21.07.2008
Events

40 jaar Intel

By: Jeroen de Hooge

BlogEvents
40-jaar-intel.jpg
40-jaar-intel.jpg

Afgelopen vrijdag vierde  de grootste chipfabrikant ter wereld; Intel, zijn 40ste verjaardag. Kort na de oprichting in 1968 introduceerde Intel de allereerste computerchip: de hoeksteen van de digitale revolutie. De computerchip of processor heeft een belangrijke invloed op het dagelijkse leven van zakelijke gebruikers en consumenten over de hele wereld. Om deze 40ste verjaardag te vieren, willen de medewerkers van Intel dit jaar wereldwijd een miljoen uren vrijwilligerswerk verzetten.

Intel (INTegrated ELectronics) werd op 18 juli 1968 opgericht door Robert Noyce en Gordon Moore. Nog voor de oprichting had Gordon Moore zijn naam verleend aan de bekende “Wet van Moore”, die stelt dat het aantal transistors op een chip – en daarmee ook de prestaties – om de 18 maanden verdubbelt. Deze exponentiële toename in rekenkracht zal ook de komende jaren onverminderd doorzetten.

In 1971 bracht Intel de allereerste computerchip op de markt: de Intel 4004. In 1981 besliste IBM om een Intel-chip te gebruiken als de motor van een nieuw soort computer: de PC of Personal Computer. Die beslissing vormde de basis van de computer- en internetrevolutie van de jaren ’90. In 1993 introduceerde Intel de bekende Pentium® processor, die consumenten liet kennismaken met multimedia en het internet. Aan het begin van 21e eeuw begon de laptopcomputer aan zijn opmars en introduceerde Intel zijn Centrino® mobiele technologie, waarmee ook draadloos op het internet gesurft kan worden. Tegenwoordig worden in Nederland en België meer laptops dan desktopcomputers verkocht. Wereldwijd bedraagt het aantal verkochte pc’s jaarlijks ruim 350 miljoen.

Vieren met vrijwilligerswerk

Intel-medewerkers over de hele wereld vieren de 40ste verjaardag door dit jaar een miljoen uren vrijwilligerswerk te verzetten. In België en Nederland leggen Intel-mensen deze week het traject Amsterdam-Brussel af met een velomobiel, die op een milieuvriendelijke manier de laptopcomputer aan boord van stroom voorziet. De laatste etappe is getrapt door Roger Benson, algemeen directeur Intel Noord-Europa. Belgische en Nederlandse medewerkers gaan ook aan de slag om geld in te zamelen voor de Witte Noordpoolcampagne van het WNF.

Twee Boeings 747 vol chips

Een computerchip – ook wel processor of CPU genoemd – is het brein van de computer. De letterlijk exponentiële toename in rekenkracht van processors heeft een belangrijke impact op onze wereld: van de manier waarop we werken en communiceren tot digitale animatiefilms. Computerchips maken gebruik van honderden miljoenen transistors die elke seconde miljarden keren aan- en uitschakelen, net zoals lichtschakelaars. Zo genereren ze de digitale eentjes en nulletjes waarmee computers rekenen, tekst verwerken, DVD’s afspelen en foto’s afbeelden. Een kwart van alle Intel-chips ter wereld wordt gedistribueerd via Intels distributiecentrum in Schiphol-Rijk. Elke week landen er op Schiphol genoeg chips om twee Boeings 747 te vullen. Die vinden vanuit Nederland vervolgens hun weg naar computers in Europa, het Midden Oosten en Afrika.

Share this post