De ene dag stond hij voor de American dream: Aaron Hernandez was een NFL-Superbowl-superster met een dochtertje, een prachtige vrouw en miljoenen op de bank. Maar hij bleek een duistere kant te hebben. Deze man was zoals Jambers het zou stellen overdag een topatleet en ‘s avonds een gangster. In Netflix-serie Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez wordt uiteengezet hoe deze American footballspeler te werk ging, inclusief de nodige plottwists. Dit moet je weten voor je gaat kijken.
Eén van de belangrijkste tips die we je kunnen meegeven, dat is om in ieder geval niet te lezen wat er allemaal is gebeurd. We zullen in dit artikel ook niets spoilen. De documentaire is voor ons ‘buitenstaanders’ in Nederland waarschijnlijk een aanzienlijk grotere eyeopener dan voor Amerikanen die over deze man al de nodige nieuwsberichten voor de kiezen hebben gekregen.
Wat de 3-delige Netflix-docu zo bijzonder maakt, is dat er veel facetten van Aaron naar voren komen. Echter lijkt het eigenlijk helemaal niet zo om deze man te gaan, maar om een veel groter probleem dat voornamelijk in Amerika speelt. Dat het is ingepakt in een documentaire over moorden, dat is een gedurfde keuze. Het is overigens geen documentaire die de journalistieke regels van hoor- en wederhoor heeft toegepast, dus je hoort verhalen direct van enkele bronnen, maar nooit direct van de man zelf.
Ook lijkt de documaker geen stelling in te nemen, want er worden meerdere verhalen verteld die verder geen duiding krijgen aan het einde. Misschien omdat die antwoorden er niet zijn, maar misschien omdat de verhalen zo uiteenlopen dat er geen conclusie aan te hangen is.
De documentaire mist ook wat context die mogelijk wel belangrijk is. Aaron was bijvoorbeeld niet volledig Puerto Ricaans: hij was half Italiaans door zijn moeders kan. De vader van Aaron blijkt geen lieverdje te zijn. Als student is hij door de politie ondervraagd omdat hij werd verdacht een politieagent te hebben vermoord.
Toen Aaron al was geboren was hij gearresteerd nadat hij cocaïne probeerde te kopen van een agent. Vaders had een alcoholprobleem die zijn kinderen mishandelde. Ook Aaron zou een stevige drinker zijn geweest, zelfs toen hij professioneel football-speler werd. Daarnaast had het gezin veel schulden en waren zelfs bankroet, iets dat allemaal niet naar voren komt in de docu.
Wat niet in de docu naar voren komt, is hoe de mensen om Aaron heen zijn behandeld in die tijd. Een journalist die research naar hem deed kreeg ‘fanmail’ in de vorm van haatberichten met “je zou verkracht moeten worden” en “we komen eraan, oude lesbische k*t”. Het overkwam ABC-journalist Michele McPhee, die meent dat deze documentaire doet alsof ze de duivel zelve is. McPhee meent bovendien dat de documentairemaker bepaalde stukken bewust heeft weggelaten: stukken van een radio-interview waaruit blijkt dat deze journalist een link legt tussen het gedrag van de football-speler en de problemen waarmee hij worstelde.
Net als dat de docu geen uitsluitsel op dingen kan geven, kunnen wij dat in dit geval ook niet. Maar we kunnen je wel vast waarschuwen dat deze documentaire een must-see is, die fascinerend genoeg tegelijkertijd alle kanten op schiet. Een beetje houvast had fijn geweest, maar zoals je zal zien is dat in dit verhaal misschien wel onmogelijk om te bewerkstelligen.