Entertainment13.01.2020

Waarom The Circle de guilty pleasure is van het moment


Misschien heeft de streamingdienst het al aan je aangeraden, maar mocht het je ontschoten zijn: The Circle op Netflix kijkt lekker weg. Deze guilty pleasure-reality wedstrijd draait om een aantal jonge mensen die allen in een eigen appartementje via social media moeten zorgen dat ze de hoofdprijs van 100.000 dollar winnen.

Wat is The Circle?

Eerst even een korte The Circle-uitleg: in deze serie betrekken een aantal jongeren allemaal een eigen appartement in een appartementencomplex. Ze zien elkaar niet, ze kennen elkaar niet en ze krijgen allemaal de opdracht een soort profiel te maken alsof ze op Instagram zitten. De een kiest ervoor om helemaal zichzelf te zijn, de ander verschuilt zich achter de foto’s van een model. Mensen kunnen elkaar profiel zien en met elkaar chatten: in groepsverband of privé. Dat is de basis.

Verder zijn ze allemaal aan het rommelen in hun appartementjes, want soms krijgen ze wel eens een gekke opdracht van The Circle. Dan moeten ze een schilderij maken of een taart bijvoorbeeld. Iets dat ze vervolgens mogen delen met de rest, tot eenieders hilariteit. Het is allemaal heel erg schattig: veel mensen zijn heel erg medelevend naar elkaar en in een vrij korte tijd en alleen door tekst bouwen de mensen echt banden. Ze moeten elkaar echter ook van een cijfer voorzien. De best beoordeelde twee krijgen vervolgens de macht om iemand te blokkeren: weg te sturen dus. En er staat veel op het spel: 100.000 dollar.

Buzz rond The Circle

Het is een beetje een vreemd concept: niet alleen The Circle zelf, maar ook de manier waarop de afleveringen online verschijnen. In de eerste week van januari kregen we er vier, in de tweede week nog eens vier en we verwachten de laatste vier aanstaande woensdag. Dan is het eerste seizoen van het programma alweer afgelopen. Er is echter zoveel buzz rondom dit interessante sociale experiment, dat we nog wel een seizoen verwachten. Hopelijk tien.

Terwijl je ernaar kijkt gaat er waarschijnlijk regelmatig door je heen: wat doen die mensen toch de hele dag? De meeste kandidaten zitten constant op dezelfde plekken: Sammie is vaak in bed te vinden, Chris aan de keukentafel en Shubham staat altijd midden in zijn woonkamer. Het voelt daardoor vaak heel nutteloos, maar dat is het allerminst. Deze serie legt namelijk het vergrootglas op social media.

Zo kun je in The Circle zijn wie je maar wil. Zo zijn er meerdere kandidaten die hun vrienden catfishen: ze gebruiken de foto’s van een ander. Bij de één gaat het nog verder en neemt hij ook een typetje aan in zijn reacties in de groepschat (de manier waarmee mensen communiceren), terwijl een ander juist helemaal zichzelf is, alleen liegt over zijn of haar uiterlijk.

The Circle en Social Media

Uiteindelijk is de kracht van The Circle de herkenbaarheid. Iedereen heeft inmiddels wel eens een gesprek gehad via internet met een compleet onbekende. Iedereen heeft steeds keuzes gemaakt in hoeverre ze veel of weinig van zichzelf laten zien en uiteindelijk heeft iedereen in een online gesprek wel eens het gevoel gehad een risico te nemen. Het is bovendien natuurlijk een grote les in social media. Enerzijds is het heel oppervlakkig, terwijl je tegelijkertijd ziet dat mensen die elkaar beter leren kennen ook echt een diepere connectie kan opbouwen. Er zit meer onder alle oppervlakkigheid.

Het is ook iets dat spelers zich constant moeten afvragen: is wat iemand zegt waar, is iemand wel eerlijk en kan ik iemand wel vertrouwen? Het meeleven met je favoriete personage is heerlijk, je vergeeft ze zo dat ze mega-overdreven reageren op alles wat ze overkomt en standaard antwoorden geven in oneliners. Een nieuwe stemronde wordt steevast beantwoord met een OMG! Sowieso stikt de serie ervan: vooral de eerste aflevering waarin iedereen zijn appartement betrekt is erg Amerikaans. Alles is bijzonder, alsof ze nog nooit een keuken, eettafel of televisie hebben gezien.

