Een avondje bioscoop kan eigenlijk altijd wel. Lekker een filmpje of serie kijken met vrienden onder het genot van een zak chips en een beker cola. Maar wat als je dat voortaan ook thuis kan?! Een thuisbioscoop hoeft niet duur te zijn en toch heb je dan prima kwaliteit om naar te kijken en te luisteren.
In 1950 werd de thuisbioscoop erg populair met de komst van de Kodak 8mm projector. Dit was de eerste betaalbare projector die in de verkoop kwam. Deze Kodak was een draagbare projector met een draagbaar scherm. Bij dit systeem zat er wel nog geen geluid bij en toch was het de eerste echte thuisbioscoop. Deze werd veelal gebruikt voor vakantiefilms en filmpjes van feestdagen met familie. In de jaren tachtig werd er voor het eerst een thuisbioscoop geïnstalleerd in Amerika. Tijdens deze jaren kwam ook de ontwikkeling van de
LaserDisc, de voorganger dan de cd. In de jaren negentig kregen steeds meer mensen hun eigen home cinema sets, laserdiscs en VHS. En nu in 2014 hebben we beamers, grote schermen en zelf gemaakte bioscopen thuis.
Maar hoe bouw je nou je eigen bioscoop thuis? Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Veel te duur en er is ook geen plek voor. Maar mocht je toch een kamer over hebben of plek om iets aan de muur te hangen dan kun je toch je eigen thuisbioscoop maken. Wat je nodig hebt zijn deze vijf dingen:
1. Een goede projector
Er zijn veel verschillende
beamers bij Staples te koop, maar waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van zo’n apparaat is of hij geïntegreerde speakers heeft, of hij een LED-technologie heeft en op wat voor scherm hij het beste projecteert. Vaak is een beginners set voor een home cinema set net zo duur als een projector met scherm.
2. Het scherm
Het scherm waarop geprojecteerd wordt is ook van belang. Want je wilt wel fatsoenlijk beeld als je lekker een filmpje gaat kijken met z’n allen. Er zijn veel verschillende schermen waar je op kan projecteren. Het hangt ook van de ruimte af waar je wilt gaan kijken. Als je niet veel ruimte hebt is het makkelijk om een oprolbaar scherm te kopen. Heb je een leegstaand kamertje in je huis dan is een vast scherm wel beter. Dit zijn kwalitatief betere schermen en je hebt geen gedoe met het steeds opzetten van alles.
3. Speakers
Bij een film hoort goed geluid. Met goede speakers beleef je een film veel meer. Slecht geluid kan een film echt verpesten. Er zijn ook beamers met ingebouwde speakers, dus daar moet je ook op letten bij de aanschaf van een beamer. Het gaafste om te hebben is een surround systeem. Als je in de film buiten beeld iets gebeurt wat van achter hoort te komen hoor je dat geluid ook achter je in de ruimte.
4. Video en audio aansluitingen
Als je alle apparatuur gaat kopen moet je ook goed letten op welke aansluitingen er allemaal op zitten. Want als je alles hebt gekocht en je kan er niks mee is het ook zonde. Een Blu-Ray speler of HTPC (met dit apparaat kun je video’s streamen, downloaden en rustig naar RTL XL of Uitzendinggemist.nl kijken) zijn de beste opties om erbij aan te schaffen.
5. Omgeving
Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar de omgeving van je thuisbioscoop. Een rustige ruimte met comfortabele stoelen is best wel fijn als je film wilt kijken. Je kan het zelf nog verder uitbreiden als je wilt.
De laatste zestig jaar is er flink wat veranderd wat betreft thuis films kijken. Van primitieve draagbare projectors en schermen naar je eigen home cinema set. Dit is een flinke ontwikkeling en we blijven maar innoveren de komende jaren. De komst van
Netflix, YouTube, iTunes en een hoop downloadsites krijgen we steeds meer mogelijkheden om thuis je eigen bioscoop te beginnen.