Morgen begint in Amsterdam The Next Web 2008. Het belooft het grootste online evenement ooit binnen de landgrenzen van de Lage Landen gehouden te worden. The Next Web zal qua impact, bekendheid en grootte willen en misschien wel kunnen concurreren met de ‘grote’ conferenties in Europa zoals Le Web (Parijs), Web 2.0 Expo (Berlijn) en LIFT (Geneve).
Dutch Cowboys zal de komende dagen in het teken staan van The Next Web. In aanloop naar dit congres is er al een en ander geplaatst op Dutch Cowboys en op andere online en offline media. Tijd voor een overzicht.
De organisatoren
Het drietal Patrick de Laive, Boris Veldhuijzen van Zanten en Arjen Schat organiseert alweer voor het derde jaar deze conferentie. De ‘mannen in de witte pakken’ hebben een kleine organisatie voor een dergelijk grote conferentie. Maar de budgetten zijn laag, dus een grote crew is niet mogelijk. Het evenement zijn ze ooit begonnen omdat ze zelf een startup wilden lanceren. Daarom geven ze nu startups de kans om zichzelf te laten zien.
Naar aanleiding van een opmerking van Kevin Rose dat hij zijn snor zou laten staan dachten de mannen dat het leuk zou zijn als zij dat ook zouden doen. Bijgaande foto (bron: bomega.com) geeft een idee van hoe het er dan uit zou zien. Tot op heden hebben we bij Rose echter nog niet veel extra haartjes op zijn bovenlip ontdekt…
De jacht op kaarten
Het kaartje van € 750,- bleek opvallend genoeg een minder groot probleem voor de buitenlanders dan voor de Nederlandse bezoekers. Nederlanders willen graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Op zich is daar niks mis mee, maar het levert wel interessante taferelen op. De organisatoren werden bedolven onder aanvragen voor gratis kaarten of kaarten met korting. Het is niet overdreven te stellen dat ze hier ‘moe’ van werden.
Ze konden onmogelijk op al deze aanvragen ingaan dus was het antwoord meestal ‘nee’. Toch waren er meerdere constructies die ervoor zorgden dat de bezoekersaantallen harder leken te stijgen dan de inkomsten.
Verschillende initiatieven kwamen van de grond om aan kaarten te komen. Je kon studentenkorting of bloggerskorting krijgen en er werden zelfs eenmansacties opgezet, ook via Dutch Cowboys is het mogelijk kaarten met korting te bestellen.
Een van de meest in het oog springende initiatieven kwam daarbij van Arne Hulstein en Erwin Blom, daarbij geholpen door Lucien Burm. The Next Web is een conferentie die gaat over de toekomst van het web. Vandaar dat startups zeer belangrijk zijn. Wat zich uit in de start up presentations. Daarnaast is er een ‘Company Area’ waar start-ups zichzelf kunnen presenteren in ‘booths’.
Naast deze startups zijn er in Nederland nog vele kleine startups die elke cent moeten omdraaien. Na een conversatie op Twitter zetten Hulstein, Blom en Burm PitchStorm.tv op. Hier konden startups een videopitch van vijf minuten insturen. Daartegenover kon iedereen geld ‘doneren’ om de winnaars naar The Next Web te laten gaan. De organisatie van de conferentie zelf verdubbelde vervolgens dit bedrag. Uiteindelijk kregen 16 startups een toegangskaart.
Wi-Fi
Een andere discussie die speelde was de discussie over Wi-Fi. Tijdens conferenties is het een goed gebruik ‘live’ te bloggen en twitteren. Dit geeft ook een conferentie een extra ‘boost’ omdat op die manier veel extra aandacht wordt gecreëerd voor een conferentie. In aanloop naar de conferentie kwamen geruchten boven drijven dat er géén Wi-Fi zou zijn op The Next Web. De organisatoren zouden vinden dat dat alleen maar zou afleiden van wat er op het podium zou gebeuren. Het leverde veel discussie op. Met name een posting van Stoweboyd leverde veel rumoer op omdat die de organisatoren rechtstreeks aanviel. Boris Veldhuijzen van Zanten gaf uiteindelijk uitkomst in een post op de website van de Next Web: Ja, er is Wi-Fi.
De sprekers
Goede sprekers zijn van groot belang bij een conferentie. Het trekt het publiek. Of je daadwerkelijk iets nieuws hoort van de sprekers is altijd afwachten, maar inspirerende sprekers zullen altijd een toegevoegde waarde hebben.
Het rijtje sprekers op The Next Web mag indrukwekkend genoemd worden. In de loop van het afgelopen half jaar druppelden langzamerhand steeds meer namen binnen van sprekers. Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn onder meer:
Robert Scoble. Deze blogger, technisch evangelist en zeer frequent twitteraar volgt elke online ontwikkeling op de voet. Hij kan als geen ander zijn licht laten schijnen over wat er staat te gebeuren in de toekomst van het web, omdat hij alles, maar dan ook alles, uitprobeert.
Garrett Camp. Dutch Cowboys kreeg van The Next Web de primeur van zijn komst. Camp is een van de oprichters en CEO van Stumbleupon. Camp zal ingaan op trends die hij ziet in social search, social networks, wikis, recommendation engines en mobiel en local. Camp verschijnt bijna nooit op conferenties, dus zijn aanwezigheid is uniek.
