Het is alweer even geleden dat we onze favoriete Scandinavische thrillers hebben gedeeld. Het aantal liefhebbers van het deze series is nog steeds groeiende. En mede door Netflix zijn ze zeker in populariteit gegroeid. Veel van deze series (steeds vaker zijn het coproducties vanuit Scandinavië met landen in West-Europa) worden uitgebracht door Lumière. Het Lumière platform lanceerde ook tevens een eigen platform Lumière series.
Bekende series die onder dit label zijn uitgegeven zijn o.a. The Iron Lady (Lloyd), Millennium (Stieg Larsson-trilogie) en series zoals The Bridge, Borgen, Trapped, The Team, Gomorra, The Killing en nog veel meer. Bij deze reeks kunnen we nu zeker ook de films die zijn gebaseerd op misdaadromans van Jussi Adler-Olsen over Sectie Q van de Deense recherche toevoegen. Van de boeken zijn alleen al in Nederland meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Ook de verfilmingen scoren record na record. De uitsmijter is misschien de serie Below the Surface waar zelf als een tweede seizoen van is gemaakt (zie laatste tip).
Op Netflix kun je nu 4 losse films van Serie Q gaan bekijken die wel met elkaar verbonden zijn. De films zijn bekend geworden onder de namen: De vrouw in de kooi, De fazantenmoordenaars, De noodkreet in de fles en Dossier 64. Op Netflix hebben deze films de Engelse de titels: The keeper of lost causes, The absent one, A conspiracy of faith en The purity of vengeance. Hieronder vindt je een korte beschrijving van de afleveringen. De films hebben soms een lengte van bijna twee uur.
In het eerste deel maak je kennis met Detective Carl Mørck, een ongekende brompot die na een misgelopen missie een nieuwe afdeling mag oprichten onder de naam Afdeling ‘Q’. Enig saaie doel is oude, vastgelopen dossiers te documenteren. Carl Mørck geeft daar echter een eigen draai aan en heropent samen met zijn nieuwe assistent Assad een vijf jaar oude zaak van de verdwenen jonge politica Merete Lynggaard.
Het duo tracht een schijnbaar onoplosbaar mysterie te ontrafelen waarbij ze hun eigen leven op het spel zetten. Carl en Assad worden meegesleurd in een stroom van misbruik en kwaad en laat je soms huiveren bij de beelden. Na het zien van de ‘De vrouw in de kooi’ wil je gelijk ook de andere delen van deze spannende serie zien.
In het tweede deel van Serie Q vindt Carl Mørck een dossier uit 1987 op zijn bureau wat gaat over een moord op een broer en een zus. Als na enige tijd één van de verdachten zich aangeeft, lijkt de zaak rond. Maar niets is minder waar want er blijken nog een aantal gefrustreerde mensen rond te lopen die een andere wending willen geven aan de moordpartij. Heel snel wordt duidelijk dat er grove fouten zijn gemaakt waarbij rijke, invloedrijke personen duidelijk gebruik hebben gemaakt van hun positie.
Op het strand spoelt een flesje aan met een briefje erin. Afdeling Q moet trachten de boodschap te ontcijferen. Het briefje is een 8 jaar oude noodkreet van een jongetje wat ergens gevangen heeft gezeten. Op dat moment verdwijnen er twee kinderen, Samuel en zijn zus Magdalena, uit een religieuze gemeenschap ergens in Denemarken. Carl Mørck en Assad ontdekken een relatie tussen de twee zaken.
Carl en Assad slagen erin de gemeenschap te infiltreren en raken op het spoor van een z.g. priester die al meerdere ontvoeringen van kinderen van religieuze ouders op zijn geweten heeft. Als de tijd voor de ontvoerde kinderen begint te dringen beseft Carl Mørck dat het geloof dicht bij leven en dood staat en speelt hij ook met zijn eigen leven.
In het vierde heftige deel van de Serie Q doen twee arbeiders een lugubere ontdekking in een oud appartement in Kopenhagen. De zaak komt terecht bij het onderzoeks duo Carl en Assad van Afdeling Q. Het onderzoek leidt naar Sprogø, een afgelegen eiland waar onhandelbare en ‘seksueel losbandige’ meisjes in een instituut werden opgesloten. De belangrijkste reden daarvoor was om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Deze handelingswijze werd destijds in Denemarken beschouwd als humaan, aangezien het alternatief was dat de vrouwen werden opgesloten in de gevangenis.
De gruwelen van Sprogø zijn een gesloten hoofdstuk in de Deense geschiedenis. Er wordt nog steeds beweerd dat de experimenten ook na sluiting van het instituut nog veel langer door zijn gegaan. Carl en Assad starten een allerlaatste race tegen de klok om nieuwe moorden te voorkomen.
Na het succes van de eerste serie van The Team kon een vervolg niet uitblijven. In een Deens moerasgebied worden in een geheim onderkomen zes mensen op brute wijze vermoord. Een zevende persoon, de jonge Syrische Malu weet te ontsnappen. Onder de slachtoffers zijn twee Belgische zussen die contact hadden met een extremistische militie. In de kelder van de woning worden documenten gevonden die alles te maken hebben met de handel in roofkunst door een Syrische terreurorganisatie.
De eerste sporen lijken echter te wijzen naar een aanslag van rechts extremisten maar de ontsnapte Malu heeft een bijzonder kunstwerk bij zich. Draait de zaak inderdaad om vreemdelingenhaat of gaat het wel degelijk om de diefstal en ruilhandel van oude kunstvoorwerpen uit Syrië?
Voor het tweede seizoen van The Team is een nieuw onderzoeksteam samengesteld dat bestaat uit Marie Bach Hansen (The Legacy) als de Deense rechercheur Nelly Winther, Jürgen Vogel (Tatort) als de Duitse commissaris Gregor Weiss en Lynn Van Royen (Beau Séjour) als de Belgische terreurexpert Paula Liekens.
De Netflix serie Below the Surface speelt zich letterlijk ‘below’ af. Drie gemaskerde mannen gijzelen vijftien onschuldige mensen uit een nieuw metrostelsel onder de grond in Kopenhagen. Een antiterrorisme eenheid onder leiding van Philip Nørgaard en Louise Falck wordt er op uitgestuurd om hen te bevrijden.
De media volgen de gijzeling op de voet. Naja Toft een ontslagen TV-presentatrice start een eigen weblog en treedt tegen de zin in van de overheid op als tussenpersoon. Zij start een inzamelactie start om de 4 miljoen losgeld bijeen te krijgen. De vraag of er al dan niet moet onderhandeld worden met de terroristen, verdeelt het land. Acht dagen lang houdt de gijzeling Denemarken in zijn greep, acht dagen waarin de angst groeit en de ondergrondse gijzelaars alle hoop om te overleven verliezen. Ook acht dagen waarin het team van Philip Nørgaard en Louise Falck moet trachten om een bevrijdingsactie te plannen zonder dat er risico’s zijn voor de gegijzelden.
De serie is bedacht door Søren Sveistrup (The Killing) en Adam Price (Borgen). Voor hun research interviewde ze o.a. de Deense fotograaf Daniel Rye die ruim een jaar werd gegijzeld werd door Islamitische Staat (IS) in Syrië.
Below the Surface sleurt je in ieder geval en zit boordevol met spanning. Hoofdrollen worden gespeeld door: Jakob Oftebro (Alpha), Michael Frandsen (PET Agent), Johannes Lassen (Philip Norgaard) en Sara Hjort Ditlevsen (Louise Falck). De serie heeft door het succes een vervolg gekregen. Below the Surface seizoen 2 ga je zeker bingen!