Gisteren was de eerste aflevering te zien van de nieuwe HBO-serie ‘The Last of Us’. De aandacht voor ‘The Last of Us’ is ongekend. Het is de verfilming van de gelijknamige game. En eigenlijk moet je het hierbij verder laten, omdat alles wat je gaat zien zoveel intenser is. De serie begint in het jaar 1968 waar tijdens een interview gesproken wordt over het gevaar van schimmels. We maken daarna een sprong naar 2003. Het is dan 35 jaar later, het moment waarop schimmels dodelijke gevolgen veroorzaken.
Geen virus dus, maar een schimmel dat door klimaatveranderingen in staat is om in ons brein te kunnen overleven. Dat gegeven resulteert in een nieuwe generatie zombies die, zoals je kunt verwachten, de overhand krijgen in de wereld. In de VS is een post-apocalyptische landschap ontstaan waar de zombies op jacht zijn naar de laatste overlevenden die leven in ‘quarantaine zones’. Deze worden beheerd door FEDRA (Federal Disaster Response Agency), een militaristische organisatie die in alle opzichten de baas is.
Buiten zombies leveren zij ook strijd met een rebellengroep die wordt beschouwd als een terroristische organisatie. We zijn dan inmiddels in 2023.
– Deze recensie bevat spoilers uit de eerste aflevering van ‘The Last of Us –
Een verfilming maken van een videogame. Helaas zijn er genoeg verkeerde voorbeelden. Bij The Last of Us lijken de makers hier echter volledig mee af te rekenen. Hoewel de game geen blauwdruk was gaan spelers toch scènes, locaties en dialogen herkennen die letterlijk zijn overgenomen. Blijkbaar was dit de beste roadmap voor een succesvolle serie en is er niet gekozen om de verhaallijn van de game volledig los te laten.
Verantwoordelijk hiervoor is de bedenker de game Neil Druckmann die samen Craig Mazin (Tsjernobyl) erin lijkt te zijn geslaagd om de juiste formule te vinden voor de bewerking van een videogame.
De hoofdrollen wordt gespeeld door Joel (Pedro Pascal, Narcos en Game of Thrones) en Ellie (Bella Ramsey, ook Game of Thrones). Joel is een ruwe bouwvakker die in het begin van de serie smerig werk uitvoert en handelt in een verborgen markt. Hij ontmoet onder bijzondere omstandigheden Ellie, een meisje van 14 jaar die in het westen moet zien te komen omdat zij stoffen in haar lichaam heeft die mogelijk de wereld kunnen redden.
In het vervolg wordt het er allemaal niet leuker op, zeker op de momenten dat het schimmel zich van zijn slechtste kant laat zien en krijgen geweld en wreedheden een nieuwe dimensie. De beide hoofdrolspelers lijken te zijn gemaakt voor deze serie. De chemie is er onzichtbaar al vanaf het eerste moment. De serie zoekt duidelijk naar grenzen, niet alleen van geweld maar ook van emotie.
Het is aftellen naar de derde extra lange aflevering (75 min) waarin we Joel en Ellie nauwelijks krijgen te zien. Hierin maken we kennis met Bill (Nick Offerman) en zijn nieuwe bijna poëtische relatie met een kunstenaar genaamd Frank (Murray Bartlett) die samen een leven hebben weten op te bouwen in een krankzinnige wereld. Volgens de critici die de serie al hebben kunnen afkijken is dit nu al misschien een van de beste tv-afleveringen die je dit jaar waar dan ook gaat zien.
De serie The Last of Us is gebaseerd op de gelijknamige populaire game uit 2013. Voor degene die deze game nog nooit hebben gezien (of gespeeld) denk je bij de eerste beelden met zombies al snel aan The Walking Dead, World War Z en Station Eleven. Maar niets is minder waar, The Last of Us is zeer indringend gefilmd, nog steeds met afgrijselijke zombies maar nu met veel meer focus op de hoofdrolspelers Joel (Pedro Pascal die zijn dochter verloor bij het begin van de pandemie) en Ellie (Bella Ramsey) die zonder dat ze het zelf beseft de wereld kan redden.
Je ziet wekelijks iedere maandag een nieuwe aflevering op HBO Max (vanaf 03.00 uur).
Picture credits: All photographs by Liane Hentscher/HBO