25.02.2020
Entertainment

​Our Planet-fan, heb je Night on Earth op Netflix al gezien?

By: Laura Jenny

BlogEntertainment

Pak je infraroodcamera er vast bij want op Netflix staat een nieuwe serie voor fans van de Our Planet-reeks. Ditmaal bekijken we de dieren en de natuur echter niet als de zon volop op dat gedeelte van de aarde schijnt, maar juist als de nacht het overneemt. Is Night on Earth de moeite waard?

Night on Earth

De nieuwe documentairereeks van Netflix is niet zo gepolijst zoals bijvoorbeeld BBC’s Earth. Sommige dingen lukken niet, want de natuur kun je nu eenmaal niet sturen. Een verfrissende openheid, zeker in een wereld waarin zelfs elk plaatje dat we op safari in Afrika schieten vooral Instagrammable moet zijn. Mensen komen over de hele wereld door de wens om dat perfecte plaatje te schieten vaak veel te dichtbij wilde dieren, die vooral met rust zouden moeten worden gelaten.

Gelukkig zijn er daarom documentaires te zien op streamingdiensten. Disney+ verblijdt ons via National Geographic met een schat aan dierendocu’s en Netflix doet dat ook volop. Eerder met het door David Attenborough ingesproken Our Planet en Blue Planet, maar nu met Night on Earth. Zeker in de nacht is het nog moeilijker om dieren en de natuur goed vast te leggen. In de aflevering ‘Shot in the Dark’ kun je meer te weten komen over wat er allemaal bij komt kijken om zulke geweldige beelden te maken (lees: de enorme hoeveelheid tech die er nodig is om deze productie te maken).

Technologische snufjes

Vooral het feit dat er geen licht is, iets dat heel belangrijk is bij fotografie en video-opnamen, maakt het een project dat met de nodige uitdagingen kwam. Waar er normaal een lens van wel 1.000 millimeter kan worden gebruikt, is nu 400 millimeter de absolute max. Er zijn infraroodlampen gebruikt om aapjes in de Argentijnse boomtoppen te kunnen zien, zonder dat de apen daar last van hadden. En een andere cameraman had ook een uitdaging: die zat tien verdiepingen hoog op een platform om maar die shots van het nachtelijke dierenleven te schieten.

Het heeft een jaar gekost om Night on Earth te schieten: 60 shoots in 30 verschillende landen, maar het eindresultaat mag er zeker zijn. Geweldig zijn de plaatjes die de camera’s hebben weten vast te leggen in de holst van de nacht. Ze tonen de wereld zoals die nooit eerder zag, je ziet dat er veel meer kleur in de nacht zit dan je zou denken. Daar heeft de crew ook wel moeite voor gedaan: er liggen behalve slangen en insecten ook stropers en dieven op de loer. Een makaak wist in Thailand zijn tanden te zetten in een cameraman, die gauw op zoek moest naar een rabiësprik.

Jungle Nights

Er werken niet voor niets ook wetenschappers mee aan de reeks: er worden in de nacht grote vondsten gedaan. Zo kwam de crew er tijdens het filmen van ‘Jungle Nights’ achter dat orang oetans ‘s nachts nog even een nachtelijke snack eten. Geheel toevallig, want ze waren er om een vliegende eekhoorn vast te leggen. En ze wisten bijvoorbeeld bij toeval voor het eerst op camera te krijgen hoe een ocelot in het wild op jacht gaat. Deze reeks is genieten, want het laat je een wereld ontdekken waar je waarschijnlijk nooit bij stilstond. En die je enorm kan verrassen, net als regelmatig het geval bij de filmcrew.

Night on Earth is nu te zien op Netflix.

Share this post