Waarschijnlijk is Isanyoneup.com een van de meestgezochte sites ter wereld dit weekend. Dat is namelijk de website waar het om draait in de nieuwe Netflix-docu The Most Hated Man on the Internet. In deze docu, gemaakt door de mensen achter Don’t F**k With Cats, volgen we een moeder die op heksenjacht is nadat naaktfoto’s van haar dochter online zijn verschenen.
Dochterlief staat namelijk op Isanyoneup.com, een soort pestwebsite waarop boze exen, rancuneuze aartsvijanden en overige kwaadwillenden foto’s van naakte mannen en vrouwen (die ze ooit in vertrouwen hebben gekregen) ‘lekken’. Ze kunnen ze er niet zelf opzetten, want ze sturen ze in naar de website. Tijd voor de ‘meest gehate man ter internet’ om ten tonele te verschijnen, want Hunter Moore is de man die deze website runt en die foto’s erop plaatst.
Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat Hunter een volledig Zuckerbergje doet: hij beroept zich namelijk op het feit dat hij slechts het platform runt, maar dat hij niet evil is en mensen die dingen plaatsen evil zijn. Het ‘dorpsplein’-idee. Echter zijn hier twee dingen radicaal verschillend: op Facebook posten mensen direct zelf, op Isanyoneup niet. Plus: wat op Isanyoneup terechtkomt, zou van zijn levensdagen niet door de moderatie van Facebook heenkomen.
In deze documentaire wordt uiteengezet of het inderdaad lukt om de foto’s van de in paniek zijnde dochter offline te halen en hoe het Hunter verder vergaat. Je zou kunnen zeggen dat het misschien wel iets te veel gaat over de toch al enorm aandachtsgeile website-eigenaar, en te weinig over de hulp die slachtoffers waarschijnlijk nodig hebben gehad na de traumatische ervaring om in adam- of evakostuum ‘all over the internet’ te staan.
Wat wel goed in elkaar zit, dat is het aantal mensen dat wordt geïnterviewd. Een ex van de ‘professional life ruiner’ komt aan het woord, maar ook een vrouw die juist een soort carrière overhield aan haar rendez-vous met de man. Wat dat betreft is het een goed in elkaar gezette docu, maar het is de vraag of deze man wel zoveel aandacht verdient. Er is al grote controverse op social media ontstaan, omdat meneer Moore nu juist weer een veelbesproken onderwerp wordt op social media en veel mensen hem liever zouden doodzwijgen.
Kijk je echter verder dan alleen de boodschap over een man die duidelijk wel een psychiatrische diagnose kan gebruiken, dan zie je iets waarvan je ironisch gezien kunt zeggen dat dat ook ergens zijn punt is. Leer met technologie omgaan. Is het wel verstandig om zulke foto’s van jezelf naar iemand toe te sturen, of zelfs maar op je telefoon te hebben staan? Tegelijkertijd is de wereld zoveel jaar later ook wel veranderd. Generaties zijn opgegroeid met het internet en smartphones en eerlijk is eerlijk, er wordt niet echt meer opgekeken van de gemiddelde naaktfoto.
The Most Hated Man on the Internet is vooral een documentaire die je zelf moet kijken om een mening te vormen. Een mening over een moeder met een missie, over mensen die zulke foto’s maken en over een genadeloze man. Maar, misschien ook wel over jezelf en de foto’s die van jou bestaan, of je ‘relatie’ met het internet.
The Most Hated Man on the Internet staat nu op Netflix en bestaat uit 3 afleveringen.