Het waren heel wat maanden zweten voor Facebook-ceo Mark Zuckerberg vorig jaar, toen bleek dat het bedrijf niet al te zorgvuldig met zijn data was omgegaan, mede omdat hun ‘partner’ Cambridge Analytica dat niet deed. Daarover is een documentaire gemaakt die je sinds deze week op Netflix kunt vinden. En die moet je zeker kijken.
Hoewel The Great Hack als documentaire een aantal belangrijke gaten laat vallen, is het een interessante optekening vanuit een nieuwe invalshoek over in hoeverre één bedrijf kan zorgen voor het veranderen van een heleboel mensenlevens. Immers heeft Cambridge Analytica Facebook gebruikt om de uitslag van een verkiezing te beïnvloeden. Daarover wordt in deze documentaire gesproken.
Dat daarvoor wordt gekozen middels een heel persoonlijke vertelling door een ex-medewerker van Cambridge Analytica, maakt het wat ongemakkelijk om naar te kijken. Ze wordt op bijzondere wijze aan de kijker geïntroduceerd: in een heerlijk resort in Thailand, waarbij ze in haar bikini wordt geïnterviewd. Het voelt allemaal wat vreemd, maar het wordt alleen maar gekker. Deze vrouw is een soort kameleon die zich prima lijkt te kunnen vormen naar de situatie waarin ze zich bevindt. In The Great Hack speelt ze vooral lijdend voorwerp, terwijl ze toch echt heel lang meewerkend voorwerp is geweest en daar eigenlijk maar weinig berouw voor lijkt te hebben. Ze lacht alles weg.
Ondertussen proberen documentairemakers Karim Amer en Jehane Noujaim er nog een serieuzere wending aan te geven door vooral het politieke aspect te tonen. Het is goed om te zien dat ze de zeer gerespecteerde journalist Carole Cadwalladr bereid hebben gevonden om mee te werken, want zij lijkt zich in deze documentaire als een van de weinigen echt druk te maken om alle mensen en de veiligheid van mensen, versus het ieder-voor-zich-idee dat de meeste andere figuren in deze documentaire tentoonspreiden.
Er is natuurlijk al veel geschreven over de situatie, maar om een jaar later nogmaals van een andere kant te zien hoe bizar het alles is verlopen, dat is sowieso het kijken waard. Houd er wel rekening mee dat de hoor-en-wederhoor in deze documentaire nagenoeg onmogelijk was, waardoor het wel een wat eenzijdig beeld geeft van de zaak. Veel kijkplezier!