Jiro Dreams of Sushi, Fyre, 20 Feet from Stardom, Blackfish: er zijn genoeg fantastische documentaires op Netflix te vinden. Maar nu de herfst aanbreekt en we wat langer binnenblijven, mogen die best wat langer duren. Dit zijn interessante docu-series op Netflix die lekker wegkijken.
Het is vijftig jaar geleden, maar als je weet dat er onrecht is, dan is dat eigenlijk maar een korte tijd. In The Keepers wordt vreemde verdwijning van de later dood gevonden Cathy Cesnik onder de loep genomen. Haar moordenaar werd nooit gevonden, maar daar gaat deze docu-serie eigenlijk helemaal niet over. Er wordt namelijk al gauw duidelijk dat er iets groters gaande is, namelijk een misbruik binnen de katholieke kerk. In zeven afleveringen kun je je verbazen over welke narigheid men gewoon wegstopte.
Iets luchteriger is Losers, waarin sportlegendes vertellen over de meest gênante, pijnlijke en bizarre verhalen van sporters. Het verhaal over een wedstrijd hondenslee rijden is enorm fascinerend, maar er zijn meer opzienbarende verhalen over die sportwereld, vol gedreven mensen die soms jarenlang trainen om hun carrière alsnog in rook te zien opgaan. In acht afleveringen zie je steeds een ander verhaal van een andere sporter, dus als je iets niet zo boeiend vindt dan kun je gewoon skippen naar de volgende.
Hij heeft net een Emmy gewonnen: Our Planet. Het is het antwoord van Netflix op de zeer geroemde en geliefde Earth/Planet Earth-reeks, die al door meer dan dertig miljoen mensen is bekeken. Our Planet zoomt daarbij ook meer in op hoe wij met onze aarde omgaan en wat dat voor gevolgen heeft. Je ziet wat de invloed is op dieren zoals narwhals, ijsberen en witte dolfijnen. Geweldig gefilmd en duidelijk opgetekend.
Het is misschien wel de meest besproken docu-reeks op Netflix allertijden: Making a Murderer, vertelt in 20 afleveringen (hoewel vooral de eerste tien de moeite waard zijn) het verhaal van Steven Avery, die wordt verdacht van moord en verkrachting. Een verhaal vol vreemde plotwendingen, dat bizar genoeg draait om echte mensen die tot op de dag van vandaag een ander leven hebben door dit akelige verhaal rondom de vermissing van Teresa Halbach.
De kwaliteit van Follow This is niet heel hoog en het is ook erg veel borstklopperij van website Buzzfeed, maar de onderwerpen die in deze docu worden aangesneden bieden een kijkje in werelden waar je waarschijnlijk geen idee van hebt en die leuke koffieautomaat-praat kunnen zijn. Er zijn inmiddels twintig korte afleveringen, die onderwerpen bespreken zoals mannenrechten, ASMR en electrische scooters.
Explained lijkt ergens een beetje op Follow This, omdat het ook per aflevering weer een heel ander onderwerp aansnijdt. Hier wordt echter nog meer een wetenschappelijke invalshoek gekozen en is het meer een soort infographic in serievorm in plaats van dat een journalist wordt gevolgd op zoek naar antwoorden. Explained vertelt je meer over eSports, diëten en cryptocurrency bijvoorbeeld. Het tweede seizoen is inmiddels gestart. Daarnaast is er ook The Mind Explained, wat meer de invalshoek van populaire wetenschap, zo worden vragen beantwoord als: waarom dromen we en waarom kunnen we niet onthouden wat er in de koelkast staat.
Deze reeks begint met een zeer schokkende video-opname van een man die met een bomvest zit en met de politie overlegt (en ze waarschuwt) over dit gegeven. Wat volgt is een uiteenzetting van hoe die man daar zo heeft kunnen komen en wat zijn relatie was met de mensen om hem heen. Het heet Evil Genius, maar je zal je gedurende deze hele docu afvragen wie dan een genie is, want het lijkt erop dat niemand erg snugger is in dit verhaal. Doortrapt? Dat wel.
Het blijft een verhaal zonder einde, een verhaal waarin je je niet kunt voorstellen wat er allemaal fout is gegaan. Zijn de ouders van de verdwenen Madeleine McCann schuldig? Misschien niet aan de eventuele moord op hun dochter, maar hadden ze als ouders geen andere oplossing kunnen bedenken dan hun kinderen alleen op een hotelkamer achter te laten? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen in The Disappearance of Madeleine McCann, waarin een van de meest besproken verdwijningszaken ooit nog eens duidelijk wordt naverteld.
Knock Down the House is iets heel anders, al lopen hierin ook de emoties hoog op. Deze award-winnende documentaire is geen serie, maar slechts één lange aflevering, maar we willen hem je niet onthouden. Knock Down the House volgt vier vrouwen die geen grote bedragen op de bank hebben of politieke ervaring op hun cv, maar die toch campagne voeren. Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush en Paula Jean Swearengin zijn allemaal gedreven om de wereld beter te maken, maar doen dat zeker niet allemaal op dezelfde manier. Wat deze documentaire zo heerlijk maakt, is dat hij feel-good is. Ondanks dat het buiten koud, donker en guur is, hoef je -als het aan Knock Down the House ligt- zeker niet bij de pakken neer te gaan zitten.