaardigheid niet snel wordt verloren en dit geen negatief effect heeft op een merk. (Dit kwam o.a. ter sprake tijdens de #FF Follow Fashion sessie van Marlou Volkerink).

Sabine Pick over (online) shoppen in Japan
Japan sessie1

Sabine Pick kwam ons inspireren met een sessie over hoe men in Japan online shopt. Dit was een unieke sessie waarbij je vanuit Nederland leuke inzichten krijgt in de online marketing in Azië en dus Japan.

Sabine kwam het podium oplopen met een Japans gouden katje. Bijzonder, maar In Japan de normaalste zaak van de wereld, aangezien elke winkel zo’n gouden katje heeft staan om mensen te verwelkomen in hun winkel. Zij vertelde ons dat Japan de 2e grootste online shopping markt is na de USA. Daarna nam ze ons in rap tempo mee door de inhoud van haar presentatie. Sabine begon haar verhaal dat er 127,5 miljoen mensen wonen in Japan, waarvan 80% wonend in de steden. Alleen al in Tokyo wonen bijvoorbeeld 35 miljoen Japanners, en tsja: People = Shops.

Waarom is de Japanse bevolking nou zo gek op (online) shoppen? De volgende redenen werden gegeven:

  • Japanse bevolking ziet (online) shopping als hobby. Zij zien dit echt als een uitje met bijvoorbeeld vrienden en familie.
  • 30% maakt gebruik van smartphones/tablets. In de trein zijn zij bijvoorbeeld bezig met het oriënteren op webshops, apps en social media.
  • Gemak! De Japanse bevolking houdt van gemak en daarom zijn er de nodige ‘convenience stores’ geopend in Japan. Dit zijn er momenteel al meer dan 4000.

Sabine vertelde overigens dat de keyfactor in Japan sociaal media is, omdat de Japanse bevolking het belangrijk vindt om met mensen te praten over (potentiële) aankopen.

Daarna ging Sabine verder met wat online speelt in Japan. Zij kwam met een leuk voorbeeld van een mobile app, de ‘Finddog’. Deze app is een matchmaker op het gebied van fashion. Voorbeeld: wanneer een Japanse vrouw een Japanse man tegenkomt die een mooie rode colbert draagt en die wil kopen voor haar eigen man, dan maakt de Japanse dame een foto van deze man met dat colbert. Deze foto uploadt ze in de mobiele Finddog applicatie en middels deze applicatie geef je op de foto aan dat de Finddog naar een soortgelijk colbert moet gaan zoeken. Het leuke van deze app is dus dat het een matchmaker is van kleding die je mensen ziet dragen en daarbij direct een soortgelijk kledingstuk kan zoeken in de aangesloten webshop.

Er waren natuurlijk nog veel meer goede sessies die deze dag werden gehouden. Vorig jaar gaf ik aan dat ik diepgang miste in een aantal sessies en dit jaar merkte ik dat interactieve bureaus en kleine en grote retailers veel bewuster zijn geworden van de impact van online marketing en dat daardoor de sessies veel dieper in gingen op het onderwerp dan vorig jaar.

Het was kortom een dag met veel leuke en nieuwe inzichten om offline en online te verbeteren, maar ook dat je als kleine retailer bepaalde kanalen wel volledig in moet zetten om niet de focus te verliezen. Deze dag biedt de online retailers, en mij als online marketeer, weer veel stof tot nadenken en opties om het komend jaar mee te nemen in de online strategie. Ik kijk alweer uit naar eFashion 2013!

Dit artikel is geschreven door Carlijn van de Star; SEM-specialiste bij Ematters.

Share this post