Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Het is vandaag, 13 maart 2023, precies 44 jaar geleden dat Philips een van haar grootste uitvindingen voor het eerst aan de wereld toonde. Inmiddels wordt de Compact Disc, want daar hebben we het over, nauwelijks nog gebruikt. Althans, niet waarvoor hij ooit uitgevonden is: als digitale muziekdrager. Of, zoals Philips hem introduceerde: een nieuw geluidsweergavesysteem.
De CD was een gamechanger
Ongetwijfeld hebben nog altijd miljoenen mensen op deze wereld muziek CD’s in hun kasten of op zolder liggen. In 1979 was de presentatie in ieder geval een opmaat voor wat een gamechanger bleek te zijn voor de muziek-business.
Het originele persbericht van Philips verscheen precies 44 jaar geleden in vrijwel alle nationale en internationale media. Het nieuwe ‘geluidsweergavesysteem’ was letterlijk wereldnieuws.
Philips claimde tijdens de presentatie van de Compact Disc dat de geluidskwaliteit van het nieuwe systeem vele malen beter was dan de geluidsdragers – de LP en magneetbanden zoals de cassette en bandrecorder – die op dat moment beschikbaar waren. Bovendien waren krakende, krassende en tikkende geluiden met de komst van de CD ook verleden tijd.
Laser ‘leest’ de muziek
‘De audio-informatie wordt bij de Compact Disk opgeslagen in bijna zes miljard ‘putjes’ op een plastic schijfje met een doorsnee van 11,5 centimeter en een dikte van 1,1 millimeter. Op dat kleine schijfje kon ongeveer één uur aan muziek opgeslagen worden.
De audio-informatie wordt ‘gelezen’ door een mini laser in het afspeelapparaat. Doordat het schijfje voorzien is van een dunne doorzichtige toplaag, hebben (kleine) krassen en oneffenheden zoals vingerafdrukken geen invloed op de geluidskwaliteit. Tijdens demonstraties werd zelfs getoond dat je een Compact Disc zonder problemen kon afwassen.
Pas medio jaren 80 in de winkels
De presentatie op 13 maart 1979 betekende overigens niet dat de Compact Disc en bijbehorende afspeelapparaten, de CD-spelers, op korte termijn ook al in de muziek- en hifi-winkels zouden verschijnen. Dat duurde nog tot het midden van de jaren 80.
Philips voorspelde dat de afspeelapparaten, de CD-spelers, zo’n 500 gulden zouden kosten. De prijs van de CD’s zelf zou hetzelfde zijn als die van LP’s.
Verder lezen over Philips
Technology06.09.2024
Philips TV viert 20 jaar Ambilight
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gadgets10.07.2024
Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht
Gadgets19.06.2024
Nieuwe Philips Hue Twilight-lamp: voor niets gaat de zon op
Technology29.05.2024
5 redenen om juist nu een Ambilight TV te kopen
Technology10.05.2024
Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring
Entertainment22.02.2024
De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV
Met een helderheid van 3.000 nits, Ambilight Plus en meer!Gadgets09.01.2024