Adobe wordt technischer. Tijdens de Adobe Max 2008 te Milaan staat de aloude Photoshop en Illustrator minder centraal. Zo lijkt het. Het is vooral Flash. Het zijn vooral de technische toepassingen om snel, gemakkelijk, ‘usable’ en koppelbaar te ontwikkelen. Alleen al hierom kunnen wij Max 08 een ‘grafisch codefestival’ noemen. Met de creatie van een technisch ontwikkelplatform waar de nieuwe versies van Flash Catalyst, Air, Flex, ColdFusion en natuurlijk Dreamweaver CS4 worden gekoppeld duikt Adobe zeer serieus een nieuwe markt in. Tevens zien we waar Adobe mee te maken gaat krijgen: teveel witte schermen met teveel code laat bezoekers opstaan en weglopen. Dit ondanks het hoge tempo van de sessies van topsprekers inclusief de nodige humor. De belofte dat bij de uitgang gratis software wordt uitgedeeld maakt het internationele gezelschap enthousiast.
Het is 10.30. Dinsdag 2 december 2008. De zon komt door in Milaan. Een grote zaal in de MIC in Milaan is wederom gevuld met ruim 1000 bezoekers. We zien uitingen en presentaties die we niet zomaar zijn gewend van Adobe. Na de overname van Macromedia is grafisch softwareproducent Adobe onder andere eigenaar geworden van editor Dreamweaver(in Nederland de nummer 1 WYSIWYG-editor) en de fraaie programmeertaal Cold Fusion(ooit eind jaren negentig door Allaire ontwikkeld).
We zijn op het podium -onder leiding van ‘agent’ Jim Corbett- een schouwspel dat balanceert tussen spelen, ontdekken en het snel produceren van geavanceerde toepassingen. Na de uitgebreide demo van Flash Catalyst(een toepassing voor interaction designers en grafisch ontwikkelaars) zien we grote schermen gevuld met Mario Bros. Het laten draaien van een Nintendo Emulator gemaakt met Adobe Air in combinatie met Flash verwarmt de zaal. Berichten over de Flash Media Server 3.5 vallen tevens goed.
Voor de techneuten is er veel moois. Zo lijkt de nieuwe interface van de markup programmeertaal ColdFusion(8) veel op de Visual Studio van Microsoft. Geen rivaliteit maar blijkbaar ook samenwerking tussen de twee softwaregiganten. Visual Studio .NET gaat namelijk Adobe Flex ondersteunen. Met Flex kan gemakkelijk een Flashtoepassing wordt ontwikkeld. Deze vergaande koppelingen en samenwerking verstevigt Adobe in de ‘strijd’ tegen het opkomende Silverlight van Microsoft. Silverlight is een soort tegenhanger van Flash die vooral sterk is in de technische koppelingen naar bijvoorbeeld .NET. Als aloude ColdFusion-programmeur en momenteel auteur voor Pearson voor het nieuwe Dreamweaver CS4 boek doet mij het goed te zien hoe guru Ben Forta wederom op snelheid en met weinig code grootste applicaties maakt. Dreamweaver CS4(sinds kort ook als Nederlandse versie als trail te downloaden op www.adobe.nl) heeft meer AJAX-oplossingen klaar staan. Een demo van de aloude live-view in Dreamweaver laat nog eens zien dat we te maken hebben we een sterke editor die ook databasegestuurd optimaal en op snelheid applicaties produceert.
Voor de meer marketinggerichte ontwikkelaars zien we een welkome nieuwkomer. Flash Search Player is dé manier om sites indexeerbaar te maken. Het vermoeden gaat dat er op de server een indexbestand wordt gecreëerd die die Flashobjecten doorzoekbaar maakt. Het op dit moment moeilijk doorzoekbaar krijgen van Flashobjecten is dé issue van Flash. Adobe lijkt ook dit te hebben opgelost.
Conclusie? Adobe is niet langer een stoffig bedrijf. Het is niet langer de ‘holy grail’ van alleen grafici maar verbreedt zijn doelgroep richting de harde kern van het serverside-ontwikkelen van toepassingen. Haalde Microsoft ooit ontwikkelaars weg van het JAVA-platform, nu lijkt Adobe ontwikkelaars van het .NET-platform naar zich toe te willen trekken. Hier is veel lef voor nodig, veel overtuigingskracht en een lange adem.