De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Volgende week dinsdag 25 mei organiseert Graphic Design Festival Breda een seminar met presentaties van 7 ontwerpers en wetenschappers uit binnen- en buitenland. Zij zullen dieper in gaan op het Decoding thema van het festival. Aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk en resultaten uit onderzoek laten ze zien hoe de toenemende digitalisering het werkveld van de grafisch ontwerper beïnvloed en veranderd.
Door de toenemende toegankelijkheid van informatie en de groei aan communicatie mogelijkheden veranderd het medialandschap in een rap tempo. Wat is de invloed hiervan op het ontwerpvak? Hoe kunnen we daar innovatief maar ook sociaal verantwoord mee om gaan? De sprekers geven inzicht in ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld open source software en DIY hardware. Het delen van kennis en het samenwerken met andere experts is onvermijdelijk geworden. Ontwerpers worden steeds vaker regisseur van een proces in plaats van uitvoerder van een eindresultaat.
De sprekers zijn:
Hans Bouwknegt: Dr. Hans Bouwknegt is lector Digital Media Concepts aan de Academy for Digital Entertainment van NHTV Internationale Hogeschool Breda. Hans promoveerde in 2009 summa cum laude op de ontwikkeling een conceptueel raamwerk (een canvas van codes) dat geschikt is voor zowel het analyseren als vormgeven van digitale mediaproducten.
LUST: Het mult-disciplinaire ontwerpbureau LUST uit Den Haag ziet ontwerpen als een proces. Elk ontwerp vloeit voort uit een concept waaraan een uitgebreid onderzoek ten grondslag ligt. In de loop der jaren heeft LUST een ontwerpmethodiek ontwikkeld die door anderen wel process-based design wordt genoemd. Hierbij maakt LUST veel gebruik van digitale code. Het analytisch proces leidt volgens Lust uiteindelijk tot iets dat zichzelf ontwerpt. Tijdens het seminar geeft LUST inzicht in die werkwijze.
Michiel Schuurman: In het werk van Michiel Schuurman wordt typografie zodanig bewerkt tot het punt waar het beeld volledig vervangt. De psychedelisch aandoende ontwerpen zijn diep geworteld in klassieke typografische regels en het vinden van de perfecte balans tussen zwart en wit. Michiel heeft zijn weg in het grafisch ontwerpen gevonden door te experimenteren met de DIY mogelijkheden van printers en kopieerapparaten.
Sven Ehmann: Sven Ehmann is creative director bij Gestalten Verlag, de Duitse uitgever van boeken als Dataflow, Playful Type en Papercraft. Tijdens het seminar geeft Sven inzicht in actuele ontwikkelingen, benaderingen en houdingen die door beeldend kunstenaars worden omarmd. Zijn verhaal gaat over ‘Visual Storytelling’ of te wel de visuele taal die tegenwoordig gebruikt en ontwikkeld wordt door ontwerpers, illustratoren en/of grafische redacteuren voor kranten en tijdschriften.
Oliver Vodeb: Dr. Oliver Vodeb is socioloog, communicatie- en designtheoreticus en creatief directeur van Poper studio in Ljubljana, Slovenië. Poper is een van de weinige ontwerpbureaus in de wereld met een kritische benadering van communicatie in de openbare ruimte en ontwikkeld standaards voor sociaal geëngageerde communicatievormen. Oliver geeft les, werkt als onderzoeker over de hele wereld en is tevens oprichter van Memefest, een groot internationaal festival dat innovatieve en sociale vormen van communicatie voedt en prijst.
Luna Maurer and Roel Wouters: Samen met Edo Paulus en Jonathan Puckey schreven Luna Maurer en Roel Wouters het Conditional Design Manifesto. Dit manifest pleit voor uitgesproken spelregels voor ontwerpprocessen in plaats van het creëren van eindresultaten. Het proces is het product. Roel en Luna geven middels een performance inzicht in wat ze met het manifest voor ogen hebben.
Karsten Schmidt: Karsten Schmidt is een in London gevestigde computerprogrammeur en ontwerper. Met zijn studio PostSpectacular onderzoekt hij de mogelijkheden die liggen op het grensvlak van kunst, design, software ontwikkeling en educatie, daarbij gebruikt hij codes als gereedschap om te creëren. Ideeën worden behandeld als software. Karsten was al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van het processing.org project en leverde een bijdrage aan meerdere boeken over programmeren en grafisch ontwerp. Hij geeft wereldwijd lezingen en workshops over zijn generatieve ontwerp benadering, open source en het inzetten van codes als creatief gereedschap.
De dag wordt gehost door Bert Hagendoorn van Adobe Benelux / Adobe User Group.
Hieronder alvast 2 voorproefjes:
If You Could Collaborate — Job Wouters & Roel Wouters from If You Could on Vimeo.
Karsten Schmidt from Etapes on Vimeo.