We hadden ons het Eurovisie Songfestival in Nederland wel wat anders voorgesteld nadat Duncan Laurence in 2019 het spektakel won. Vorig jaar besloot de organisatie het hele liedjesfestijn een jaar te verplaatsen. Een logische keuze op dat moment. Nu nadert de start van Eurovision en we weten één ding zeker: het gaat dit jaar door! Goed nieuws natuurlijk, maar het wordt geen Songfestival zoals we dat gewend zijn. Hoewel er nog van alles onzeker is, moet de organisatie nu knopen gaan doorhakken. We hebben voor je op een rijtje gezet wat je kunt verwachten!
Vandaag bracht de organisatie het nieuws naar buiten dat Afrojack, Glennis Grace en Wulf optreden tijdens de finale op 22 mei. Een mooie line-up en kans voor de artiesten om zich in de internationale kijker te spelen, al hebben Afrojack en Glennis Grace al behoorlijk naam gemaakt. Ze geven een bijzonder optreden, dat uit twee delen bestaat en worden begeleid door een klassiek orkest. Er ontstaat een mix tussen klassieke muziek en dancemuziek, een van de bekendste exportproducten van Nederland.
We weten natuurlijk niet wie deze editie gaat winnen, maar de kans is klein dat Nederland het volgend jaar weer mag organiseren. Bij de bookmakers staat Jeangu Macrooy nu bij de laatste 10 deelnemers. Dat kan natuurlijk nog veranderen de komende weken. Bovendien staan we in ieder geval gegarandeerd in de finale omdat we het mogen organiseren. Wie nu de grootste kanshebbers zijn voor de winst? Malta, Zwitserland en Frankrijk doen het goed in de peilingen, gevolgd door Bulgarije, Italië en Zweden. Dit is de inzending van Destiny met Je me Cassa uit Malta:
Als de omstandigheden het toelaten, mag er toch publiek aanwezig zijn tijdens Eurovision in Rotterdam. Het kabinet heeft een paar dagen geleden besloten dat voor alle 9 shows, live shows en de generale repetities, fans een kaartje kunnen kopen. Zij moeten dan wel meewerken met het Fieldlab framework, de organisatie die achter de proefevenementen zit. In de komende weken komt meer duidelijkheid over hoe dit in zijn werk gaat en wanneer de kaartverkoop plaatsvindt. Het is de bedoeling dat er per show 3500 mensen aanwezig mogen zijn. Dat geeft het evenement, de organisatie en de deelnemers natuurlijk een enorme boost!
Zes legendarische oud-winnaars geven een ‘interval act’ tijdens de finale. Zij doen dat vanaf de daken van de Maassilo, Hotel New York en het Depot Boijmans van Beuningen, die voor de gelegenheid worden omgetoverd tot een podium. Het gaat om Lenny Kuhr (1969), Teach-In (1975), Sandra Kim (1986), Helena Paparizou (2005), Lordi (2006) en Måns Zelmerlöw (2015).
We kunnen ons voorstellen dat ‘postcardlocatie’ je niet meteen iets zegt. Het woord wordt gebruikt voor de introductiefilmpjes van de 39 deelnemers die afgespeeld worden voor de optredens. Die filmpjes worden door heel Nederland opgenomen. “In elke postcard staat een tiny house centraal, dat symbool staat voor de huiskamer die afgelopen jaar zo’n centraal onderdeel is geworden van ons leven. Met de nieuwste, digitale technieken worden de deelnemende artiesten in dit tiny house gepresenteerd. Dit huisje wordt ingericht aan de hand van het verhaal en de persoonlijkheid van de artiest. Op deze manier worden alle deelnemende artiesten op een bijzondere plek in Nederland aan het publiek voorgesteld”, zo lezen we op de website van Eurovision.
Heb je zin in wat voorpret? In 2019 maakten we een recap van de beste liedjes van het Songfestival, lees en bekijk het hier.