Netflix heeft haar eerste interactieve film Black Mirror: Bandersnatch uitgebracht. En dat wordt even wennen want het is een verhaal met als werktitel ‘Choose Your Own Adventure’.. Het is niet de eerste keer dat Netflix een film uitbrengt waarin de kijker zelf het verloop van de film kan bepalen. Eerder werd het idee van een interactieve film al getest met een variant voor kinderen. Bandersnatch is aanzienlijk complexer en gaat ook veel verder dan waar de kinderen mee hebben gespeeld.
De film Bandersnatch speelt zich af in 1984 en gaat over Stefan, een jonge programmeur die een fantasieroman tot een computergame wil maken voor een groot bedrijf. Maar tijdens het ontwikkelen van de game wordt hij langzaam gedesoriënteerd als hij zelf verstrikt raakt in alle mogelijke paden binnen zijn game. Dat geldt op een iets andere manier ook voor jou als kijker want tijdens het kijken kun je zelf de verhaallijn bepalen van Bandersnatch door het maken van keuzes. Je bepaalt dus zelf het verloop. Afhankelijk van de keuzes die je maakt duurt de film tussen de 45 en 90 minuten. En dat is een heel bijzondere ervaring.
Er is inmiddels volop geëxperimenteerd met het begrip ‘interactieve film’ in bioscopen en op YouTube waarbij je zelf keuzes kon maken. Toch was er niet sprake van een echt succes. Waar het wel lijkt te werken is in videogames waar de keuze van de speler wel degelijk invloed heeft op het spelverloop. Netflix lijkt nu met de eerste interactieve Black Mirror-aflevering die ook over een videogame gaat het juiste format te hebben gevonden.
Als de film begint kun je al gelijk kiezen wat Stefan als ontbijt eet. Maar het verhaal loopt verder en de keuzes die je (moet) kunt maken zijn nogal divers. Zo kun je kiezen naar welke muziek hij luistert, of hij wel of niet naar een psycholoog gaat en of dat hij zelfs van het dak van een flatgebouw springt. En dat allemaal met behulp van je afstandsbediening.
Gedurende het verloop van Bandersnatch raakt Stefan langzaam verstrikt in zijn eigen code. Met die wetenschap zou je als kijker je kunnen voornemen om Stefan veilig door het verhaal heen te gaan loodsen maar dat wordt een uitdaging. Of je dit lukt kun je zelf uittesten al geven we je weinig kans. De film beheerst tijdens het kijken wel degelijk je manier van denken. Of je echt betrokken raakt bij deze manier van interactie is moeilijk te voorspellen.
Er zijn 5 scenario’s bedacht voor de afloop van de film. Boeiend is om achteraf zelf te bedenken welke keuzes tot welk einde hebben geleid. Daarvoor moet je echt experimenteren (bijv. met meerdere devices tegelijkertijd) om dat enigszins te kunnen herleiden.
De interactie van Bandersnatch werkt helaas niet op alle devices en roepen we maar alvast dat Apple TV-bezitters pech hebben. Op Apple TV en Chromecast werkt het niet ondanks je afstandsbediening. Wie wil bepalen hoe het met Stefan gaat zal dit moeten doen op een Android of een iOS-device. Het wil niet zeggen dat je niet kunt kijken want als je geen mogelijkheid hebt om te kiezen, kiest de film voor jou.
Een ander punt is dat je tijdens het kijken niet vooruit of achteruit kunt. Bandersnatch is wat dat betreft bijna het echte leven, eenmaal gekozen blijft gekozen. Even kijken wat er was gebeurd als je andere keuze had gemaakt werkt niet. Dan moet je echt de film opnieuw bekijken.
De film roept zoveel vragen op, mede doordat niemand exact kan zeggen hoeveel mogelijke scenario’s er werkelijk zijn. Maar dan zijn daar de geeks op Reddit. De plek waar alles wordt ontleed en waar je ‘alle antwoorden’ en complottheorieën kunt vinden, ook als ze niet waar zijn. In ieder geval hebben de ‘geeky geeks’ getracht een ouderwets stroomschema te tekenen waarin je zou moeten kunnen zien hoe de verhaallijnen kunnen lopen. Wie even verder zoekt op Reddit ziet dat er inmiddels ontelbare discussies worden gevoerd over ieder willekeurig item in Bandersnatch. Hoogtepunt is de discussie met de vraag “Why does Stefan always wake up with a gasp of breath?”. Zoals gezegd, alleen voor geeks.