Het is vandaag, 13 maart 2023, precies 44 jaar geleden dat Philips een van haar grootste uitvindingen voor het eerst aan de wereld toonde. Inmiddels wordt de Compact Disc, want daar hebben we het over, nauwelijks nog gebruikt. Althans, niet waarvoor hij ooit uitgevonden is: als digitale muziekdrager. Of, zoals Philips hem introduceerde: een nieuw geluidsweergavesysteem.
Ongetwijfeld hebben nog altijd miljoenen mensen op deze wereld muziek CD’s in hun kasten of op zolder liggen. In 1979 was de presentatie in ieder geval een opmaat voor wat een gamechanger bleek te zijn voor de muziek-business.
Het originele persbericht van Philips verscheen precies 44 jaar geleden in vrijwel alle nationale en internationale media. Het nieuwe ‘geluidsweergavesysteem’ was letterlijk wereldnieuws.
Philips claimde tijdens de presentatie van de Compact Disc dat de geluidskwaliteit van het nieuwe systeem vele malen beter was dan de geluidsdragers – de LP en magneetbanden zoals de cassette en bandrecorder – die op dat moment beschikbaar waren. Bovendien waren krakende, krassende en tikkende geluiden met de komst van de CD ook verleden tijd.
‘De audio-informatie wordt bij de Compact Disk opgeslagen in bijna zes miljard ‘putjes’ op een plastic schijfje met een doorsnee van 11,5 centimeter en een dikte van 1,1 millimeter. Op dat kleine schijfje kon ongeveer één uur aan muziek opgeslagen worden.
De audio-informatie wordt ‘gelezen’ door een mini laser in het afspeelapparaat. Doordat het schijfje voorzien is van een dunne doorzichtige toplaag, hebben (kleine) krassen en oneffenheden zoals vingerafdrukken geen invloed op de geluidskwaliteit. Tijdens demonstraties werd zelfs getoond dat je een Compact Disc zonder problemen kon afwassen.
De presentatie op 13 maart 1979 betekende overigens niet dat de Compact Disc en bijbehorende afspeelapparaten, de CD-spelers, op korte termijn ook al in de muziek- en hifi-winkels zouden verschijnen. Dat duurde nog tot het midden van de jaren 80.
Philips voorspelde dat de afspeelapparaten, de CD-spelers, zo’n 500 gulden zouden kosten. De prijs van de CD’s zelf zou hetzelfde zijn als die van LP’s.