De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Op zaterdag 21 juni aanstaande vindt voor de eerste keer Free Gaming plaats in de binnenstad van Rotterdam. Tijdens dit gratis toegankelijke openlucht festival kunnen bezoekers kennis maken met (nieuwe) games en de wereld daar omheen.
Om aanwezigen te informeren over de inhoud van games en de geschiktheid hiervan voor een bepaalde leeftijdscategorie, wordt er tijdens Free Gaming voorlichting gegeven en is de PEGI leeftijdsaanduiding duidelijk zichtbaar gemaakt.
Op het terrein worden de game area’s voorzien van borden met een leeftijdsaanduiding en zet de organisatie van Free Gaming suppoosten in die toezien op de handhaving van de regulering rond 18+ games (mits er geen ouders/verzorgers in de buurt zijn die hun toestemming verlenen). Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over de leeftijd- en inhoudsclassificatie van games terecht bij de gedeelde stand van PEGI en Digibewust. Digibewust richt zich met de website www.weetwatzegamen.nl specifiek op voorlichting aan ouders over gaming.
Om ouders te informeren over de inhoud van interactieve games, is in 2003 het PEGI (Pan-European Game Information) classificatiesysteem ontwikkeld. Het PEGI systeem is gericht op de bescherming van minderjarigen, door ouders met pictogrammen te informeren over welke games niet geschikt zijn voor kinderen onder de aangegeven leeftijd. Dit systeem van zelfregulering wordt ondersteund en gedragen door de grote game console producenten, uitgevers en ontwikkelaars in Europa.
De afgelopen jaren ontdekken steeds meer Nederlanders gaming als aantrekkelijke vorm van vrijetijdsbesteding. Naast entertainment kleven er aan het spelen van games meer positieve aspecten; het vergroot onder andere je kennis van nieuwe computertechniek, ruimtelijk inzicht en overzicht in complexe situaties. Om meer bekendheid te geven aan de positieve aspecten van games startte de NVPI in 2007 de campagne ‘Vitamine G: Gamen is Goed!’
Binnen de campagne speelt ook de PEGI classificatie een belangrijke rol. Goede voorlichting stimuleert verantwoord en positief gamegedrag en is essentieel voor ouders en beïnvloeders van kwetsbare groepen zoals kinderen en jongeren. Vanuit deze overtuiging is ‘Vitamine G: Gamen is Goed’ namens de entertainmentindustrie betrokken bij de totstandkoming van duidelijke leeftijdsaanduiding en voorlichting op Free Gaming.