Een tikkie overdreven

Misschien helpen die overdreven reacties juist wel om de serie extra mooi te maken op het moment dat iemand een zwakte toont of liefdevol op iemand reageert. Er wordt veel gefaket in deze serie, maar tegelijkertijd straalt er veel echtheid vanaf. Omdat je niet direct veel te weten komt over de deelnemers, kun je je makkelijker inleven. Dus op het moment dat twee kandidaten een zoen delen, hoe vreemd het ook in zijn werk ging, zit je mogelijk glimlachen op de bank, precies wetend hoe het voelt om zo’n eerste zoen te delen.

Bovendien zijn ze zeker niet allemaal vrienden, het is ook heerlijk om lekker even op iemand af te geven. Of om het een beetje zielig te vinden als een man die zich voordoet als vrouw ineens verzonken raakt in een girlchat over menstruatie en daarbij ook nog iets helemaal verkeerds toevoegt.

Leuk detail: de presentatrice van de show, die eigenlijk vooral als gevatte voice-over fungeert, is Michelle Buteau. Ze is comedian en was onder andere te zien in de Flixfilm Always Be My Maybe. Plus, ze is getrouwd met een Nederlander. De fotograaf Gijs van der Most is de gelukkige. Samen hebben ze een meubelwinkel genaamd Van Der Most Modern in Bushwick, New York.

Niet opgenomen in Amerika

Mocht je trouwens denken dat deze serie in de States is opgenomen: niets is minder waar. De appartementen van The Circle zijn te vinden in Manchester, Engeland (en ze kosten 145.000 pond per stuk). Dat is niet vreemd, want het concept komt ook uit Engeland: op Netflix zie je de nieuwe Amerikaanse versie van iets dat dus al meerdere seizoenen in Groot-Brittannië heeft gehad.

Uiteindelijk zitten kandidaten die er van begin tot einde in zitten slechts 15 dagen, al is drie weken in je eentje opgesloten zitten in een appartement zonder telefoon of contact met wereld buiten het appartementencomplex natuurlijk wel intens. Het is overigens niet zo dat de deelnemers echt 24/7 worden gefilmd: ze kunnen om privacy vragen aan de producenten, waarbij deze de camera’s de andere kant op draaien. Bovendien mogen ze wel boeken, muziek en spellen meenemen om zich te vermaken.

The Circle is een serie die menig nuchtere Nederlander waarschijnlijk af zal zetten na tien minuten hysterie, maar iedereen die verder durft te kijken zal zien dat er veel diepere lagen te vinden zijn in deze ogenschijnlijk superficiële serie. OMG, wat een heerlijke guilty pleasure.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Netflix

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Only Murders in the Building is een enorm charmante serie, maar misschien is die wel iets te charmant. De Disney+-serie (die stiekem van Hulu is) vertelt een verhaal over drie mensen die in hetzelfde gebouw wonen en een...

Entertainment02.04.2024

Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij

Het is lang gehyped en nu staat het op Netflix: 3 Body Problem, een serie gebaseerd op de roman van Liu Cixin: de zeer succesvolle roman van deze Chinese schrijver. Dat is echter niet de enige reden waarom er zo naar wer...

Entertainment22.03.2024

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Ze is een vergeten actrice die er een nogal heftige levensstijl op nahoudt: Marissa Marcel (gespeeld door Manon Gage) en jij moet natuurlijk volledig in het leven van deze gevallen ster duiken, want er is wat mysterie om...

Gaming20.03.2024

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Netflix verbergt meer dan 1100 titels aldus onderzoek van Streamwijzer

Volgens onderzoek van Streamwijzer blijkt dat Netflix meer dan 1.100 films en series achterhoudt voor Nederlandse kijkers wanneer hun accounttaal is ingesteld op Nederlands. Een eenvoudige verandering naar Engels kan het...

Entertainment19.03.2024

Netflix verbergt meer dan 1100 titels aldus onderzoek van Streamwijzer