Vandaag staat Heerlen in het teken van trends, kansen en uitdagingen voor creatieven, business en cultuur. Henrik Moltke steekt de kop af op het i_beta/festival 2010. De digitaal activist, mediaprofessional en adviseur werkt momenteel voor de Mozilla Foundation waar hij zich inzet voor een vrij en open web, creative commons en de toekomst van het web. Tegenwoordig beheersen copyrights steeds meer ons leven, terwijl open gebruik van materiaal net een impuls kan zijn voor creativiteit. Dankzij internet kunnen we kennis en content ontzettend makkelijk delen. Helemaal wanneer we steeds meer gebruik maken van opensource. Henrik staat dan ook voor het hervormen van copyrights, vrije cultuur en de toekomst van het open web.
Henrik werkte onder andere met Brett Gaylor aan Brett’s film ‘A Remix Manifesto’, waarin de cultuur en copyright centraal staan. ’the next big thing is the open web’ volgens Moltke. Toch heerst nog steeds de gedachte dat internet voor de gebruiker onaantastbaar is. Zo kunnen we protesteren tegen de privacy-wijzigingen van Facebook, maar kunnen uiteindelijk niet veel meer dan luisteren naar Mark Zuckerberg. Ondanks de steeds groter wordende controle en beheersing door copyrights, merk je dat net het delen, rippen en opnieuw creëren culturele hoogstandjes oplevert. Een goed voorbeeld is de film ‘Good Copy Bad Copy’, een documentaire over de huidige status van copyright en cultuur in de context van internet en peer-to-peer file sharing.
Bij Mozilla zijn het kunnen deelnemen, hacken, veranderen, ontwikkelen en distribueren de succesfactoren waardoor bijvoorbeeld Firefox zo groot is geworden. Nine Inch Nails is voor Henrik Moltke een voorbeeld van het nieuwe copyrightmodel. Nine Inch Nails was gratis te downloaden, terwijl je een uitgebreider album kreeg, of een album met meer features, als je iets meer betaalde. De meest uitgebreide box-set van 300 dollar was uiteindelijk binnen een week uitverkocht. De hoeveelheid materiaal die we zomaar mogen gebruiken wordt steeds groter. Denk aan een afbeelding die je vindt via Google of Wikipedia. Vragen die we onszelf kunnen stellen is wat er met content gaat gebeuren zodra we volledig in de cloud gaan werken. Wie heeft controle over content? Wie is er de eigenaar van? Uiteindelijk gaat de ‘web freedom’ waar Moltke voor pleit een stimulans zijn voor cultuur en de toekomst van het web. Door elkaars content te gebruiken en hergebruiken werken we zelf naar een open web toe.
Bekijk ook de andere keynotes, lectures en workshop op www.ibeta.eu.
Verder lezen over Open Source
Tech in Asia25.08.2020
China bouwt een GitHub-kloon genaamd Gitee
Technology29.10.2018
IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?
Techreus koopt ander model voor de toekomstOnline03.06.2018
Microsoft investeert in open source met aankoop Github
7,5 miljard dollar voor codewebsiteStartups26.06.2017
Stek.io moet open source software toegankelijk maken voor iedereen
Nederlands/Grieks bedrijf maakt publiceren, communiceren en samenwerken kinderlijk eenvoudig.Social Media07.07.2016
Facebook introduceert open source mobiel netwerk OpenCellular
Automotive05.08.2014
Open source auto bouwer gaat 3D auto printen & bouwen op IMTS Chicago
Local MotorsOnline31.10.2007
WordPress ‘beste Open Source Social Networking CMS’
Online09.07.2007