Elke vrijdag geven we je een leuke kijktip voor het weekend. Er staat immers elke week wel een leuke, nieuwe film of serie op Netflix klaar om bekeken te worden. Vandaag pakken we het net even anders aan, want we komen met een tip die je eigenlijk juist niet moet kijken, maar waarvan we weten dat je het waarschijnlijk toch wel gaat doen. We hebben het over Squid Game: The Challenge.
De Koreaanse Netflix-serie Squid Game is briljant: dat staat buiten kijf. Het is al een paar jaar wachten op het tweede seizoen, maar ondertussen zien we ook veel mensen die Squid Game-achtige spellen introduceren. Netflix deed het zelf op straat, YouTuber MrBeast deed het in zijn video’s en nu doet Netflix het zelf ook op Netflix: een spelshow rondom de spelletjes van Squid Game. In The Challenge moeten 456 mensen strijden om de hoofdprijs van 4,56 dollar.
Op zich is het heel slim. Squid Game heeft een heel eigen stijl neergezet en daar zien we graag meer van. Dat is ook vrij makkelijk na te doen, waardoor de trailer van deze gameshow er heel aantrekkelijk uitziet: de ‘badguys’, de stapelbedjes, het trappenhuis en natuurlijk de outfits: het is allemaal onmiskenbaar Squid Game en Netflix heeft er ook wel echt wat geld tegenaan gegooid om het er allemaal tiptop in orde uit te laten zien. So far so good.
Hoewel het wat dat betreft wel echt Squid Game is, mist er natuurlijk een belangrijk game-element: ellende. In het geval van Squid Game is dat de dood. Als je immers het spel verliest, dan sterf je. Dat geldt natuurlijk niet in deze show: naast dat dat nogal vergaande televisie zou zijn, zou het ook wat juridische problemen opleveren voor Netflix. Althans, dat laatste is al het geval, want de kandidaten zouden in zodanig erbarmelijke omstandigheden hebben moeten strijden, dat het zelfs ‘inhumane omstandigheden’ worden genoemd. Medische hulp moest er soms ook aan te pas komen.
Het is best vermakelijk om te kijken hoor: het is gewoon niet zo spannend. Je weet dat er niet heel veel op het spel staat. Wel zie je wat voor bondjes er volgen en hoe mensen met elkaar omgaan als er veel geld te winnen is. Al is ook hier wel een dikke, dramatische Amerikaanse saus overheen gegoten waardoor het minder rauw is dan wanneer je dit bijvoorbeeld met meer Europeanen had opgenomen. In ieder geval wordt het op het internet constant een slap aftreksel genoemd, een teleurstelling en vooral iets wat de hele gedachte achter de serie totaal niet laat doorklinken. Een beetje een lege huls dus.
Maar toch denken we dat dit programma wel veel gekeken zal worden. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig, zeker als het realitytelevisie is en er allerlei mensen meedoen waar je je weer een mening over kunt hebben. En je blijft hopen dat er toch een beetje van de ziel van Squid Game inzit. Die spoiler kunnen we je geven: die is er niet. Netflix heeft het niet ellendig genoeg kunnen maken, maar maakt er wel een zodanig willekeurig samenraapsel van dat je het alsnog een ellende kunt noemen. Kies vooral zelf of je daar ‘kijkcijfers’ aan wil geven of dat je liever dat eerste seizoen van de eerste serie nog eens aanslingert.