Entertainment31.12.2019

​The Witcher 3 is nog nooit zoveel gespeeld als nu


UPDATE – Inmiddels is duidelijk dat de game The Witcher 3 zoveel meer wordt gespeeld, dat het zelfs het record breekt van toen het spel net uit was. Dat is erg bijzonder, want het spel is verschenen in mei 2015. Niet vaak wordt een game die zo lang geleden verscheen, alsnog meer gespeeld dan ooit.

Een recordbrekende opleving op Steam

Uit cijfers gebaseerd op Steam blijkt dat The Witcher 3: Wild Hunt een enorme opleving beleefd. In slechts tien dagen tijd is het aantal spelers verdrievoudigd. Zondag speelden op Steam 93.800 mensen de game, wat ongeveer gelijk is aan toen het spel in mei 2015 verscheen. Maandag werd dat echter nog meer en waren er 94.600 gamers die zelf weer eens in de voetsporen van Geralt wilden treden. Waarschijnlijk is het zelfs nog veel meer, want dit zijn slechts de PC-gamers. Van consoles is geen informatie bekend.

Er zijn meerdere oorzaken die de opleving kan hebben. Enerzijds zal het uiteraard worden getriggerd door The Witcher op Netflix, de serie waarin Henry Cavill in de schoenen van Geralt of Rivia is gestapt. Een high fantasy-serie met middeleeuwse aspecten, maar ook veel magie en monsters die je nooit eerder zag. Hoewel er mensen kritisch zijn op de reeks, is The Witcher op Netflix over het algemeen zeer goed ontvangen. Niet alle personages worden even goed uitgelegd en krijgen evenveel achtergrondverhaal, maar de vechtscènes zijn indrukwekkend, het verhaal is weer net even wat anders en Cavill blijkt toch een overtuigende Witcher te zijn, ondanks zijn opgebouwde reputatie als Superman. Ook het catchy lied uit de serie: Toss a coin to your Witcher is heel populair.

The Witcher 3: een van de beste games van het decennium

Er is echter nog een reden te bedenken waarom meer mensen The Witcher 3: Wild Hunt weer oppakken. Dat is dat het spel door het einde van het decennium in veel artikelen voorkomt. The Witcher 3 is niet de beste game van de afgelopen tien jaar, maar is toch in veel top 10’s en top 20’s te vinden.

De serie is gebaseerd op de boeken, maar kent vele hints en verwijzigingen naar de games. Bijvoorbeeld het iconische moment waarop Geralt een bad neemt is iets dat zelfs al in de trailer van de Netflix-reeks voorbij kwam. Die boeken, geschreven door de Poolse auteur Andrzej Sapkowski, vinden gretig aftrek, zo blijkt uit een tweet van de maker van de serie, Lauren Schmidt Hissrich:

De Netflix-serie schijnt ook goed bekeken te zijn, hoewel het streamingplatform hierover geen cijfers naar buiten brengt. In ieder geval is voor het eerste seizoen ook maar van start ging al een tweede seizoen aangekondigd, dus er is tenminste alweer een zak coins naar The Witcher gegooid.

ORIGINELE ARTIKEL – De game The Witcher 3: Wild Hunt beleeft een opleving door de succesvolle serie The Witcher op Netflix. Er is niet zo’n hoog aantal gamers online geweest sinds 2015. Het gaat dan om spelers op Steam.

Drie keer zoveel spelers

Steam Charts toont aan dat er maandag meer dan 50.000 spelers op de PC de derde Witcher-game speelden. Dat is aanzienlijk meer dan normaal, want het laatste half jaar waren dat er gemiddeld 13.000. Alleen in juli schoot het aantal spelers tijdelijk omhoog: waarschijnlijk omdat de Netflix-serie toen werd onthuld op San Diego Comic Con.

De laatste keer dat het aantal spelers op PC zo hoog was, dat was toen de DLC Blood and Wine uitkwam. De reden is de Netflix-serie van The Witcher, die helemaal niet op de games maar juist op de boeken is gebaseerd. Die boeken zijn geschreven door de Poolse auteur Andrzej Sapkowksi en die wisten ontwikkelaar CD Projekt Red te inspireren tot een gameserie die heel succesvol bleek.

The Witcher op Netflix

De Netflix-serie van Lauren Schmidt Hissrich wordt gemengd ontvangen. Enerzijds wordt de reeks neergesabeld door critici, anderzijds is een groot deel van het publiek er wél enthousiast over. De serie is in ieder geval heel mooi gemaakt, dat staat buiten kijf. En dat doet weer denken aan de games, waardoor mensen die toch weer oppakken.

Wat ook kan helpen, dat is dat hoofdrolspeler Henry Cavill niet onder stoelen of banken steekt dat hij enorm fan is van The Witcher. Niet alleen van de boeken, want hij heeft naar eigen zeggen The Witcher 3: Wild Hunt meerdere malen uitgespeeld. Hij heeft zelfs de stem van Geralt of Rivia proberen op dezelfde wijze te brengen als stemacteur Doug Cockle deed in het spel.

Cyberpunk 2077

De game kun je steeds weer opnieuw spelen, maar CD Projekt Red is nu wel even met iets anders bezig: dat brengt over een paar maanden het futuristische Cyberpunk 2077 uit. Mocht je The Witcher op Netflix erg kunnen waarderen, dan is er goed nieuws: er is al een tweede seizoen aangekondigd.

We waren vorige week aanwezig bij de screening van de eerste aflevering van de serie, waarover je hieronder meer leest.