Leah Culver. Pownce is een van de micro-blogging tools op het web en naast Twitter een van de populairste, terwijl nog geen jaar oud. Culver is een van de oprichters en Lead Developer.
Chris Saad. Saad is de oprichter van DataPortability.org. Hij kan ingaan op het online delen en ‘meenemen’ van applicaties en data.
Jessica Mah. Mah is een van de opvallendste verschijningen op The Next Web. Niet alleen omdat zij een vrouwelijke entrepeneur is, maar ook omdat zij de jongste spreker is. Met haar 17 jaar is zij heel jong al heel succesvol.
Het rijtje sprekers is nog veel langer. Op de website van The Next Web kun je alle sprekers zien.
Diggnation
Het werd op Dutch Cowboys al eerder aangekondigd. Tijdens de conferentie zal op donderdagmiddag ‘live’ een aflevering van Diggnation worden uitgezonden. De oprichter van Digg, Kevin Rose (die ook op het podium geïnterviewd zal worden door Scott Rafer van MyBlogLog) zal samen met zijn ‘partner in crime’ Alex Albrecht voor het eerst Diggnation live doen. Tot op dit moment waren alleen opgenomen uitzendingen van dit populaire ‘videobloggen’ terug te zien. The Next Web beleeft de primeur van de live uitzendingen.
Startup presentations
The Next Web is ook met name interessant voor investeerders en startups. Zij kunnen elkaar op dit event treffen. De 24 ingeschreven startups krijgen de kans om in vijf minuten hun verhaal te ‘pitchen’ voor een groot publiek en de aanwezige investeerders. In vier blokken van zes presentaties zullen de startups aan het publiek getoond worden. De snelheid van e.e.a. belooft het interactief en interessant te houden. De startups hebben zich in aanloop naar het congres al kunnen profileren op de website van The Next Web.
The Next Web Awards
Er zijn al heel veel Awards te winnen in de wereld. Ook The Next Web doet hier vrolijk aan mee. Op de conferentie worden de The Next Web-Awards uitgereikt. Deze worden georganiseerd in samenwerking met TechCrunch. Je kan stemmen op “he most Entertaining site. Best Company & social site. Most influential Web Celebrity and Weblog. Rookie of the year service and best On-stage Start-up at The Next Web Conference”. In de categorie Weblog is onder meer Dutch Cowboys genomineerd! Een van de genomineerden, Hyves, zorgde er zelfs voor dat de servers van The Next Web crashten.
Netwerken
Zoals aangegeven is een van de interessante onderdelen van een dergelijke conferentie het netwerken. Dat is een van de belangrijkste redenen om live aanwezig te zijn op het event. The Next Web wil dit ondersteunen. Dit doen ze op verschillende manieren. Meer dan bij andere conferenties is er ruimte in het programma vrijgemaakt voor het netwerken. Het programma is minder ‘vol’ dan bij andere conferenties. Er is bovendien op de vrijdagochtend een open coffee, er is een “High Flyer Competition” waardoor je in contact kan komen met investeerders en er is zelfs een speciale “Women on The Next Web Meetup” georganiseerd door Simone van Iens.
Naast deze activiteiten wordt er rondom The Next Web nog meer georganiseerd. De Open Coffee is open voor iedereen, ook de niet bezoekers. De Next Web Dinner en aansluitende party in Odeon op vrijdagavond is dat niet. Daar kunnen alleen geregistreerde bezoekers naar toe. Op zaterdag tenslotte worden nog een coffee-meeting bij E-buddy en een Barcamp in het Volkskrantgebouw georganiseerd.
Er is genoeg te doen dus de komende drie dagen. De kans bestaat dat je zelfs ‘verzuipt’ in alle mogelijkheden. The Next Web organisatie probeert haar bezoekers hierbij te helpen door het opzetten van een online ‘Confnetwork’. Geregistreerde gebruikers kunnen hier zien wie er komt, afspraken maken en mensen vinden met wie je wil connecten.
Dutch Cowboys en The Next Web
Er staat duidelijk een hoop te gebeuren de komende dagen in Amsterdam. Dutch Cowboys zal uitgebreid verslag gaan doen van deze conferentie. We zullen uiteraard de verschillende sessies verslaan, er zullen video’s gemaakt worden en ook foto’s zal je terug kunnen zien op Dutch Cowboys. Hierbij kan je zelf via je MobyPicture-account meedoen (wel even vinkje plaatsen). Naast deze foto’s zal ook een Flickr-feed op de website te zien zijn.
Gezien de interessante sprekers zullen we proberen een aantal van deze sprekers voor de camera’s van Dutch Cowboys te krijgen. Deze interviews zal je dan later terug kunnen zien op de website. We zijn momenteel hard bezig om ook enkele van deze interviews live te kunnen gaan brengen via een live-stream. Hiervan houden we jullie op de hoogte.
Ben je zelf aanwezig op The Next Web? Stuur dan je foto’s via Mobypicture naar de website. En kom ook even langs in de speciaal ingerichte DC-stand. Ben je er niet? Hou dan de website twee dagen lang in de gaten en kom alles te weten over The Next Web. De NOS gaat bovendien een live stream leveren dus dan kan je ook nog alles bekijken.