Even terug in de tijd. Waar begonnen we mee? In mei 1993 waren er slechts 50 websites wereldwijd. Men had destijds het idee dat het wereldwijde web vooral gebruikt zou worden door universiteiten met dure en complexe hardware.
Pas toen Mosaic verscheen (1993), de eerste webbrowser met een grafische interface in plaats van een tekstgebaseerde interface, veranderde dit langzaam. De meeste wetenschappers in die tijd gebruikten beeldschermen waarop men geen grafische elementen kon tonen en bovendien was de verbinding nog erg traag en bandbreedte kostbaar.
Naarmate verbindingssnelheid toenam en (grafische) hardware goedkoper werd, nam de omvang van het aantal websites alsmede het aantal gebruikers toe en werden parallel hieraan nieuwe functionaliteiten toegevoegd in en rondom HTML.
Op dit moment zitten we in het HTML 5 tijdperk en waren er in december 2011 wereldwijd 555 miljoen websites. Waarvan er 300 miljoen zijn bijgekomen in 2011. Dat is logisch, gezien de enorme toenames van het internetgebruik. Wat blijvend zal zijn. Zo toont deze infographic een paar voorspellingen van het internetgebruik in 2012 en geeft dit artikel weer dat het internet in 2016 vier keer zo groot zal zijn.
Dat internetgebruikers hun weg op het World Wide Web vinden via Google is niet zo gek. Na het gebruik van een zoekmachine komt men terecht bij een enkele website of een website die content van een aantal websites verzameld. Zogeheten verzamelsites of platformen. Deze laatste zijn steeds meer in opkomst en uitermate geschikt om overzicht te houden op het enorme web. Verzamelwebsites die relevante en kwalitatief goede content bieden zijn in trek. Voorbeelden van dergelijke websites zijn Appwatch.nl (overzicht met tools en apps) en Dagjeweg.nl (overzicht met diverse dagjes uit) beide websites bieden de bezoekers een overzicht met een goede zoekfunctionaliteit, zodat de internetgebruiker vlot zijn behoefte kan vervullen. Te denken valt ook aan grote websites als Groupon en Groupdeal. Vooralsnog is er ruimte zat voor websites die internetgebruikers helpen hun wensen online te vinden.
Welke verzamelwebsites ken/gebruik jij? Deel ze hieronder! Zo helpen wij elkaar het overzicht op het web te houden, ook nog over tientallen jaren 🙂