Er ligt nogal wat druk op de schouders van Lauren Schmidt Hissrich. Zij maakt de Netflix-serie The Witcher, bekend van de games, maar gebaseerd op de boeken. Vandaag verschijnt het eerste seizoen op Netflix: het tweede is al aangekondigd. Gisteren werd de eerste aflevering getoond aan een select gezelschap en wij waren erbij.

witcher1
witcher1

The Witcher in Amsterdam

De Beurs van Berlage in Amsterdam was speciaal voor The Witcher omgetoverd tot een Witcher-walhalla: helemaal in middeleeuwse/fantasy-stijl. Er was een weelderig bos nagebouwd, er was een vuurspuwer, een engel-achtige dame op een schommel die zo uit de Droomvlucht leek te zijn gevlogen en een engerd met een levenloze dame naast zich. Er waren troubadours en muzikanten om die echte tavernesfeer neer te zetten en je kon een 3D-gifje laten maken bij een goedgevulde tafel met eten en kelken. Kortom, de sfeer zat er goed in en de acteurs maakten dit feestje helemaal compleet.

Het hoogtepunt van de avond was natuurlijk het exclusief kunnen zien van de eerste aflevering van The Witcher, waarin Superman-acteur Henry Cavill de hoofdrol van Geralt of Rivia speelt. Geralt is een hekser (Witcher dus) en hij gebruikt magie om te doen wat hij denkt dat goed is. Hij wordt bovendien ingehuurd om monsters om te leggen. We werden dan ook in de eerste scène meteen getrakteerd op een hevige strijd met een spin-achtig waterbeest.

witcher3
witcher3

Een moedige keuze van Netflix en seriemaker Lauren Schmidt Hissrich, want dat betekent meteen met de billen bloot: hoe goed is de CGI? Die valt niet tegen. Af en toe zie je wel dat het computergemaakt is, maar over het algemeen is het gevecht geloofwaardig en trekt het je juist de aflevering in. Nadat Geralt weer op zijn paard Plötze (Roach) stapt, gaat het verhaal pas echt van start. Het draait namelijk niet alleen om The Witcher, maar ook om meerdere dames.

Twee van die dames waren in Amsterdam aanwezig om de aflevering aan ons te introduceren. De jonge Freya Allan was met haar 18 jaar wat verlegen op het podium, een schril contrast met wie ze op het scherm is: Princess Ciri, een dame van adel die door keihard te gillen de wereld om zich heen kan beïnvloeden. Van de andere dame die in Amsterdam aanwezig was zagen we deze eerste aflevering iets minder: Anya Chalotra is Yennefer of Vengerberg, een dame die enorm met zichzelf worstelt. Van haar gaan we veel meer zien in deze serie, maar in deze eerste aflevering moest er al zoveel worden uitgelegd, dat het waarschijnlijk een verstandige keuze is met haar even te wachten.

witcher4
witcher4

The Witcher werd voorafgaand aan de livegang van het seizoen al regelmatig vergeleken met Game of Thrones. Uiteraard niet helemaal eerlijk: het is inderdaad een fantasy-serie gebaseerd op boeken waarin de nodige geweld voorkomt, maar dat is waar het wel zo’n beetje ophoudt. The Witcher draait juist niet om de strijd om de macht. Geralt is een man die niet per se hoeft op te vallen. Tegelijkeritjd is The Witcher aanzienlijk theatraler. Geralt gaat er echt even voor staan om een dramatische blik te werpen of een oneliner uit te spreken. Ook de moeder van Ciri heeft duidelijk gevoel voor dramatiek, hoewel ze ironisch genoeg juist zegt dat als het er écht op aankomt, dat met veel meer drama gepaard zou gaan.

Als de eerste aflevering van The Witcher een goede graadmeter is voor de rest van de serie, dan heeft Netflix iets goeds in handen. Het is kwalitatief gezien een indrukwekkende reeks, want het is eraan af te zien dat de Flix hier veel geld in heeft gestoken. Tegelijkertijd is de vertelling nog wat rommelig: aan het einde van de eerste aflevering weet je dat The Witcher iets moet met Ciri, maar verder is het toneel waarin dat zich allemaal afspeelt nog wat chaotisch. Het is een manier van vertellen die niet aan iedereen besteed is, en waarvan de komende afleveringen echt wat meer zullen moeten blootgeven, zonder te voelen als fillers.

Het eerste seizoen The Witcher op Netflix bestaat uit 8 afleveringen, die allemaal per vandaag op de streamingdienst te zien zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Netflix

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Only Murders in the Building is een enorm charmante serie, maar misschien is die wel iets te charmant. De Disney+-serie (die stiekem van Hulu is) vertelt een verhaal over drie mensen die in hetzelfde gebouw wonen en een...

Entertainment02.04.2024

Bodkin belooft een betere Only Murders in the Building te worden

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij

Het is lang gehyped en nu staat het op Netflix: 3 Body Problem, een serie gebaseerd op de roman van Liu Cixin: de zeer succesvolle roman van deze Chinese schrijver. Dat is echter niet de enige reden waarom er zo naar wer...

Entertainment22.03.2024

​Netflix weekend-kijktip: 3 Body Problem komt heel dichtbij

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Ze is een vergeten actrice die er een nogal heftige levensstijl op nahoudt: Marissa Marcel (gespeeld door Manon Gage) en jij moet natuurlijk volledig in het leven van deze gevallen ster duiken, want er is wat mysterie om...

Gaming20.03.2024

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Netflix verbergt meer dan 1100 titels aldus onderzoek van Streamwijzer

Volgens onderzoek van Streamwijzer blijkt dat Netflix meer dan 1.100 films en series achterhoudt voor Nederlandse kijkers wanneer hun accounttaal is ingesteld op Nederlands. Een eenvoudige verandering naar Engels kan het...

Entertainment19.03.2024

Netflix verbergt meer dan 1100 titels aldus onderzoek van Streamwijzer