events16.04.2012

Spreken op de ‘grote TED’ in 2013? Het kan. Inschrijven voor de Europese TED auditions is gestart.


Het veelzeggende thema voor de komende TED2013-conferentie in Long Beach Californië is ‘The Young. The Wise. The Undiscovered.’ TED-directeur Chris Anderson heeft met zijn organisatie daarvoor een wereldwijde ’talent scout’ opgezet om in 2013 de gasten weer te kunnen betoveren met de TED-magie. 

TEDxAmsterdam is gevraagd een Europese auditie te organiseren op 20 juni. Op die dag kunnen de dertig meest talentvolle sprekers een TED-talk van zes minuten houden; deze worden ter plekke door Chris Anderson beoordeeld. Inschrijven en meedingen voor een auditieplek kan van 12 april tot en met 2 mei 2012.

Door de jaren heen hebben vele bekende en onbekende mensen bijgedragen aan het verspreiden van het TED-virus, van Bill Gates tot Malcolm Gladwell. De ideëen die gedeeld werden met een kleine groep aanwezigen groeide met de jaren via de inmiddels bekende online ‘TEDtalks’. Met de komst van de onafhankelijke TEDx-licenties die het mogelijk maakten om volgens de maatstaven van de ‘grote TED’ eigen lokale TED-events te organiseren, zou er ‘slechts’ een klein aantal extra events georganiseerd worden.

spreken-op-de-grote-ted-in-2013-het-kan-.jpg
spreken-op-de-grote-ted-in-2013-het-kan-.jpg

Het tegendeel bleek waar. Marian Spier, vice-voorzitter en hoofd experience van TEDxAmsterdam, licht toe: “Een ongelofelijk aantal mensen wereldwijd wilde een TED-community rondom specifieke thema’s of locaties organiseren en daarmee werd TED en TEDx echt ‘global’. Spreken op de TED-events is echter niet aan iedereen voorbehouden. En zeker niet op de TED-bijeenkomst in Long Beach.

Het werd tijd om het wereldwijde talent écht aan te boren en daarmee is TED auditions ontstaan. Op 14 plekken in de wereld worden deze audities gehouden. De laatste ronde is in Amsterdam. De TED-organisatie koos daarvoor bewust de organisatie van de TEDxAmsterdam vanwege de vernieuwende en grootse aanpak gedurende de afgelopen drie edities. Dat zien we als een groot compliment.

– De Amsterdamse TED auditions vinden plaats op 20 juni.
– Inschrijven om mee te dingen voor een auditie kan vanaf 12 april via de website. Een video uploaden kan ook. Meer informatie over toelatingscriteria vindt je hier.